Nevetségesen kevés mobilnetet kap a magyar

2017.02.16. 12:20

Nagyszerű hírrel fogadott a Twitter-fiókom csütörtök reggel:

A korlátlan mobil adat visszatért

Digital Fuel tanulmányára hivatkozott a bejegyzés, és a képre kattintva már nem volt ok az örömre, mert ez megint olyan vívmány, amiből Magyarország teljesen kimarad.

Hat országban a legalább 1000 percet és sms-t tartalmazó okostelefonos csomagok annyi adatforgalmat tartalmaznak, amennyire az előfizetőnek szüksége van, és mindez legfeljebb 30 euróba kerül.

Ezen a listán Magyarország az utolsó, a többi országhoz képest kimutathatatlan mennyiségű adatforgalmat kapunk a 30 eurónál olcsóbb csomagokban. A DF még tavaly szeptemberben végezte el a kutatást, és azóta csökkent az internet áfatartalma, de ezzel sajnos még mindig nem kapunk előkelő helyet az országok rangsorában.

Íme az aktuális tarifák, amelyek még nem szerepelhettek a DF vizsgálatában:

  • A 9690 forintos havidíjú Telenor Blue L pár száz forinttal túllóg a DF által meghatározott 30 eurós kereten, a korlátlan beszélgetést kínáló csomagban 2 GB mobilnet van. Ráadásul az sms-ét darabonként 40 forintot kérnek! (Megjegyzés: a cikkben tévesen szerepelt, hogy korlátlan az sms, elnézést kérünk, kibökte a szemünket a méretes KORLÁTLAN felirat.)
  • A Telekom Next M már jócskán kilóg a 10 810 forintos havidíjjal, ráadásul ez csak 1 GB mobilnetezést tartalmaz.
  • A Vodafone a Red Basic EU+ csomaggal szintén kilóg a 30 euróból, 9849 forintért kínál korlátlan sms-t és beszédet, valamint alapból 1 GB internetet, amihez most plusz 1 GB-ot adnak.    

Ha eltekintenénk a 30 euróhoz képesti pár száz forintnyi különbségtől, a hazai szolgáltatók által kínált adatkeretek akkor is csak aprócska dudorok lennének a DF grafikonján, és hazánk ott maradna a lemaradó országok mezőnyében. Mi nagyvonalúan 9300 forintra kerekítettük a 30 eurót, de még ha 320 forintos euróárfolyamot vennénk is alapul, a szolgáltatóink akkor sem érnék el a küszöböt.

Érdemes megnézni a tanulmányban az egyes országokra vonatkozó adatokat (Country briefs, a weboldal közepén, zászlókkal). Ebből kiderül, hogy a hozzánk hasonló elhelyezkedésű, több ország által határolt Ausztriában az összes vizsgált tarifacsomagnak kicsit több mint a fele van a 30 eurós értékhatár alatt.

Az osztrák adatok (klikk a weboldalért)
Az osztrák adatok (klikk a weboldalért)

A szomszédunknál több tucat tarifa megfelel annak a feltételnek, hogy legalább 1000 percet és sms-t tartalmazzon.

Érdekesség, hogy az egy főre jutó adathasználatban toronymagasan vezető finneknél alig van vizsgált tarifa, és azoknak a kétharmada esik 30 euró alá. 

Magyarországon ezzel szemben jó sok tarfia megfelel a feltételnek, akárcsak az osztrákoknál, csak hát brutálisan sokkal drágább minden.

A lengyeleknél nagyjából mindegyik vizsgált tarifacsomag 30 euró alá esik, jó mélyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?