20 milliárdot bukott az Amazon a gyermekeken

2017.04.05. 13:22

A kereskedőóriás Amazon úgy döntött, hogy 70 millió dollárt (kb. 20 milliárd forint) félretesz a jogosulatlan alkalmazáson belüli vásárlások által kárt szenvedett ügyfelek kárpótlására. Ezeket a vásárlásokat az Amazon alkalmazásboltjában gyermekek követték el, akik játék közben vettek dolgokat a freemium appokban.

Persze nem önként jutott erre az Amazon, hanem egy 2016-os bírósági döntés segítségével. Az Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságán ugyanis azt az ítéletet hozták, hogy a kereskedőcég nem informálta rendesen a szülőket arról, hogy az ingyenes appokon belül is meg lehet venni dolgokat (általában extra pályákat, értéktelen virtuális gyémántokat vagy más digitális bóvlikat), és azt sem oldotta meg, hogy jelszavas védelemmel lehessen megelőzni a nem kívánt pénzköltést.

A hatóságok megállapították, hogy a szülők 2011 novembere és 2016 májusa között több mint összesen 70 millió dollár értékben költöttek ily módon. Az Amazon hamarosan elkezdi visszatéríteni a pénzt az amerikai fogyasztóknak. Azt is hiába kérte a cég, hogy vásárlási utalvány formájában adhassa oda az összeget a károsultaknak - ezt készpénzben, visszautalással vagy csekken kell megtennie.