Az LG feltette a mobilos jövőjét egyetlen kijelzőre

2017.05.05. 00:00

Szorult helyzetbe került az LG, mert egy elbukott kísérlet után kell sikerre vinni a G6-ot, az idei legfontosabb mobilját. Ez pedig elég nehéz feladat lesz, mert ma már nehéz bebizonyítani egy okostelefonról, hogy felfér csúcskategória dobogójára.

A Samsung Galaxy S8 lélegzetelállító dizájnnal, virtuális valósággal és pc-szerű működéssel hódít, a Sony Xperia XZ Premium egyedülálló 4K kijelzővel és szupergyors kamerával rukkolt elő. Eközben alulról - vagy ha úgy nézzük, Kína felől - is nagy a nyomás. A Huawei Mate 9 stabilitással és erős funkciókkal, a OnePlus 3T megfizethető bivalyerővel veszi célba a vevőket.

Az LG G6 meg olyan átlagos lett, hogy csak na.

Szöulban visszavettek a nagyra törő tervekből, és a G5 moduláris felépítése helyett a lehető legszokványosabb kompakt formát vették elő. Ez nem is olyan nagy baj, látva a G5 bukását, és egy unalmasan egyszerű, letisztult mobil is lehet szép. A G6 az. A Samsung Note 7 ügyéből is tanultak: az LG többször elmondta, hogy ők rendesen ellenőrzik a gyártást, nem adnak ki lángra kapó mobilt.

Az átalakítás legnagyobb áldozata a kivehető aksi, a G6-ot nem tudjuk szétnyitni, pedig pont ez volt a G-sorozat egyik jellegzetessége. Néhány LG-rajongónak talán hiányzik majd ez a lehetőség, ők nagy kapacitású, gyorstöltésre alkalmas külső aksikkal vigasztalódhatnak. És persze ott van még a vízállóság is, ezt szétnyitható testtel elég nehéz kivitelezni, és ez óriási pluszt ad a G6-nak. Az IP68-as szabvány alapján a G6 másfél méter mélyen kibír fél órát.

A tipikus medence széli és konyhai balesetek biztosan nem okoznak majd károkat.

Csak a legszükségesebb gombokat hagyták meg a G6-on, az oldalsó hangerőállítókon kívül még egy ujjlenyomat-leolvasós bekapcsológombot találunk a hátlapon, ennyi az egész. A hátsó gomb a kamera alatt van, így hamarabb megtalálja az ujjunk, mint a Samsung Galaxy S8 gombját a kamera mellett. Pillanatok alatt a menüben találjuk magunkat az ujjbegyünk odahelyezése után, ritkán téved a leolvasó. Csak akkor zavaró a hátlapi megoldás, amikor az asztalon hever a mobil, mert vagy felmarkoljuk onnan, vagy mindenki előtt beütjük a PIN-kódunkat, hogy felnyissuk a kijelzőzárat, és az utóbbi nem túl biztonságos.

Kissé érezhető a G6 súlya, elég tömör lett. Nem vészes a helyzet, és a telefon mérete szuper. Elég vékony, kényelmesen és erősen megragadható. Azért tud ekkora lenni a G6 a hatalmas 5,7 colos kijelző ellenére is, mert szemből a felület 80 százalékát elfoglalják a pixelek, alig van kávája a mobilnak. Az alsó keskeny sávon épp csak elfért az LG logója, fent pedig a kamerának és a hangszórónak szorítottak helyet.

Első ránézésre fel sem tűnt a kijelző szokatlan 18:9-es képaránya (valójában 2:1-es), mert használat közben alul látható az Android három vezérlőgombja. Csak a játékokban és a videólejátszókban vált egyértelművé, hogy egy kicsivel több pixelt kaptunk, mert a legtöbb tartalomnak az LG G6-étól eltérő a felbontása, és emiatt két oldalt egy-egy fekete oszlop jelent meg. Szerencsére lehetőség van az alkalmazások átméretezésére, a

  • kompatibilis (16:9),
  • szabványos (16,7:9),
  • és teljes képernyős (18:9)

mód kiválasztásával. Az LG egyébként is azt mondja, hogy a felmérései alapján a mobilozók gyakrabban tartják álló helyzetben a mobiljukat, mint elfektetve. Ilyenkor pedig az új 18:9-es képarány szerintünk is remek, több tartalom látható. Különösen igaz ez osztott kijelzős nézetben, amikor egyszerre két app látható egymás alatt. Fent nézhetjük a kedvenc Youtube-csatornánkat, alul meg oszthatjuk az észt a közösségi médiában.

Elég menő lett a G6 kamerája, mert az első és a hátsók egyaránt működnek nagy látószöggel, így több minden fér fel a képen. A hátlapon ezt dupla kamerával oldották meg, míg az előlapon ugyanaz a lencse veszi a normál és a nagylátószögű képet. Kicsit lassan vált át a kamera az egyik módról a másikra, és arra érdemes még odafigyelni a nagylátószögű fotózásnál, hogy ne a kép szélein legyenek a fontos dolgok, mert ott észrevehető egy kis torzulás.

Meglepően, sőt, zavaróan lebutított a G6 kamerájának a szoftvere, de csak azért, mert nekem a fényképezés is a munka részét képezik, és szeretem a profi beállításokat. Itt alapból mindenféle színes filter, ételfotózás, lassított és gyorsított felvétel, meg panorámaképek vannak. Persze beállítható a HDR, a követőfókusz és a felbontás. A profi eszközökhöz manuális módba kell átlépni, és akkor már a fókuszt, a fehéregyensúlyt, a záridőt és az ISO-t is állíthatjuk (50 és 3200 között).

Screenshot 2017-05-05-14-34-22.png

Még egy izgalmas fotós eszközt találunk a G6-on, és ez is azt mutatja, hogy az LG kimondottan a fogyasztókat célozza meg, nem a tartalomgyártó profikat. A főmenü központi helyét elfoglaló Négyzetkamera nevű app a közösségi média huszárainak készült, hogy látványos összeállításokat tudjanak készíteni az Instagramra. Ebben négyféle fotózási módot találunk, és érdemes párszor elolvasni az útmutatót, hogy később már profin kezeljük.

lgg6negyzet.gif

Az Androidot is gyönyörűen leegyszerűsítette az LG. A főmenü átlátható, még úgy is, hogy a rendszer itt helyezi el az összes app ikonját. Ezen persze tudunk változtatni, a Home & alkalmazásfiók nevű app letöltésével, így az összes app egy külön indítómenübe kerül, amit a főmenüből egy gombbal kell megnyitni. Minden apróságot személyre szabhatunk a G6-on, hogy úgy működjön, ahogyan mi szeretnénk.

Még mindig az LG beállításait tudjuk a legkönnyebben kezelni.

Ha bármilyen kérdésünk merülne fel a G6 működésével kapcsolatban, vagy valamit át akarunk állítani, akkor egyáltalán nem kell pánikolni, mert a Beállítások szépen rendezett, érthető minden.

Minden szempontból elmondató az LG G6-ról, hogy az átlag fogyasztóra próbálták ráhangolni. A kamerái hétköznapi igényeket fednek le: férjen rá a képre az autó vagy a jacht, a szóló szelfik helyett egy egész baráti csoport rajta lehessen a fotón. Ne ázzon be. Bírjon ki az aksi egy napot. Legyen könnyen kezelhető, és elég erős. Bár a benne lévő Snapdragon 821 tavalyi csúcsproci, ez azért simán jó lesz a következő 2-3 évben. Androidból is a legfrissebb 7.0-s verziót telepítették rá. Az unalmas formáért meg kárpótolja az embert a gyönyörű HDR10-kompatibilis, nagy felbontású kijelző.

Kissé túlzásnak tűnik a 200-230 ezer forintról induló ár, főleg ha a Oneplus 3T és a Huawei Mate 9 ára felől közelítünk, de talán lesz ez még jóval kedvezőbb is pár hónappal később.

  LG G6 Galaxy S8
Oprendszer Android 7.0 Android 7.0
Hálózat LTE Cat.11/12 - 600/150 Mbps
kétsávos 802.11a/b/g/n/ac wifi
bluetooth 4.2
LTE Cat. 16 - 1024/150 Mbps
kétsávos 802.11a/b/g/n/ac wifi
bluetooth 5.0
Méret, súly 148,9×71,9×7,9 mm,
163 g
148,9×68,1×8,0 mm,
152g
Rendszercsip Négymagos, 64 bites,
2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
Nyolcmagos, 64 bites
4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
Memória, tárhely 4 GB RAM, 32/64 GB 4 GB RAM, 64 GB
Kijelző 5,7 colos, 2880×1440 5,8 colos, 2960×1440 pixeles
Kamera 13 MP, f/1.8 + 13 MP, f/2.4
5 MP f/2.2
12 MP f/1.7,
8 MP f/1.7
Akku 3300 mAh 3000 mAh