Lesz néhány menő újítás az iOS 11-ben

2017.06.09. 22:21
Az Apple a nemrég megrendezett WWDC konferencián bemutatta az iOS 11 újításait. Ezekből válogattuk ki a legjobbakat.

Az egyik legfontosabb változást az jelenti, hogy az iPadeken megjelenik egy újfajta, személyre szabható dokkoló, amely nagyon hasonlít a MacOS dokkolójára. Ezen lehet majd elhelyezni a leggyakrabban használt appok indítóikonját. A Control Center is megújul, a mostani kétoldalas menü helyett egy kijelzőre kerül minden vezérlőeszköz. Állítólag a hang- és fényerőt állító csúszkákat is könnyebb lesz használni.

A kamera több szempontból is megújul. Az iPhone és iPad felhasználóit talán a kiterjesztett valóság támogatása érdekli a legkevésbé, hiszen ezt eddig is nélkülözni kellett, szemben az Androidon megjelent sokféle megoldással. Ugyanakkor az iOS-es eszközök egyik erőssége, a fotózás terén izgalmas újítások lesznek. Ilyen például a képek fájlméretét csökkentő HEIF formátum bevezetése, valamint az állóképek optikai képstabilizátoros támogatása. Beépített funkció lesz a QR kódok leolvasása is.

Teljesen átalakul az App Store felülete, hogy könnyebben találjuk meg az érdekes alkalmazásokat. Közben a háttérben is bevezet az Apple néhány olyan módosítást, ami elsősorban a fejlesztőket érinti, de nekünk lesz jobb tőle.

Ritkábban tudnak majd zaklatni minket, hogy adjunk értékelést az appra

Korábban bevezette az Apple a saját értékelőmechanizmusát, az iOS 11-ben viszont kötelezővé is fogja tenni, és szigorítja a feltételeket. Az appok fejlesztői évente legfeljebb háromszor kérhetik arra a felhasználót, hogy ugyan mondja már meg, hány csillagot adna az appnak, de ha egyszer is válaszol a júzer, akkor legalább egy évig nem tehetik fel újra a kérdést. Cserébe annyi előnnyel jár az Apple megoldása, hogy nem kell kilépni az appból, hogy leadjuk az értékelésünket.

Még egy előnyös, sőt, szó szerint életmentő zaklatáshárító funkció kerül az iOS 11-be, mégpedig hogy az autóvezetés idejére kikapcsolható minden értesítés, hogy semmi se terelje el a figyelmünket.

Amikor már biztonságosan leparkoltunk, és nekiállunk üzenetet küldeni, akkor a megújult iMessage platformon akár cégekkel is kapcsolatba léphetünk majd. A csevegőprogramban módosítani tudjuk az ülőhelyünket a repülőgépen, kérhetünk tanácsot vagy konkrét ajánlatokat az üzeletektől, és az Apple Pay rendszer segítségével rögtön ki is fizethetjük a megrendelt árut. Vagy mondjuk pénzt küldhetünk az ismerőseinknek.

Hasznos lesz még 

  • a wifimegosztás, azaz aki már sikersen csatlakozott, az egyszerűen át tudja küldeni a jelszót egy másik, éppen csatlakozni próbáló eszközre
  • az egykezes virtuális billentyűzet
  • a ritkán használt appok letörlése az összes felhasználói beállítás és tartalom megtartásával, hogy aztán egy gombnyomással visszatelepíthessük az appot
  • a kijelzőfelvétel készítése

Az iOS 11-et most még csak fejlesztők tudják telepíteni, de hamarosan elérhetővé válik a nyilvános bétája, amelyben még bőven lehetnek kellemetlen hibák, és a végleges, stabil változat ősszel jelenik meg.  • Hírek
  • Lakáshitel