Megérkezett a Blackberry KeyOne

2017.06.14. 11:41

Szerdától kapható hazánkban a Blackberry KeyOne okostelefon, amit hosszú hónapok óta várnak a márka rajongói. A barcelonai mobilkongresszuson tavasszal bemutatott készüléket a kínai TCL gyártja, akit idehaza elsősorban az Alcatel márkanéven piacra dobott mobiljairól ismerhetünk, míg a kanadai Blackberry a mutatós logóján kívül a spéci billentyűzetet, szoftvereket, valamint a a biztonságos gyártás ismereteit adja a nemzetközi koprodukcióhoz.

A KeyOne magán hordozza a Blackberry több évtizede ismert jegyeit, a teljes qwerty billentyűzetet és a fokozott biztonsági funkciókat. A pozsonyi bejelentésen Gareth Hurn, a globális termékfelelős kerek perec kijelentette, hogy

ez a legbiztonságosabb androidos mobil.

Mint elmondta, a gyártás folyamatának szigorú előírásait bárki megnézheti, hogy meggyőződjön róla, mindent megtesznek a felhasználók adatainak védelme érdekében - ez leginkább a kormányzati vevők miatt fontos, akik szeretik tudni, hogy mi kerül a fontos emberek kezébe. A védelemben nagy szerepe van többek közt a DTEK nevű monitorozó rendszernek, amely folyamatosan tájékoztatja a felhasználót az adatvédelem szintjéről.

A Blackberry Mobile vállalja, hogy a készülékei legalább 24 hónapon át megkapnak minden biztonsági frissítést az Androidhoz, ami elég komoly fegyvertény, ismerve a többi készülékgyártó által nem megtett vállalásokat.

Sokat vár ettől a készüléktől a TCL és a Blackberry, és főleg az utóbbinak fontos, hiszen most ez az egyetlen friss modell a kínálatukban, míg a TCL vígan elvan a többi mobiljával. Maga a KeyOne elég szépen összerakott mobil, alumínium házat és 4,5 colos Gorilla Glass kijelzőt kapott, kissé szokatlan képaránnyal, aminek az a következménye, hogy bizonyos appokat lekicsinyítve, keskeny fekete sávval az oldalán jelenít meg.

Viszont ott van a fix helyet elfoglaló billentyűzet, és ez nemcsak abban egyedi, hogy mechanikus, hanem hogy minden egyes gombra két egyedi parancsot - összesen ötvenkettőt - tud beprogramozni a felhasználó. Egyet a rövid, egyet a gomb hosszan nyomva tartására. Ezzel még nem ért véget a specialitások sora: a szóköz gombba építették be az ujjlenyomat-olvasót, és a betűkészlet teljes felszíne trackpadként használható,

a gombokat simogatva tudjuk gördíteni a weboldalakat.

A Blackberry KeyOne operációs rendszere Android 7.1 Nougat, tehát ma már az sem kérdéses, hogy minden app elérhető-e rajta; a korábbi Blackberry OS-nek ez volt az egyik legnagyobb hiányossága.

A TCL azt ígéri, hogy a mobil 3505 mAh-s aksija 26 órányi használatot kibír, azaz simán végigtolhatunk egy munkanapot lemerülés nélkül. De ha mégsem így van, és túl gyorsan merül a mobil, akkor a quickcharge 3.0 töltőszabványnak hála 36 perc alatt 50 százalékra tölthető az aksi.

A pozsonyi bemutatón hosszabb ideig meg tudtuk fogdosni a készléket, és remekül fekszik a kézben, jó a formája és a mérete, kellemes a recézett hátlap tapintása, az összhatás passzol a 210 ezer forintos hazai árhoz. A felszereltség már kevésbé előremutató, a Snapdragon 625 rendszercsip, 3 GB RAM és 32 GB tárhely nem éppen a csúcsok csúcsa, erre mindenben rádupláznak a hasonló árú rivális csúcsmobilok. Hogy mit hozott ki a TCL és a Blackberry ebből a vasból, azt hamarosan egy részletes tesztben is bemutatjuk.