Ledéren villant az Alcatel A5

2017.06.17. 16:30

Nyakunkon a nyár, és ezzel egy csapásra megváltoznak a tinédzserek mobilokkal kapcsolatos elvárásai, hiszen mostantól az idejük 100 százalékát iskolán kívül töltik. A balatoni és/vagy medencés partik résztvevői nyilvánvalóan arra vágynak, hogy a mobil

  • legyen vízálló,
  • éjjel-nappal működjön aksiról,
  • nehezen törjön szét.

Nekem ilyesmik jutottak eszembe, de biztosan arról van szó, hogy már tök öreg vagyok a bulizáshoz. Az Alcatelnek ugyanis egészen más jutott az eszébe. A patinás francia márkanevet használó kínai gyártó azt találta ki, hogy a fiatalos mobil

  • legyen olcsó,
  • a szemünkbe tudjon villantani,
  • és villogjon a hátlapja.
2017-06-16 09 31 12 done.gif

Hát jó, akkor villogjon. Ezzel az újítással az idei nyárra bedobott A5 mobil az utcadiszkózást járatja csúcsra, azaz a mobil pöttöm hangszórójából kiáramló hangrezgéseket hasonló minőségű fényjelenségek kísérik. 

Választhatunk általános fényeket, például tűzijátékot vagy hullámzásra emlékeztetőt, de az is megoldható, hogy a zene ütemére villanjanak fel a ledek, pont mint az igazi klubokban. Ezzel egy nagyobb méretű szobát már nehéz rendesen bevilágítani,

de aki a mosdóban akar szűk körű csobbanós bulit rendezni, az biztosan elégedett lesz.

Már csak egy komolyabb külső hangszórót kell beszerezni, mert a beépített kihangosító hangerejéhez és minőségéhez bőven van mit hozzátenni. Az Alcatel által adott füles sem a minőség csúcsa, érdemes lecserélni valami jobbra. Lecserélni a hátlapot is le lehet, egy teljesen hagyományos - ledmentesített - műanyag változatot is találunk a dobozban, amivel karcsúbbá és könnyebbé válik a mobil.

Hogy telefonként milyen az Alcatel A5? Telefonálni éppenséggel lehet vele, de a többi tennivalóval már csínján kell bánni. Ugyanezt az MT6753 rendszercsipet találjuk meg tavalyi középkategóriás telefonokban, és akkor azt mondtuk róla, hogy nagyjából a 2014-es csúcsmobilok erejét tudja felmutatni. Ehhez 2 vagy 3 GB RAM-ot kapunk, attól függően, hogy 16 vagy 32 GB tárhelyű verziót választunk - idehaza a 16-ost láttuk a boltokban, nagyjából 55 ezer forintos áron.

Az ára és a tudása egyaránt az alsó kategóriába pozicionálja a mobilt. Nem túl jövőálló az 5,2 colos kijelző hd felbontása, a 720×1280 pixelen kissé ramatyul mutat a vizuális tartalom.

Persze a beépített 8 megapixeles kamera sem a vizuális emlékgyártás bárója. Egyszer használatos képüzenetekhez pont megteszi. A szemközti kamera 5 megapixeles felbontásával már jóval pixelesebbek leszünk, mint azt szeretnénk, és hogy ez sötétben is jól látsszon, arról a beépített szemközti ledes vaku gondoskodik.

Az Alcatel A5 Androidja 6.0-s verzió, miközben már nyakunkon van a 8-as megjelenése, szóval nem kapjuk meg a rendszer legfrissebb újításait. Nem érdemes agyonterhelni a mobilt több tucat saját telepítésű alkalmazással, sőt, inkább a gyárilag telepítettek közül is érdemes letiltani mindazt, amit nem használunk és nélkülözhető, mert a mobil alapból elhasználja a RAM nagy részét.

Szerencsére az Alcatel nem esett túlzásokba, csak egy-két alkalmazással egészítette ki az Android alapkészletét. Értelemszerűen van egy app, a Light Show, amivel a hátlap ledjeit tudjuk kezelni, és van még egy ColorCatcher nevű app, amely a kamerával látott színekből kever ki egy azokhoz passzoló témát a grafikus kezelőfelülethez. Ez lényegében a háttérkép és az ikonok átszínezésében valósul meg, egyszerű és ügyes ötlet.

Az Alcatel A5 furcsa szerkezet. Alapvetően stabilan működik, de mindezt elég sok kompromisszummal teszi, a memóriaigényes, komolyabb appokat jobb elkerülni. A már most elavult hardvere miatt nem érdemes erre építeni a következő 2-3 évben. Akinek tetszenek az ilyen őrült ötletek, mint a ledes hátlap, és arra is csak legyint, hogy ez még jobban fogyasztja az aksit, az megpróbálkozhat vele, de ezen az árszinten azért találni lehet komolyabb ajánlatokat is.