Ez neked roaming???

000 PB8SN
2017.06.26. 10:20

Dübörög a digitális jólét, már a kerítés is megabitekből van, de a határ túloldalán azért akadnak még furcsa dolgok. Hiába intézte el az Európai Unió, hogy az egész területén úgy tudjunk mobilnetezni, mintha otthon, a négy fal között csinálnánk, Berlinben néha csak pislogtam a homokórázó böngészőre.

Hol is kell majd leszállni a metróról a hotelhez?

Van itt egyáltalán jó étterem?

Ezek tényleg egy ekkora susnyást raktak Berlin közepére? Segítség! Hol a kijárat?!?

Mostanáig ehhez hasonló kérdések tartottak minket lázban külföldi kiruccanásokon, és kétszer is meggondoltuk, hogy bekapcsoljuk-e a mobilnetet segítségért. Ha mégis megtettük, akkor meg azon járt az agyunk: egyetlen keresés a Google-féle térképen vajon 10, 20 vagy 100 kilobit és annak megfelelő jó magyar forint lesz-e? Közben elindulnak-e a háttérben más letöltések, hogy a végén a fapados repjegy árán is túltegyen a roaming ára?

Tény, hogy ennek mostantól vége. Ha jó a hazai díjcsomag, és alapból sok mobilnetes adatforgalmat tartalmaz, akkor elég sok jut a roamingra is, és a pár napostól pár hetesig terjedő nyaralásokon, üzleti utakon nyugodt szívvel mobilozhatunk. A gyakorlatban hihetetlenül megnyugtató volt, hogy az idegen város térképe ott volt az ujjbegyem alatt, és a kis utcákban eldugott éttermeket is pillanatok alatt megtalálom. (És ha már itt tartunk, Berlinben érdemes beülni egy kis ázsiai tésztára vagy levesre a Saigon and more nevű étterembe a Geisbergstraße 12 alatt.)

Na de mire ide eljutottunk!

Az olcsó roamingolás lehetőségén felbuzdulva már a fapados Schönefeld reptéren engedélyeztem a mobilomon az adatroamingot. Letöltöttem és telepítettem a BVG Fahrinfo appot, a német főváros BKK Futárját, és el is indultunk a metró felé, ám a mobil egyszer csak elkezdett ledobálni a netről. A telefon újraindításakor fel-felvillant a 4G+ indikátora, nyilacskák jelezték az aktív adatforgalmat, néha beesett egy-két üzenet, de aztán megálltak a levegőben a bitek. Minden arra utalt, hogy mennie kéne a roamingnak, mégse ment.

Aztán a Telenor szakértői kisvártatva rájöttek, hogy a kártyámon alapból le volt tiltva a roaming. A napközben átcsúszott csetüzeneteket látva ez igen érdekes, mert

úgy sikerült adatforgalmat generálni, hogy hálózatilag le volt tiltva a külföldi adatforgalom.

Ebben egészen biztos vagyok, mert a reptéri wifire nem léptem fel, viszont a metrón ülve már rajta volt a mobilomon a frissen letöltött app. A 4G+ jelzés felbukkanása és a hálózatról való teljes leszakadás között mindig eltelt némi idő, ez lehet a magyarázat. Az mindenesetre a Telenor állítását igazolja, hogy amikor feloldották a roaming tiltását, a mobil azonnal felpörgött, húztam le videót, toltam fel képet, és nem szakadt meg a netezés.

Egy ideig.

Na most vagy arról van szó, hogy a Groß Allgemeine Spórolás közepette a németeknek csak ócska mobilhálózatra telik, vagy pedig az a helyzet, a roamingoló telefonozó másodlagos entitás, megtűrt rossz. Számtalanszor előfordult, hogy miközben minden helyi vadul a mobilját nyomkodta, nekem csak annyit írt ki a mobil, ahol a térerőt kéne jeleznie, hogy

Emergency only.

Mentőre éppen nem volt szükségem, mobilnetre viszont annál inkább, hogy fel tudjam tölteni a OnePlus 5 bemutatóján készült képeket.

Ha tényleg ennyire rosszak a német hálózatok, hogy a leghíresebb bevásárlóutcákon és más központi tereken is elfogy a térerő, akkor Magyarország óriási lehetőség előtt áll. Elindíthatjuk a mobilnetturizmust, hogy a közösségi média császárai jöjjenek inkább hozzánk instagramozni meg snapchatelni, fogyasszák el itt az adatkeretüket. Már amennyiben mi nem lassítjuk a netet a vendégeinknél.