Netezünk vígan, aztán egyszer csak megáll

2017.06.29. 16:55

Vajon megint azzal kell szembesülni, hogy ami ingyenes, annak olyan is a minősége? Berlini tesztünkre rengeteg levelet kaptuk a külföldön élő olvasóinktól, és az Európát bejáró indexes kollégák is jelentettek a tapasztalataikról.

Nekem a csomagomban 6 GB roaming lenne, de 1,5 GB után jött az sms, hogy kevesebb, mint 500 MB maradt.

– számolt be kollégám egy meglepő hibáról. Erről még csak nem is a roamingpartner tehet, hanem a hazai szolgáltató, hiszen ő kezeli a számlázást. Vigyázni kell, mert az adatkorlát túllépése után már megabájtonként számláznak!

Másoknál is előjött az a hiba, hogy a tiltás ellenére is megy a mobilnet.

„Neteztünk vígan, egyszercsak megállt a net, és az ügyfélszolgálaton kiderült, hogy mindig is tiltva volt. A hívásindítás is elég bizonytalan roamingban, egymást fölhívni csak 7-8 próbálkozás után tudtuk a legnagyobb cseh városok közelében is. Hazatelefonálás általában a harmadik próbálkozásra összejött” – tudtuk meg egy olvasónktól.

Persze tudjuk, nem lehet egy-két tapasztalat alapján általánosítani, és bőven jöttek pozitív visszajelzések is:

  • Görögországban vagyok, vígan és simán roamingozom fel s alá.
  • Én is azt tettem Szlovéniában.
  • Telekom, Franciaorszag, Németország, siman hasít.
  • Spanyolorszag, Kanári-szigetek, minden príma a nettel.
  • Cipruson nyaraltam 2 napot, telekomosként, úgy hasított a net, mintha csak otthon lettem volna.

Azért a jó tapasztalatot sem vesszük készpénznek, a német hálózatokról az ott élők sokat panaszkodtak. „Berlinben lakom, a mobilhálózat tényleg ennyire rossz. Gyakran az S-Bahnon vagy egy belvárosi téren sincsen hálózat” – summázta a lényeget egy olvasónk.

Aki külföldi SIM-kártyával látogat hazánkba vagy más országba, annak is nagyon vegyes tapasztalata volt a mobilnettel.

  • Múlt hétvégén Budapest belvárosában angol (O2) kártyával: 3G a maximum, a letöltési sebesség pedig 0,2-0,3 Mbps. Roamingoltam régen is, sokkal gyorsabb volt. Most konkrétan használhatatlan.
  • Belgiumban élek, ottani kártyát használok, amivel a roaming lenullázása óta Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon is nagyon aktívan interneteztem eddig. Probléma egy se, minden pörög, talán gyorsabban is mint Belgiumban.
  • Egy angliai felhasználó a Three franciaországi roamingjára akadt ki. „Csak budget szolgáltatóhoz enged fel, ezért a térerő elég ganaj. A titkosítatlan forgalom gyors és jó, de a titkosított borzalmasan lassú.” Ugyanakkor a szintén brit EE-ről jókat írt, azon a Netflix és a Spotify is tökéletesen ment roamingolás közben.

Egyetlen épkézláb tanulságot tudunk levonni a sokféle tapasztalatból, amit eddig is sejtettünk, de az Európai Unióban bevezetett ingyenes roamingnak hála most már a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk: a tagállamokban, egész Európa-szerte nagyon változatos a mobilhálózatok által nyújtott sebesség, válaszidő, és úgy általában a szolgáltatás minősége.