Tele van erővel a OnePlus 5

2017.08.04. 17:06

Alig több mint három év alatt a OnePlus csinos kis rajongótábort épített maga köré, százak állnak sorba a boltja előtt, hogy a bemutató napján megszerezzék az legújabb modellt. Mindezt annak ellenére is megteszik, hogy messze nem olyan olcsó a OnePlus 5, mint amennyire a OnePlus 2 volt az akkori csúcsmobilokhoz képest. Talán azzal sikerült fenntartani, sőt, némi marketinges kavarással még fokozni is az emberek érdeklődését, hogy  még mindig tudnak olyat mutatni, amit a riválisaik nem. 

A OnePlus 5 a legalapvetőbb alkatrészekből a legtöbbet és legjobbat adja.

Tök mindegy, hogy mire akarjuk használni a mobilunkat, a gyors processzor, a nagy memória és hatalmas tárhely jó kiindulópont. A OnePlus neve pedig arra garancia, hogy ezt meg is kapjuk. A Qualcomm Snapdragon 835 az aktuális legerősebb rendszercsip, ehhez kapunk legalább 6 GB RAM-ot, az erősebb modellben viszont 8 GB van, ami már igazi kuriózum. De tényleg, a laptopomban feleennyi memória van, és azon dolgozom napi 8-10 órát. A tárhely is legalább 64 GB, míg a prémium verzióba 128 GB került.

Oké, eddig semmi meglepőt nem mondtunk, a tavalyi 3T is elment a szélsőségekig a gigahertzekben és a gigabájtokban, és az még most is elég erős mobilnak számít.

Az viszont már újdonság, hogy felpattant a hátlapra még egy kamera, egy másodlagos lencse, amivel kétszeresen tudunk zoomolni.

A dupla kamera miatt könnyű iPhone 7 Plusnak nézni, a OnePlus 5 matt fekete változata megszólalásig hasonlít az Apple hasonló készülékére. A led vaku és a zajszűréshez használt második mikrofon is ugyanott található. Csupán a méretükben van pár milliméter különbség, a OnePlus 5 keskenyebb és rövidebb.

Akit - hozzánk hasonlóan - nem érdekel a formai hasonlóság, az elégedett lehet a OnePlus 5 lekerekített, alumíniumba burkolt testével. Az általunk kipróbált Midnight Black változat fekete hátlapja kifejezetten dögös, kevésbé lesz maszatos, mint a kijelző üvege. Persze jó nagy bátorság kell ahhoz, hogy ezt a mobilt pőrén hagyjuk, érdemes inkább védőtokba burkolni. Nagy kedvenceink a OnePlus homokfújt és a karbonszálas borítású tokjai.

Szemből nézve már teljesen egyértelmű, hogy ez nem iPhone, hanem OnePlus. A kijelző alatt lévő, ujjlenyomat-olvasós és érintésérzékeny gomb nem kerek, hanem kapszulaformájú. Ettől jobbra és balra pedig két rejtett gomb van, ezekre van ráprogramozva a programváltás és visszalépés. A két funkciót szabadon felcserélhetjük, vagy akár ki is kapcsolhatjuk a kapacitív gombokat, ha a kijezőn megjelenített vezérlőgombok szimpatikusabbak.

A kijelző még mindig full HD felbontású, a OnePlus nem rohan előre a 2K irányába, és ez az 5,5 colos méretnél még teljesen elfogadható. Fölötte van a szemközti 16 megapixeles kamera, amely a kijelző felvillantásával tud az arcunkba vakuzni szelfizés közben. Ettől balra pedig egy kis rejtett led van, amely az általunk kiválasztott appok bejövő értesítéseire figyelmeztet. Az értesítések kezelését segíti a Oneplus 5 bal oldalán lévő háromállású kapcsoló is, amellyel csengetés/ne zavarj/néma módba állítható a mobil.

A OnePlusban leginkább az szerethető, hogy nem nagyon nyúlnak hozzá az Androidhoz. A menürendszer egyszerű, szabványos, a beállításokban pedig a legtöbb extra funkció alapból ki van kapcsolva. Így például mi dönthetjük el, hogy akarunk-e gesztusokat használni.

Néhány izgalmas újítást azonban igencsak eldugtak. A Beállítások menün belül, a Speciális lapon találjuk meg például az OTG tároló kapcsolóját, amivel lehetővé tesszük usb-s külső adattárolók használatát. Már vannak mobillal is működő, usb 3.0-s pendrive-ok, hogy pillanatok alatt lementhessük a fotóinkat és videóinkat, felszabadítva némi tárhelyet a mobilon.

Ugyanitt találjuk meg a játék mód beállítását, amely az általunk kiválasztott appok futása alatt letiltja a kapacitív gombokat. A játékokon kívül más appok futtatása közben is jöhet jól ez a funkció, hogy nem tudunk egy óvatlan mozdulattól a főmenüben landolni. Bár a gombokat automatikusan letiltó appokat csak a beállítások mélyén tudjuk kiválasztani, magát a játék módot az Android lehúzható értesítési területén is aktiválni tudjuk egy kapcsolóval. Érdemes odafigyelni, hogy mit csinálunk, amikor egyik kapacitív gomb sem működik, mert ilyenkor nem lehet egy pillanat alatt másik appra váltani. Nagyon jó ez az irány, hogy a OnePlus fejlesztői már ilyen apróságokra is odafigyelnek, a OnePlus 3-ból hiányoltam ezt a megoldást. 

Egy meglepő ritkaságot is találtunk ebben a menüben: mi dönthetjük el, hogy milyen legyen a bluetooth átvitel minősége. Választhatjuk az alap SBC szabványt, de ha jobb fejhallgatónk van, akkor átkapcsolhatunk a nagyobb sávszélességű aptX vagy aptX HD-re. Persze a fejhallgatónak is ismernie kell ezeket a szabványokat, hogy érezhetővé váljon a különbség.

Extrák még:

  • olvasási mód, amikor az egész kijelző szürkeárnyalatosra vált, és ennek egészen olyan a hatása, mintha e-papírt olvasnánk.
  • biztonságos fájltároló, hogy a kiválasztott állományokat titkosítva elrejtsük mindenki elől, akinek a kezébe kerülhet a mobilunk
  • hosszú képernyőmentés, amivel automatikusan továbbgördül lefelé a weboldal, hogy minden tartalom egy képre kerüljön.

A kamera szoftverén is sokat dolgoztak, hogy a korábbiaknál jóval profibb legyen. Elég megnézni a korábbi manuális mód helyébe lépő profi módot, ahol egy diagram mutatja a készülő kép legfontosabb tulajdonságait (az aktuális ISO, zársebesség és színhőmérsékleti értéket), egy célkereszt segít vízszintezni, és többféle expozíciós értéket tudunk kézzel megadni. Ezen a felületen azt is kiválaszthatjuk, hogy RAW fájlba akarunk-e menteni.

Mivel két lencse van, egy villámgyors gombnyomással tudunk kétszeres optikai zoomot aktiválni, így különösebb pixelesedés vagy másfajta minőségromlás nélkül tudunk távoli témákat kiemelni. Ez igen előnyös lehet a természetben, amikor fizikai képtelenség lenne megközelíteni egy látnivalót, de tárgyalóban vagy konferencián is hasznunkra válik, ha egy prezentáció diáiról akarunk gyors mentést készíteni.

A OnePlus külön felületet készített a mélységhatással való fényképezésnek, amit bokeh-effekt néven is ismerünk. Ilyenkor szoftveres rásegítéssel próbálják még jobban elkülöníteni a kép közeli fő témáját a háttértől, ám ez általában igen pontatlan. Vagy a kiemelni kívánt közeli tárgy lesz a pereménél homályos, vagy pedig a háttérben lesznek furcsán éles foltok.

Kik a versenytársak?

A OnePlus 5 olcsóbb verziója 499 euró, míg az abszolút csúcskategóriájuk 559 euróba kerül; ez 152 illetve 167 ezer forintnak felel meg. Ha csak azt nézzük, hogy mennyibe kerülnek más gyártók csúcskategóriás mobiljai, akkor találunk ennél kedvezőbb árat. Az LG G6 például már 130-150 ezerért beszerezhező, míg a Samsung Galaxy S8 körülbelül 170-190 ezer forinttal fölülről közelít. A Sony XZ Premium még nagyon távoli a 200 ezer forintos árával, a Huawei P10 pedig felszereltségtől függően 135-175 közé esik. És ez a kulcsa az egésznek: minden árbéli eltérés mögött találunk valamilyen hardveres vagy szoftveres különbséget is.

A OnePlus 5-öt az ára a csúcskategória alsó-középső szegmensébe helyezi. Mi egy kiegyensúlyozott és erős mobilt látunk benne, ami még 2-3 év múlva is az erősebbek közé fog tartozni. Egyszer sem volt gondunk az erejével, mint appot lazán futtatott, még akkor is, ha már kellemetlenül sok appot hagytunk futni. Az akku lehetne picit nagyobb kapacitású, hogy a mobil biztosan kibírjon egy napot, de erre igazából a Dash gyorstöltő is elég jó válasz, hiszen percek alatt rengeteg energiát tölt az aksiba. Így talán még jobban is járunk, elegánsan vékony maradt a mobil. A hardver mellett szoftver is alapos fogyókúrán ment át, a OnePlus 5 mindenből a lehető legkevesebb csilivili extrát tartalmazza, hogy semmi terelje el a figyelmünket a puszta erejéről.  

  OnePlus 5 Galaxy S8 LG G6
Oprendszer Android 7.1.1 Android 7.0 Android 7.0
Hálózat LTE Cat. 12 600/150 Mbps
kétsávos 802.11 a/b/g/n/ac
wifi
bluetooth 5.0
LTE Cat. 16 1024/150 Mbps
kétsávos 802.11a/b/g/n/ac wifi
bluetooth 5.0
LTE Cat. 12 600/150 Mbps
kétsávos 802.11 a/b/g/n/ac wifi
bluetooth 4.2
Méret, súly 154,2×74,1×7,3 mm
153 gramm
148,9×68,1×8,0 mm,
152 gramm
148,9×71,9×7,9 mm,
163 gramm
Rendszercsip Snapdragon 835
4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz

Exynos 8895 vagy Snapdragon 835
4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
Snapdragon 821
2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
Memória / Tárhely 6 GB / 64 GB vagy
8 GB / 128 GB
4 GB RAM / 64 GB 4 GB RAM /32 vagy 64 GB
Kijelző 5,5 colos
1920×1080 pixeles
5,8 colos,
2960×1440 pixeles
5,7 colos
2880×1440 pixeles
Kamera 16 MP f/1.7 + 20 MP f/2.6
16 MP f/2.0
12 MP f/1.7,
8 MP f/1.7
13 MP f/1.8 + 13 MP f/2.4
5 MP f/2.2
Akku 3300 mAh 3000 mAh 3000 mAh