Az egész világon Magyarországon lesz a legdrágább az új iPhone X

2017.09.14. 05:38 Módosítva: 2017.09.14. 05:41

Az Apple magyar idő szerint kedd este bemutatta a várva várt jubileumi csúcsmobilját, az iPhone X-et (na meg szegény unalmas-hagyományos iPhone 8-at és 8 Plust), mindenféle többé és kevésbé hasznos és/vagy forradalmi újítással, a saját neurális processzortól kezdve az arcmozgásunkat követő kaka-emojiig.

Az iPhone tizedik évfordulójára összerakott telefonnak az ára is egészen ünnepi lett, már abban az értelemben, hogy minimum mostantól karácsonyig minden szabad fillért félre kell rá tenni, ha valaki meg akarja venni. Ahogy korábban írtuk, Magyarországon 379 ezer forintról fog indulni a mobil november 3-án, de a legfullosabb változatáért 436 990 magyar forintot kell majd kipengetni. (A sima 8-asok már szeptember végén megérkeznek.)

Az igazán durva viszont nem is önmagában az ár, hanem hogy ez az ár mennyivel magasabb itthon, mint az Egyesült Államokban. Sőt mint bárhol máshol, ugyanis az iPhone X – akárcsak tavaly az iPhone 7 – nálunk lesz az egész világon a legdrágább. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 27 százalékos áfa jóval nagyobb teher, mint amit más országokban ráraknak a mobil alapárára.

Összeszedtük, hogy hol mennyibe fog kerülni az iPhone X, és ráraktuk a fenti térképre. Néhány tudnivaló az értelmezéshez:

  • Az összehasonlításhoz a legdrágább, 256 gigabájtos változatot használtuk.
  • A hivatalos magyar áron kívül minden ország ára az aktuális napi árfolyamon forintra átszámolva, kerekítve szerepel.
  • A képet árnyalja, hogy az amerikai árakban nincsenek benne a mindenhol eltérő állami és helyi adók (ezek 0 és 10 százalék között mozognak), míg a többi országnál az Apple már beleszámolta az áfát. A számla vége ezzel együtt is jelentősen alacsonyabb az amerikai piacon.
  • Ennél több országban lehet majd kapni a mobilt, de a térképre csak azok kerültek fel, ahol az Apple már közölte a hivatalos árat.

A színárnyalatok azt mutatják, hol mennyibe kerül a mobil – amelyik ország világosabb, ott olcsóbb, amelyik sötétebb, ott drágább. Jól látszik, hogy alapvetően – kis képzavarral – az óceán a vízválasztó, Európán belül például arányaiban kisebb az eltérés. Ha az egyes országok fölé viszi az egeret (vagy mobilon rájuk bök), a konkrét árakat is láthatja. A térkép alatti diagramon egymás mellett is láthatók az árak.  • Hírek
  • Hírek