iPhone 8 Plus: mindent ver a kamerája a DxOMark szerint

2017.09.22. 23:17

A DxOMark szakértői több mint tízezer lencsét, digitális kamerát vizsgáltak meg a cég laboratóriumában, és öt évvel ezelőtt az okostelefonok beépített kameráit is rangsorolni kezdték.

Most az iPhone 8 és 8 Plus vizsgálatán az jött ki, hogy az utóbbi az eddig tesztelt legjobb mobilos kamera.

Ez persze nagy vitákat generált a fórumokban, mint minden, ami az iPhone-ról szól.

A DxOMark szeptember 11-én módosította a mérési protokollját, mert az elmúlt években sokat fejlődtek a mobilok kamerái, hogy úgy érezték, frissíteniük kell, hogy az nemrég megjelent új funkciókról is legyen információjuk. Még arra is vették a fáradságot, hogy pár korábban tesztelt mobilt újraértékeltek az új módszerek alapján.

Munkájuk minőségét jelzi, hogy minden egyes készülékkel 1500 képet és 2 órányi videót készítenek, és ezeket értékelik. Újdonság, hogy a pontozásba pár extra is bekerült:

  • az eltérő gyújtótávolságú lencsék zoomolási képessége
  • a mélységélesség-hatás
  • 1 Luxig nézik, hogy mit lát a kamera kevés fényben
  • mozgáson alapuló tesztkörnyezetet is felállítottak

A részletes pontozási módszer leírása ide kattintva elolvasható (angolul). Vannak benne érdekességek, például hogy automata módban fotóznak, hiszen nem a fotós képességeit akarják mérni, és a jpg képeket vizsgálják a raw fotók helyett, mert a kamera teljes egészére kíváncsiak, beleértve a képfeldolgozást is.

Az iPhone 8 Plus a fényképezésben remekelt, erre 96 pontot kapott, míg a korábbi első helyezett Pixel és a HTC U11 csupán 90 pontot. Videózásban azonban alulmaradt az Apple mobilja, 89 ponttal, erre ugyanis a Pixel 91 pontot gyűjtött be.

Érdemes elmerülni a részletekben, mert számos hiányosságra is rámutatnak. Például arra, hogy az autofókuszban néha hibázik, és kevés fényben a színeket sem kezeli tökéletesen. Ugyanakkor a mélységélességben, a HDR-ben, a zoomolásban és az arcfelismerésben kimagasló teljesítményt nyújt.

Videózás közben alacsony fényben teljesít rosszul, de jól stabilizál.