Széttrollkodják a németek a készülő 5G-t

2017.10.13. 10:40

Hónapok óta azzal a kérdéssel zaklatom a távközlésben érdekelt cégeket, ahányszor csak szóba kerül az 5G, hogy szerintük melyik területen valósul meg először: a lakosság vagy az ipar fog elsőként részesülni az előnyeiből. Meglepő irányból érkezett a válasz, a német iparvállalatok a Wirtschaftswoche gazdasági lap írása szerint összefogtak, hogy a szolgáltatók helyett maguk építhessék ki a hálózataikat.

Ellenzik a függőségi helyzetet, és kételkednek abban, hogy a szolgáltatók gyorsan kiépítenék a hálózatot

A villamosipari és elektronikai ágazatot tömörítő szervezet (ZVEI) arra kérte a német távközlési hatóságot, hogy adjon nekik engedélyt a privát 5G hálózatok kiépítésére. Ez egészen új irány a mobilhálózatok fejlődésében, bár mondhatjuk, hogy van némi előzménye, hiszen most is le tudnak fedni telephelyeket wifivel és más rádiós eszközökkel, és ezeket sem a mobilszolgáltatók kontrollálják. 

A ZVEI felvetése elméleti szinten felveti annak a lehetőségét is, hogy iparvállalatok pályázzanak frekvenciahasználati jogokra. Ezzel akár egy teljesen elkülönített, ipari mobilinternet is létrejöhet, amelyen csökkenthető annak a veszélye, hogy valamilyen lakossági szolgáltatás hibája miatt álljon le a termelés.   

Van pár olyan nagyon rövid hatótávolságú, magasabb frekvencia az 5G szabvány készletében, amely kimondottan ilyen célokra, üzemek és irodák lefedésére lenne alkalmas, szemben a ma használt, nagyjából a 700-3800 MHz közé eső frekvenciákkal.

Érthető, hogy a német ipar lépett elsőként, hiszen ők az ipar 4.0, a dolgok internetére (IoT) épülő digitális gyártás legnagyobb támogatói, és ennek megvalósításához szükség van egy modern hálózati infrastruktúrára.

Eközben mindenki kap szuperszélessávot

Szerencsére minket, lakossági felhasználókat nem igazán érint, hogy mi történik az ipar és a távközlési cégek között. Az Európai Unió pedig hamarosan még több szabad frekvenciát megnyit a mobilszolgáltatóknak, hogy javítsák a lefedettséget a szolgáltatás minőségét és sebességét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elmondta:

2020 nyarára elérhetővé kell tenni a 700 MHz-es sávot, hogy azon a tévé helyett mobilszolgáltatás induljon.

Ez a frekvencia még jobban terjed, mint a pár éve használatba vett 800 MHz, tehát jobb mobilnetes hozzáférésünk lesz a lakás rejtettebb zugaiban. A szolgáltatóknak pedig már most akkora frekvenciakészletük van, hogy azon meg tudják valósítani a szupergyors mobilnetet. Úgy tudjuk, hogy a tartalékai bőségesek, és egyelőre a 800 MHz is szinte üresen kong, az előfizetők alig használják ki a benne rejlő lehetőségeket.