Kína gyártja a franciák Nokiáját

DSC 2592
2017.12.08. 05:05
Hallott már az Archos márkáról?

Ez a franciák Nokiája, egy jövőre 30 éves elektronikai vállalat, hazájában állítólag jól fogynak a telefonjai, és az ötödik legnagyobb tabletgyártó Nyugat-Európában. Mifelénk viszonylag kevesen ismerik, kérdésünkre olvasóink kicsit több mint a fele tudta megmondani, hogy mi ez a cég.

Az Archos még akkor dobbantott nagyot, amikor az mp3-lejátszó újdonság volt, aztán kalandoztak egy kicsit a számítógépek és az androidos tabletek világában, majd 2013-ban beléptek a mobiltelefonok egyre zsúfoltabb piacára. Pár hónapja Magyarországon is újraéledtek, elkezdtek nyomulni a kereskedelemben, most először van magyar képviselője is a cégnek. Mi ennek apropóján kipróbáltuk az egyik legjobb középkategóriás telefonjukat, a Diamond Alpha Plus mobilt.

Elég tüzetesebben megnézni a Alpha Plus burkolatát, hogy magyarázatot találjunk a márkaismertség kihívásaira, hiszen apró betűkkel a hátlapjára van írva:

Designed by Nubia

Nem szívatni akarjuk kedves olvasóinkat egy újabb ismeretlen névvel, úgyhogy máris elmagyarázzuk ennek a jelentőségét. A Nubia a kínai ZTE márkája, ezen a néven forgalmazzák a prémium minőségű telefonjaikat. Az európai régióra kizárólagos licencet szerzett tőlük az Archos, szóval a Nubia telefonjait a franciák becsomagolják, és rászitázzák az Archos nevet.

Ez majdnem olyan furfangos csavar, mint amit a Nokia művel, ami már nem is Nokia, hanem HMD, és nem is finn, hanem nagyrészt kínai a gyártás.

Párizs messze van

Persze nem földrajzi értelemben, hiszen az Archos központja a francia főváros egyik külvárosában, Ignyben van, de a divatipar pezsgéséből, úgy látszik, oda már csak halkan pukkanó buborékok jutottak. Az Archos telefonjai teljesen átlagos kinézetűek, a Diamond Alpháról legfeljebb annyi pozitívumot mondhatunk, hogy igényes anyagokból készült, és pontosak az illesztései. Ami kezdetnek elég jó.

A folytatással sincs gond. A hardver középkategóriás Snapdragon 652 rendszercsipre épül, ezt az általunk tesztelt telefonban 6 GB RAM és 128 GB tárhely egészíti ki. Ennek hála nem nagyon kell foglalkozni azzal, hogy mi fut a háttérben, a memória ritkán telik meg. Az Antutu mérései alapján a Honor 8-cal van egy ligában az Alpha Plus teljesítménye. Őrülten kimagaslónak nem mondanánk, de a legtöbb játék futtatásához elég erős. 

Az 5,2 colos kijelző 1080p full hd felbontású, viszonylag jó a fényereje és szépek a színei, de ha nappali fényben akarunk rajta mozifilmet nézni, a sötétebb jelenteknél kigúvadhat a szemünk, akkor se látjuk nagyon a részleteket. Az audio trükkös, mert a telefon alján, az usb-c két oldalán látható rácsok közül csak az egyik mögött van hangszóró. A fülhallgató aljzatát a mobil tetején találjuk. 

A Diamond Alpha Plus vagy egy SIM-kártyával és egy microSD kártyával, vagy két SIM-mel tömhető meg. A kártyabővítés a csúcsmodell esetében fölösleges, a tárhelyből több mint száz gigabájt szabad, van mivel gazdálkodni.

Majdnem poros

Szoftverben kevésbé erős az Alpha Plus, a telefonon a tavalyelőtt kiadott Android 6.0.1 fut, és mindjárt itt az év vége! A biztonságot komolyabban veszi az Archos, az általunk használt készüléken a 2017. júliusi frissítés a legújabb. A személyre szabás lehetősége nincs csúcsra járatva, ugyanakkor előre telepített appokat sem kell kerülgetni, az Archos visszafogottan nyúlt hozzá a rendszerhez. Külön a lkalmazásmenü nincs, minden telepített app ikonja a főmenübe kerül.

Bár a telefonnak rendes, jól látható kávája van, lehetőségünk van a kijelző pereméről elindítható gesztusokat bekapcsolni. Az egyik segítségével például az oldalsó peremtől befelé húzott ujjal az aktuális programból átlapozhatunk a főmenübe, míg ha a kijelző két felén egyszerre húzzuk végig az ujjainkat, a fényerőt állíthatjuk át. Van még

  • osztott kijelzős nézet,
  • személyre szabható vezérlőgombok,
  • érintéses gesztusok (pl. képernyőmentés három ujj érintésével),
  • mozgásérzékeléses funkciók (pl. a fülhöz emelt telefon fogadja a hívást),
  • két fiókkal léphetünk be Facebookra, Twitterre, Messengerbe.

Ezek mind alapból ki vannak kapcsolva, az Archos nem erőlteti ránk az elképzeléseit, hogy szerinte hogyan is kéne egy telefont használni, ami nagyon korrekt hozzáállás.

Kamerával jól ellátták az Alpha Plus mobilt, amennyiben a darabszámot nézzük. A szemközti szenzor 16 megapixeles, míg a két hátlapi egyenkét 13 megapixeles – az egyik monokróm, a másik színes. A fényérzékenység szerény, f/2.2-es rekeszt kapunk, és portré módban jobban oda kell figyelni a kezünk remegésére, ha jó felvételt akarunk készíteni, főleg ha nem süt ezerrel a Nap. Ebben a téli derengésben jó sok homályos önarcképet sikerült felvenni.  Akad némi zajosság a képeken, de egy középkategóriás hardvertől nem várunk többet.  Videót felvehetünk 4K-ban vagy 1080p@60fps-ben.

A középkategóriában gyakori fogás, hogy meghúzzák a nadrágszíjat az adatkapcsolatok terén, és ezzel az Archos is élt. Mobilneten például csak 150 Mbps a névleges letöltési sebesség, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a telefon a gyenge láncszem, nem tudjuk kihozni a maximumot a magyar szolgáltatók hálózataiból. Csak összehasonlításképpen: ennyit tudott az iPhone 6 már 2014-ben. Wifin valamivel jobb a helyzet, akár 802.11ac hotspotra is csatlakozhatunk.

Bár az Alpha Plus viszonylag jó kapacitású, 3000 mAh-s aksival van felszerelve, ez néha kevésnek bizonyulhat, a kijelző ugyanis valamiért zabálja az áramot. Van lehetőségünk energiakímélő módba kapcsolni, sőt, a telefon alapból erre van állítva, ennek viszont olyan agresszív a beállítása, hogy mindent lelő, ami a háttérben fut. Ha ezt használjuk, érdemes néha megnyitni a csevegőappokat, hogy biztosan nem jött-e üzenet. 

Árkategóriájában az Archos Diamond Alpha Plus erős kornkurenciával számolhat. A mobilt 135 ezer forint körül adják, szóval a OnePlus 5T, LG G6, iPhone SE és Huawei Mate 10 Lite árszintjén kapható, és ezek jóval ismertebb gyártók, elterjedtebb modellek.

Mindenre fókuszál

Sokat elárul az Archos működéséről, hogy a csúcskategóriás hardverük tervezését egy másik, nagyobb tapasztalattal bíró gyártóra bízták. Persze ez mindkét félnek jó, a ZTE koncentrálhat a gyártásra, amíg az Archos marketingre és márkaimidzsre gyúr.

Az Archos termékkínálata olyan, mintha egy válogatott gyűjtemény lenne a kínai white label gyártók termékeiből, akik a megadott specifikációk alapján, a kért minőségben és mennyiségben leszállítják a hardvert.  Ha jól számoltuk a cég webodalán,

okostelefonból, tabletből és számítógépből több tucat különböző modell van, emellett elektromos járműből hatféle, drónból három, és akad még néhány másfajta kütyü is a kínálatban.

Ez a mennyiség,  a top kategóriás mobilon futó tavalyelőtti Android, és az általunk kipróbált pár eszköz arról árulkodik, hogy az Archosnál a terméktervezésnek nem lehet nagy mélysége, nem terjed ki minden apró részletre. A néven kívül nem tudnánk mondani olyan egyedi jellemzőt, ami kimondottan "archosos". Középkategóriásak, átlagosak, de többnyire megfizethetők.

Talán annyi még az Archos előnye, hogy európai vállalat, és két év garanciát vállal a termékeire. Ettől függetlenül a cégnek oda kell figyelnie a vevőire, mert a rengeteg mobilgyártó közt túl kemény a verseny ahhoz, hogy nagyokat lehessen hibázni.