250 app mikrofonnal figyeli a felhasználót

2017.12.30. 19:24

Évek óta rendszersen felmerül a gyanú, hogy a telefonok titokban folyamatosan lehallgatják a felhasználókat, ám a legnagyobb online hirdetőportálok - Facebook, Google - rendre cáfolják is ezeket a feltételezéseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs semmiféle hallgatózás.

Egy Alphonso nevű startup például pont ilyen szolgáltatást kínál a hirdetőknek, amelyek egy plugin segítségével megtudhatják, hogy az applikációjuk felhasználói milyen tévéműsorokat és filmeket néznek. Az XDA Developers portál híre szerint a Google Play Áruház kínálatában legalább 250 játékban és közösségi appban megtalálható az Alphonso beépülő modulja.

A szoftver annyira pontos, hogy a zsebben tartott mobil felismeri a felhasználó környezetében lévő hangokat.

Az Alphonso filmstúdiókkal dolgozik a mozizási szokások felismerésén, míg a Shazam a zenék azonosításában segít nekik. Azt mondják, hogy az emberi beszédet nem tudják felismerni.

Az appoknak engedélyt is kell adni a mikrofon használatára, ám nem minden esetben tejesen egyértelmű, hogy ez pontosan miért szükséges. Arról nem beszélve, hogy számos appot, amelyben megtalálható az Alphonso pluginje, elsősorban gyermekek használnak, akik nem feltétlenül figyelnek oda ezekre a részletekre.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM