17 óra kell az iPhone X-nek, hogy beégjen

2018.01.04. 16:22

Az OLED mobilkijelzőknek sok előnye van, de egy nagy veszélye is: hajlamosak beégni, vagyis szellemkép jelenhet meg a kijelzőn, jellemzően ott, ahol sokáig ugyanaz volt látható egy-egy képen. A dél-koreai Cetizen most tesztelte  három OLED-es mobil, az iPhone X, illetve a Samsung Note 8 és S7 Edge kijelzőjét – írja az Ars Technica.

A tesztben 510 órán át ugyanazt a statikus képet hagyták teljes fényerőn a kijelzőkön. A fő tanulságok:

  • Legkorábban az Iphone X-nél jelentkezett beégés: 17 óra után. Ez viszont olyan lájtos volt, hogy normál használat mellett fel se tűnt.
  • Bár a Note 8 tovább bírta, előbb lett zavaró a hiba: 62 óra után már simán észrevehető volt, míg az iPhone X-nél még akkor sem.
  • Az S7 a kettő között teljesített, majdnem olyan jól, mint az iPhone X, de határozottan jobban, mint a Note 8.
  • A teszt végére mindhárom mobilon elég látványos szellemkép jelent meg.

Összességében elmondható, hogy mindhárom tesztelt telefon jól tartotta magát, bőven bírták annyira, hogy normál használat mellett ne kelljen aggódniuk a felhasználóknak. (Már ha nem futnak bele mondjuk egy gyári hibás készülékbe.)

Mindez egyébként az Apple szoftveres finomhangolása mellett a Samsung hardverét is dicséri, hiszen az iPhone X is a dél-koreai cég OLED paneljét használja. Rajtuk kívül az LG gyárt még ilyet, de a Pixelek kijelzőjével kapcsolatos problémák azt mutatják, nekik jobban meggyűlik a bajuk a beégés kiküszöbölésével.