29 millió iPhone X-et adhattak el 2017 végén

GettyImages-846142340
2018.01.24. 08:45

Tavaly év végén az iPhone X lehetett a legnépszerűbb okostelefon világszerte, hiszen a Canalys számításai szerint 29 millió darabot szállítottak le ebből az egy modellből 2017 utolsó negyedévében. Ezen kívül az Apple a régebbi modellekből is adott el, sokan keresik a jobb ár-érték arányú telefonjait.

Az elemzőcég szerint az iPhone X-ek zömét azokban az országokban adták el, ahol a mobilszolgáltatók erősek a kereskedelemben, és az ügyfeleik több hónap alatt tudják törleszteni a készülék igen magas árát. A Canalys megjegyzi, hogy egyedül Kínában 7 millió iPhone X-et szállítottak le. 

Az iPhone X fogadtatását némi bizonytalanság veszi körül. Nemrég éppen arról jelent meg egy hír, hogy gyenge a kereslet, és az Apple beszünteti a gyártását. Korábban egy másik elemzőcég adott ki közleményt arról, hogy az Apple nyerte a tavalyi karácsonyt, az aktivált készülékek közel fele valamilyen iPhone volt. Szintén egy elemző írt arról, hogy jövőre az összes iPhone úgy nézhet ki, mint most az iPhone X.

Bármilyen meglepő, a 29 milliós leszállított iPhone X nem is számít soknak, sőt, mélyen alulmúlja az Apple várakozásait. Először még 50 milliós eladásra lőtt az Apple, ám december végén 30 millióra módosították az eladási célszámot, és most úgy tűnik, ezt sem sikerült elérni.

Az megint más kérdés, hogy bármelyik mobilgyártó örülne annak, ha 29 millió darabot tudna eladni egy 1000 dollárba kerülő telefonból, amin a Forbes korábbi becslése szerint 400 dollár tiszta haszon van, vagyis az Apple egyedül az iPhone X-en kereshetett 11,6 milliárd dollárt. Ez pedig nem úgy hangzik, mint amitől bármelyik vállalat sürgősen meg akarna szabadulni. 

(Borítókép:  Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!