Appok veszélyeztetik az ovisok nyelvi fejlődését

2018.01.24. 14:50

Gyermekeknek készült appok piacát vizsgálták meg kutatók négy nagyon különböző országban, és a hazai vizsgálatot Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK adjunktusa, a Kognitív Fejlődés és Oktatás Kutatócsoport vezetője vezette.

A Journal of Early Childhood Literacy című lapban kiadott tanulmány fő megállapítása hazánkra nézve az, hogy a legnépszerűbb appok csupán 10 százaléka érhető el magyarul, és ez veszélyezteti a kicsik nyelvi fejlődését.  

Mind a négy vizsgált országban (hazánkon kívül Törökország, Hollandia és Görögország volt résztvevő) jellemzően a nemzetközi cégek fejlesztései, többek közt a mozivásznon is viszontlátott márkák voltak a legnészerűbbek: a Disney, a Toca Boca, a Dr. Panda és a Sago Mini. Eleve gond, hogy az appok közül kevés tartalmaz szóveli beszédet, állapították meg a kutatók, és nagyon kevés tartalom érhető el anyanyelven.

A készséges fejlesztése terén is vannak elmaradások. Az appok nagyjából egyharmada javítja az írás-olvasást, vagy kapcsolódik valamilyen módon a matematikához, természettudományokhoz. Többségük az írást és az olvasást tanítja, és igazából iskoláskorúaknak valók, nem az óvodásoknak, akiket ezekkel az appokkal el próbálnak érni. 

A kutatók szerint nagy igény lenne játékosabb előkészítő alkalmazásokra, és kimondottan óvodásoknak készített mesekönyvekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?