Mobiljával fekszik és kel a magyar

2018.02.06. 15:06

A telefonunkkal a kezünkben kezdődik és ér véget minden hétköznapunk, mégis mindössze a magyarok 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek

– áll abban az Indexhez is eljuttatott közleményben, amiben a Huawei megbízásából készített kutatás eredményeit ismertetik.

Az Ipsos által 12 európai országban, köztük Magyarországon végzett felmérés szerint a magyarok több mint fele a vécére is gyakran mobillal megy, 45 százalékuk ébredés után elsőként a telefonja után nyúl, közel kétharmaduk pedig lefekvés előtt is a mobilját nyomkodja. 

A hatezer okostelefon-felhasználó – köztük 501 magyar – bevonásával 2018 januárjában végzett kutatás arra kereste a választ, hogy egy átlagos hétköznap mennyit, milyen tevékenységek közben és milyen céllal használjuk az okostelefonjainkat, és mindez hogyan hat a szociális kapcsolatainkra. A ránk, magyarokra vonatkozó főbb megállapítások a következők:

A magyarok már egyáltalán nem hanghívásra használják elsődlegesen a készüléküket.

A megkérdezést megelőző héten a válaszadók 83 százaléka használta fotózásra a telefonját, 77 százalék szöveges üzenetek küldésére, közösségi oldalakhoz való csatlakozásra 76, míg hanghívásra csupán 62 százalékuk. Ez utóbbi egyébként lényegesen kevesebb, mint az európai átlag (73 százalék). Játékra is kevesebbet használják a magyarok a telefont: míg nálunk a válaszadók 55, addig a többi országban a válaszadók 58 százaléka játszik a készülékén egy átlagos héten.

A felmérésében azt is vizsgálták, hogy a felhasználók átlagosan milyen időközönként nézik meg, van-e nem fogadott hívásuk, jött-e üzenetük vagy kaptak-e új értesítést a közösségimédia-szolgáltatásaiktól.

A magyarok többsége egy órát sem bír ki a mobilja ellenőrzése nélkül,

a válaszadók 38%-a pedig egy óra alatt többször is, akár 10 percenként, vagy még gyakrabban előveszi a telefonját e célból.

A magyar okostelefon felhasználók európai társaiknál többet tartják maguknál a készülékeiket: 10-ből 3 megkérdezett több mint 20 órán keresztül képtelen megválni tőle, annak ellenére, hogy közel kétharmaduk maximum napi 3-8 órán keresztül használja aktívan a készülékét.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakás melyik pontján, mennyit használjuk készülékeinket:

A magyar megkérdezettek több mint harmada (34 százalék) nem válik meg a telefonjától akkor sem, amikor az illemhelyre látogat.

További 18 százalékuknál nem állandó, csak gyakori társ a vécén az okostelefon. A válaszadók több mint háromnegyede (81 százalék) alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét. A magyarok 45 százalékának az ébredést követően az első dolga, hogy a telefonja után nyúljon, lefekvés előtt pedig még rosszabb a helyzet: 58 százalékuk használja a telefont elalvás előtt.

A kutatásban részt vevőktől azt is megkérdezték, hogy hogyan éreznek az okostelefonjaik iránt. A megkérdezettek alapvetően pozitív érzéseket társítottak a készülékükhöz:

a magyarok 88 százaléka inkább imádja a telefonját, mint gyűlöli, illetve több mint háromnegyedük érzi inkább szabadságnak, mint kötöttségnek azt, hogy van okostelefonja.

A válaszadók 93 százaléka szerint a készüléke segítséget jelent neki a mindennapokban, és 55 százalékuk szerint a telefon inkább összeköti, mint eltávolítja az embereket egymástól. Az is kiderült, hogy a magyarok háromnegyede nem tudna lemondani az okostelefon használatáról, ennek ellenére a válaszadók kevesebb mint harmada (29 százalék) tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a régiós átlagtól (42 százalék).

Sokan ugyanakkor egyre tudatosabban állnak hozzá az okostelefon használathoz: a kutatás szerint a magyarok 42 százaléka úgy érzi, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49 százalékuk pedig e felismerésnél is tovább jutott, és megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

Az okostelefon- és közösségimédia-használat gyerekekre gyakorolt káros hatásairól aTari Annamária pszichológussal készített interjúnkban olvashat részletesebben.   • Hírek
  • Megtakarítás