Drónoknak készített virtuális kerítést a Vodafone

2018.02.20. 12:19

Közepes és nagyobb méretű drónok nyomon követéséhez fejlesztett ki mobilhálózatra kapcsolódó modult a Vodafone, hogy a radarok által nem látható repülő szerkezeteket is mindig nyomon tudják követni, és elkerüljék velük a tiltott repülési zónákat.

Ezzel a megoldással nem a magánhasználatban lévő eszközöket akarják monitorozni, hanem a közepes és nagyobb méretű, kereskedelmi célú drónokat. 

A megoldás elsődleges célja, hogy megelőzzék a légi baleseteket. Bár több helyen azt írják, hogy a drónnal elkövetett terrortámadásokat, vagy a börtönökbe szánt csomagok célba juttatását is megelőzhetné egy ilyen rendszer, meglepő azt feltételezni a rosszindulatú felhasználókról, hogy drága, kereskedelmi vagy ipari célú drónokkal vacakolnának a bárki által megvehető hobbi drónok helyett.

Az MTI szerint szükség esetén - például repülőterek légterének vagy más tiltott területek megközelítésekor - a rendszer automatikusan át tudja venni a drón irányítását, és vagy leszállítja azt egy előre kijelölt helyre, vagy visszaküldi a felszállás helyére.  

Az LTE mobil adatátviteli szabványon alapuló rendszer viszont valós időben tájékoztatja a központi nyilvántartást a drónok pozíciójáról.  A Vodafone az európai repülésbiztonsági hatósággal (EASA) együttműködve fejleszti a rendszert, és a tesztek során szerzett tapasztalatokkal segíti az üzemeltetésre vonatkozó, még készülőben lévő európai szabályozás kidolgozását.

A Vodafone rendszere 2019-ben állhat üzembe.