Nyáron indulhat a Digi mobilszolgáltatása

2018.02.22. 09:35

Egyre több jel utal arra, hogy a Digi hamarosan elindíthatja a mobilszolgáltatását a saját frekvenciáján, amit még 2014. szeptember 29-én nyert el az állami pályázaton, és bődületesen sok pénzt fizetett érte. A távközlési cég mostanában sorra kapja az építési engedélyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), és most a mobiltelefonok hálózatválasztó menüjében is felbukkant egy név:

Digi.Mobile Hungary 4G

Ez akkor bukkan fel, ha az automatikus hálózatválasztásról átállunk kézire. Itt láthatók a Digié mellett a többi szolgáltató saját azonosítóval ellátott hálózatai, külön-külön a 2G, 3G és 4G hálózatok. Online fórumokon többen beszámoltak hasonlóról, és az utóbbi hónapokban mintha felpörögtek volna a dolgok. Valószínűleg arról van szó, hogy mindenfelé tesztelik a hálózatot.

A hatósági oldalon 2018. június 15. van megadva a mobilszolgáltatás tervezett kezdési dátumaként.

A Digi 2014-ben tízmilliárd forintot fizetett az 5 MHz-es páros blokkért az 1800 MHz-es sávban (ez kétszer 5 MHz-et jelent). Abban az évben meg is kötötték a hatósággal a szerződést, és a rádióengedélyt is megkapta a cég. Azóta csak találgatunk, hogy mi a helyzet a Diginél. A társaság általában nem túl bőbeszédű a jövőbeli terveivel kapcsolatban, gyakorlatilag alig lehet kiszedni belőlük valamit. Csak akkor kommunikálnak, amikor már élesben elindul egy új szolgáltatásuk.

Ryszka Sambor ügyvezető igazgató még 2016. nyarán beszélt nekünk arról, hogy kétszáz bázisállomásuk fejlesztése, kiépítése zajlik, és abban az évben felröppentek hírek egy 2017. tavaszára tervezett indulásról, ami láthatóan elmaradt.

Most azt látni az NMHH oldalán, hogy országszerte kérnek és kapnak elektronikus hírközlési építmények, 30 méteres antennatartó tornyok építésére. A Digi nemrég kapott engedélyeket Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Zala, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy csak a legfrissebbeket soroljuk fel a több tucatból. Egy helyszínen, Hévízgyörkön már a használatbavételi engedélyt is megkapta a Digi.

Igen komoly összegeket költhet a Digi hálózatépítésre. Ha csak az idei toronyépítési terveket számoljuk, a befektetés több százmillió forint nagyságrendű. Iparági forrásaink szerint csak az engedélyeztetés több millió forint, míg az építkezés teljes költsége húszmillió forint környékén mozog, ami helyi adottságoktól függően több és kevesebb is lehet.

Megkérdeztük a Digit, hogy tudnak-e mondani valamit a hálózatépítési és indítási terveikről. Amint érkezik válasz, azt közzétesszük.