Visszatért a Mátrixból a Nokia 8110

2018.02.25. 19:20 Módosítva: 2018.02.25. 19:20

A felújított 3310 tavalyi sikere után a Nokia rákapott a régi telefonok modernizálására, és most a Mátrix című filmben szereplő kultikus 8110-est renoválta, hogy megfeleljen a mai elvárásoknak. Persze ez még mindig inkább píárnak, mintsem komoly bevételi forrásnak tekinthető, ezért a finn cég egy halom okostelefonnal is előállt.

A Nokia 8110 egész komoly hardverrel lett ellátva, Snapdragon 205 csippel, fél gigabájt RAM-mal és 4G kapcsolattal. Ezeknek hála simán futnak rajta olyan modern szolgáltatások, mint a Google Asszisztens és Térkép, a Facebook és a Twitter, és persze a Snake, mert egy klasszikus Nokia kígyós játék nélkül fabatkát sem ér.

Oké, a két megapixeles kamerája nem túl izmos, emiatt önmagában kicsit kevés lesz a Nokia 8110 egy nyaraláshoz, érdemes becsomagolni mellé egy rendes fényképezőgépet.  Ami viszont nagyon is alkalmassá teszi egy hosszú útra, az az aksija.

Készenlétben 25 napot kibír az 1500 mAh-s telepről.

Egy aksival jól felszerelt okostelefon jó, ha kibír két napot.

Android kimaxolva

Bár a Nokia nagyon büszke arra, hogy rengeteg butatelefont elad világszerte, az igazi biznisz mégiscsak az okostelefonokban van. A Nokia ezt nagyon is komolyan gondolja, és igyekszik a lehető legtisztább Android-élményt adni a felhasználóknak.

Az  Android One kategóriába tartozó telefonok köre a szuperdrága és lenyűgöző ívelt kijelzőjű Nokia 8 Sirocco, a Nokia 7 Plus és az új Nokia 6 mobilokkal bővült. Ezek gyorsan megkapják a Google által kiadott biztonsági rendszerfrissítéseket, valamint az új Android-verziókat.

  • Nokia 8 Sirocco: szupermagas 260 ezer forintos áron kerül a boltokba, azaz a Nokia most páros lábbal belépett a csúcskategóriába. Ennek a telefon formája is megfelel, az 5,5 colos pOLED ívelt kijelzőnek hála az oldalsó pereménél csak két milliméter vékony a mobil. A kamerája Carl Zeiss optikával van felszerelve, hátul az egyik lencse széleslátószögű, a másik kétszeres zoommal működik. A Pro kamera mód a Nokia régi, Windows Mobile rendszeren használt professzionális kezelőfelületére hasonlít, ami nagyon könnyen kezelhető.
  • Nokia 7 Plus: ennek már elérhetőbb az ára, 135 ezer forintról indul, és van egy ritkán látott extrája: a 3800 mAh-s aksinak hála állítólag két napot kibír töltés nélkül. Ennek is fényérzékeny Zeiss optikája van, ami félhomályban is jól működik, a 6 colos kijelzője pedig beteríti az előlap nagy részét. A csipkészlete Snapdragon 660-as.
  • Új Nokia 6: a középkategória alsóbb szegmensét célozza meg, szintén Zeiss optikával és Snapdragon 630 csippel, gyorstöltővel és egy naposra ígért üzemidővel.
  • Nokia 1: a belépő kategóriában ritka kincset ígér, mindössze harmincezer forintos áron a lehető legfrissebb Android Oreo Go operációs rendszert. Ezt a rendszert kimondottan a szerényebb hardveres felszereltségű mobilokhoz igazították hozzá, és a telefonon a Google Play Áruházban számos olyan Go-ra optimalizált app is megtalálható, amivel szintén jobb lesz a felhasználói élmény.

A Nokiának tavaly sikerült megkapaszkodni a piacon, azt mondják 70 millió mobilt adtak el egy év alatt. Ennek sajnos a kisebb része okostelefon. Most be kell bizonyítaniuk, hogy a retrót meglovagolva, az Androidot ügyesen használva, jó hardverrel, képesek visszatérni a nagyok közé.