Magyarországon teszteli szuperhálózatát a Facebook

2018.02.26. 13:18

Budapesten és Kuala Lumpurban teszteli a Facebook a vadiúj hálózati fejlesztését, a Terragraph nevű rendszerrel gigabites hozzáférést visznek a felhasználókhoz vezetékek nélkül. A magyarországi partnere ebben a Telekom lesz. A bejelentés horderejét jelzi, hogy az erről szóló sajtótájékoztatóra a Vodafone, a Deutsche Telekom, a Telenor, a Orange és a Telefonica is delegált embert, hogy elmondják, milyen jó együttműködni a Facebookkal. 

12995596 1588595368104928 498031687 n

A Facebook egy szűk körű sajtórendezvényen jelentette be a barcelonai Mobil Világkongresszuson a Terragraph induló tesztjét. Az optikai hálózatokkal egyenértékű hozzáférést biztosító megoldás a 60GHz-es ingyenes frekvenciaspektrumon működik.

a milliméteres hullámú hálózaton 1 Gbps sávszélesség biztosítható.

A technológia fő előnye abban rejlik, hogy nem kell annyit egyeztetni a házmesterekkel, kevesebb kábelt kell lerakni, hiszen az utcai infrastruktúráról - mondjuk a lámpaoszlopokról - közvetlenül a lakásokba lehet eljuttatni a gyors netet.

Az új technológia a jövőben megépülő 5G hálózatnak is fontos része lehet. Miután mindent kikísérleteztek, a technológiára épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemzetközi piacokon.

Voltak már ilyen tesztek az Egyesült Államokban és Németországban is, most viszont azt szeretné megtudni a Facebook és a Telekom, hogy a hálózat miként tudja segíteni a helyi közösségeket. A pilot programban pár száz valós ügyfél vesz részt, több hónapon át, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ehhez nagyjából száz darab antennát és hálózati eszközt telepítenek a lámpaoszlopokra.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM