Márciusban mutatkozhat be az új Android

2018.03.05. 17:06

Bár az Android következő verzióját várhatóan csak májusban adja ki hivatalosan a Google, az Android P kódnevű operációs rendszer próbaverziója már ebben a hónapban megérkezhet – írja a Forbes.

A mobilos ügyekben általában megbízható információkkal rendelkező Evan Blass szakíró Twitteren közölte, hogy az első preview verzió március közepére várható. Az Android P a biztonsági funkciókra helyez majd nagy hangsúlyt. Az egyik ilyen új funkció az lesz, hogy a rendszer korlátozni fogja a háttérben futó appok hozzáférését a kamerához: mindig csak az használhassa, amelyik éppen a felhasználó előtt van. Ez azért fontos, hogy az appok ne tudjanak kémkedni a felhasználójuk után. Hasonló biztonsági szigorítás várható a hanghívások terén is.

Egy másik, már korábban napvilágra került újdonság, hogy a rendszer rugalmasabban fogja kezelni a szokatlan alakú kijelzőket. Erre azért van szükség, mert a tavaly ősszel megjelent iPhone X kijelzője tetején megjelent egy betüremkedés, amely kettéosztotta az értesítési sávot. Ezt a dizájnt pedig azóta több androidos mobil is elkezdte szemérmetlenül másolni.

Volt szó arról is, hogy az új Android kaphat egy sötét módot, mert ezzel az egyre elterjedtebb OLED-kijelzők sok energiát meg tudnának spórolni. Úgy tűnik azonban, hogy ilyen éjszakai mód az Android P-ben sem lesz, csak a fejlesztők fogják tudni bekapcsolni a saját appjaik éjszakai módjának teszteléséhez.

Az új Android-verziókat rendszerint a Google I/O nevű konferenciáján mutatják be, ez idén május 8-10-én lesz. A fejlesztők viszont mindig valamivel előbb kézhez kapják az előzetes kiadást, és ebben már általában az összes főbb funkció megtalálható, amelyet a végleges verzió is tartalmazni fog, a kettő között már inkább csak hibajavítás és finomhangolások történnek.

Az Android mindig valamilyen édességről kapja a nevét, amely az ábécében következő betűvel kezdődik, az aktuális verziót épp Oreónak hívják. Az új verziók megjelenése előtt mindig elkezdődik a spekuláció, hogy a P milyen édességet takarhat. A Forbes cikke azon spekulál, hogy lehetne Pie (pite), már csak azért is, mert pí-nap március 14-én lesz, és simán időzíthető aznapra az idei próbaverzió bemutatója.