Furán indul a Google családi támogatása

2018.05.23. 12:26

Egy éve mutatta be a Google a Családi kapcsolat nevű applikációját, amivel a szülők megfigyelhetik és szabályozhatják a gyermekek mobilhasználatát, és a keresőóriás mostanra rájött, hogy nemcsak az Egyesült Államokban élnek gyerekek, hanem máshol is. Ennek a felismerésnek hála a megoldás végre eljutott az Európai Unió területére, és ezáltal Magyarországon elérhetővé vált.

Képernyőfotó 2018-05-23 - 11.44.29.png

Ezzel az alkalmazással a szülők akár maguk is létrehozhatják a gyermek fiókját, hogy abban mindenféle tevékenységet megfigyeljenek, és meglévő fiókok is bevonhatók egy családi csoportba. A tagok elvileg egy közös bankkártyával tudnak vásárolni, és persze mindenhez a csoport vezetőjének, az egyik szülőnek az engedélyét kell kérni, ezt azonban még nem sikerült kipróbálni.

  • kezelhető a gyermek fiókbeállítása, jelszava
  • eldöntheti a szülő, hogy a gyerek milyen appokat telepíthet
  • meg lehet határozni pihenő- és alvásidőt, amikor nincs mobilozás
  • korlátozható a felnőtteknek szóló tartalmak elérése
  • lekérhető az androidos eszköz földrajzi helyzete

A gyerek fiókját a legtöbb országban 16 éves korukig kontrollálhatják a szülők, de vannak engedékenyebb országok is. Ausztriában 14 év, Dániában és Svédoszágban 13 év a korhatár.

A szabályok felállítása előtt érdemes megnézni a Black Mirror sorozat 4. évadának ezzel a témával foglalkozó részét (2. epizód, Arkangel), nehogy túlzásokba essünk. 

Sajnos az egyik legizgalmasabb funkciót, ami a rivális Apple iOS App Store-ban évek óta elérhető, nem kapcsolta be a magyaroknál a Google, így a szülők által megvett appokat nem tudjuk megosztani egymás közt. Nálam legalábbis nem jelent meg a Családi Könyvtár mappa a Play Áruház felületén, és hazánk neve nincs ott a támogatott országok listáján.

Képernyőfotó 2018-05-23 - 11.27.29.png

Kicsit kaotikus a családi funkciók bevezetése, nálunk az egyik családtagnál például megjelent a Családi Könyvtár bejegyzés a Play Áruházban, persze tök üresen. Hasonló a helyzet a családi naptárral, aminek leírások szerint Magyarországon nincs támogatása, ez mégis azonnal megjelent a Google Naptár felületén.

Megkérdeztük a Google hazai képviseletétől, hogy hivatalosan milyen családi funkciók érhetők el, a választ közzétesszük, amint megérkezik.