Veszélyes nyitott porttal érkeznek a kínai mobilok

2018.06.26. 16:27

Kisebb ázsiai gyártók mobiljaival előfordul, hogy bekapcsolva hagyott fejlesztői beállítással érkeznek meg a vevőkhöz,  ami ajtót nyit az első androidos féreg előtt, és később gondot okozhat a felhasználónak – erre figyelmeztettek kedden a G DATA szakértői. A kiberbiztonsági cég azt nem árulta el, hogy mely gyártók és mely modellek érintettek, csupán arra figyelmeztette a mobilozókat, hogy a fejlesztői beállítások alatt megtalálható USB hibakeresés (debugging) funkciót lehetőleg tartsák kikapcsolva.

Az USB hibakeresés bekapcsolt állapota azért veszélyes, mert ezt használja ki az első androidos féreg, az ADB.Miner. A kártevő úgy terjed, hogy az interneten nyitott portokat keres, és ha talál egyet, akkor megpróbál települni. A célba vett lehetséges áldozat mindebből annyit lát, hogy megjelenik egy USB hibakereséssel kapcsolatos kérdés a telefonján, és ha OK-t nyom, akkor azzal gyakorlatilag a féreg települését engedélyezte.

A fertőzött készülék ezután nemcsak a féreg további terjesztésében vesz részt, hanem egy kriptobányász botnethez is csatlakozik, és a telefon erőforrásait felhasználva XMR COIN nevű virtuális valutát kezd bányászni. Ez utóbbi tevékenység az, ami hosszabb távon káros lehet a telefon hardverére, de már rövid távon is a mobil érezhető lassulását okozza.

A G Data szakértői egy eltávolítási módszert is közzétettek, amihez számítógépre és némi odafigyelésre is szükség lesz:

 1. Töltsük le számítógépünkre az ADB for Windows alkalmazást. (.zip letöltés a Google oldaláról)
 2. Csomagoljuk ki a .zip fájl tartalmát egy könnyen megjegyezhető mappába.
 3. A fenti mappában Windows 10 operációs rendszeren nyomjuk le a Shift és jobb egér gombot, majd válasszuk ki a „PowerShell-ablak megnyitása itt” lehetőséget.
 4. Csatlakoztassuk androidos készülékünket USB kábellel a számítógéphez.
 5. Nyitott ADB interfész esetén egy ablak nyílik meg az okostelefonon.
 6. Nyomjuk meg az OK-t. Megjegyzés: ha nem nyílik meg ilyen ablak a telefonon, a fejlesztői lehetőség nem engedélyezett.
 7. A PowerShell ablakban írjuk be a következő parancssort:
  .\adb shell pm list packages com.android.good.miner
 8. Ha a készülékünk nem fertőzött, a fejlesztői konzolon nem jelenik meg válasz. Ha fertőzött, a következő üzenet jelenik meg: package: com.android.good.miner
 9. Távolítsuk el a férget az alábbi paranccsal:
  .\adb shell pm list packages uninstall com.android.good.miner
 10. Töröljük az ideiglenes fájlokat, nehogy magától újratelepüljön a féreg:
  .\adb shell
  cd /data/local/tmp/
  rm *
  exit

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?