Butamobilokon terjeszkedik a Google

2018.06.28. 10:19

A Google megtalálta a módját annak, hogy miként érje el az okostelefont (még) nem használó több milliárd embert. A keresőóriás 22 millió dollárt fektetett be a KaiOS csapatába, amely az azonos nevű, egyszerűbb mobilokon futó operációs rendszert fejlesztik. A befektetés célja az, hogy a KaiOS rendszer részévé váljanak a Google szolgáltatásai, például a kereső, a térkép, a hanggal irányítható segéd, és a Youtube.

Többek közt a Nokia, az Alcatel és a Mixromax ad el KaiOS-t futtató mobilokat, ez fut például a hamvaiból idén felélesztett új Nokia 8810-esen.

Bár a mobilok világpiacát az okostelefonok uralják, évente másfél millió eladott készülékkel, még ma is rengetegen használnak egyszerűbb mobilokat, leginkább a fejlődő országokban. Tavaly az egyszerűbb mobilokból is nagyjából félmilliárdot adtak el világszerte. Az eladások olyan jól pörögnek, hogy Indiában már a KaiOS a második legnépszerűbb operációs rendszer az Android után, letaszította a jóval drágább mobilokon futó Apple iOS-t a harmadik helyre.

A KaiOS még viszonylag friss rendszer, a vállalatot 2017-ben alapították az Egyesült Államokban, és mostanáig 40 millió készüléket adtak el ilyen rendszerrel. A Google megtalálta azt a jó pillanatot, amikor viszonylag olcsón be tud szállni a bizniszbe, ám ezzel nincs egyedül, a Facebook és a Twitter is együttműködik a társasággal.

(TechCrunch)