A Huawei órával pótólná a telefont

IMG 20180724 140923
2018.07.26. 22:58

Hosszú utat tettek meg a karórák azóta, hogy az alpesi népek elkezdtek nagyon jók lenni az apró fogaskerekek lehetetlenül kis helyekre begyömöszölésében. Ma az okosórák képviselik a műszaki fejlettség csúcsát, és a Magyar Telekom még erre is rátenne egy lapáttal. Azzal az újdonsággal szeretne vevőket és előfizetőket találni a Huawei Watch 2 nevű termékre, hogy a beépített eSIM modulnak hála ez a szerkezet önállóan képes az internetre csatlakozni, nem kell saját kezűleg kártyát dugni bele, tudunk vele telefonálni, és bizonyos szituációkban átveszi a mobilok feladatait.  

Az eSIM ugyan megtalálható az Apple Watch 3-ban és a Samsung Gear S3-ban is, de ez mobilszolgáltatói támogatás nélkül fabatkát sem ér, ezért kulcsfontosságú a Telekom szerepe ebben az egészben. A szolgáltató a Huawei karórájával mutatja be az új technológiát.

Formára nagyjából úgy néz ki a Watch 2 ESIM, mint a hagyományos változata. De mondhatnánk azt is, hogy nagyjából olyan, mint a legtöbb okosóra. A 390×390 pixeles AMOLED kijelzőn megjelenő Android Wear OS operációs rendszert a több mint kétéves Qualcomm Snapdragon 2100 csip hajtja meg, 768 MB memóriával és 4G tárhellyel kiegészítve. Most ugyanezt az energiatakarékos rendszercsipet találjuk meg a Wear OS-es órákban, és a csip utódja - amely a Qualcomm saját szavajárása szerint végre kompromisszummentes lesz - pár hónapon belül fog megjelenni.

Hatalmas méretei alapján inkább férficsuklóra való a Huawei Watch 2, és akinek van egy kis ízlése, gyorsan megszabadul az olcsó kinézetű gyári gumiszíjtól, aminek csak annyi előnye van a bőrszíjjal szemben, hogy vízálló, akárcsak az óra maga. A Huawei Watch 2 teste nagyon egyszerű, az érintőkijelzőn kívül csupán két gombot kapunk a vezérléshez. Kissé fapados ez a megoldás az Apple Watch és a Samsung Gear S3 tekerőihez és tárcsáihoz képest, de a célnak végül is megfelel. Az egyik gombbal az appok teljes listáját érjük el gyorsan, a másikra beprogramozhatjuk a kedvenc alkalmazásunkat. A Huawei Watch 2 tele van fitnesz funkciókkal, mint a legtöbb hasonló eszköz. Van benne például saját gps, gyorsulásmérő, számlálja a szívveréseket, ismeri a tartózkodási helyünk tengerszint fölötti magasságát, és méri a légnyomást.

Appoknak való

A Google-féle Wear OS rendszer egyik fő előnye, hogy elég sokféle appot kiadtak rá. Ez egyben a hátránya is, mivel az appok nagy része kezdetleges, csak a várt funkciók töredékét nyújtja. Mi értelme van látni, hogy egy ismerős közzétett valamit a Facebookon, ha nem tudjuk az órán elolvasni a tartalmat? Szerencsére a Messengerben rendesen lehet üzenni és válaszolni, valamint a Google Térkép is önállóan fut az órán. Más kérdés, hogy a térkép borzasztóan lassan találja meg a földrajzi helyzetünket, és a kert közepéről nem hajlandó navigálni, mert nem lát útvonalat. Pedig a mobilos Térkép lazán átugorja ezt az akadályt. 

Lehet a parányi kijelzőn virtuális billentyűzetet kérni, és azon bepötyögni dolgokat, de nem szükséges.

van az órán a Google Segéd, szóbeli utasításokkal tudunk parancsolni, információt lekérdezni.

A beépített Google Segéd talán az óra egyik leghasznosabb funkciója, még úgy is, ha ott van kéznél a telefonunk. Vezetés közben például nagyobb eséllyel hallja meg az egy pillanatra a szánk közelébe emelt óra az utasításunkat, mint a műszerfalra rögzített telefon.

Mivel a beépített 4G állandó kapcsolatot biztosít nekünk, az órával telefonálhatunk és sms-t is fogadhatunk, és ezek az appok meglepően jól teljesítenek. A rendszer akkor is működik, ha a telefonunkon és az óránkon más-más szolgáltatótól van előfizetésünk, szóval nem feltétlenül kell mindent ugyanott beszerezni. Eltérő szolgáltatóval azt is eldönthetjük, hogy az óra saját SIM-kártyájáról, vagy inkább a telefonhoz kapcsolódva, azon át szeretnénk elküldeni a sms-ünket.

Az eSIM telepítése egyébként annyiból áll, hogy előbb fel kell tenni a megfelelő órakezelő appot a telefonunkra (úgy hívják az appot, hogy Wear OS), aztán a mobil kamerájával beolvasunk egy QR-kódot, amit a szolgáltatótól kaptunk, és rövidesen aktív lesz az eSIM-hez tartozó előfizetés. Igazából nem is a beépítettség miatt olyan menő az eSIM (ezt egy csipként beültetett SIM is tudná), hanem mert elektronikus,

utólag  megváltoztatható, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozik.

Persze a saját netkapcsolat nem jelenti azt, hogy minden app helyben az órán működik. A Spofity például nem az órán játssza le a dalokat, hanem a telefonon indítja el a kért albumot, és az órán csak a lejátszást tudjuk irányítani. Ezzel szemben a Google Zene még le is tudja tölteni a dalokat az órára, amiket bluetooth fülessel meghallgathatunk. De nem igazán érdemes ebbe belebonyolódni, mert zenelejátszás közben igencsak akadozni kezt a Wear OS, nem pont erre találták ki.

Sajnos a hangvezérlés pont a zenelejátszásnál tetteti hülyének  magát, mert ha az órának mondom, hogy "Ok Google; play Metallica", akkor fogja magát, és megnyitja a telefonon a Play Zene appot, és ostobán áll, hogy erre nincs előfizetésem. Na igen, ezért van előre beállítva, hogy minden zenét a Spotify előfizetésen kéretik lejátszani, ami tökéletesen működik, amikor közvetlenül a telefont utasítom hanggal. Be van lépve a Google Segéd a fiókomba, ezt tudnia kell.

Net mindenhol

Azt is megtehetjük, hogy lekapcsolódunk a 4G-ről, például amikor a Watch 2 előfizetésével inkább elkerülnénk a roamingolást. Ilyenkor bluetooth segítségével közvetlenül a telefonunkkal szinkronizál az óra, és fel tudunk csatlakozni mindenféle a wifire is.

Bár a Watch 2-be beépített 4G műszaki szemmel nagyon menő, még nem jött szembe olyan szituáció, amikor különösen előnyös lett volna, és ne lett volna kéznél a telefon. A strandon biztosan hasznos, hogy nem kell oda is telefont vinni, de akkor meg az órát kell a parton hagyni, mert benne van a leírásban:

nem szabad úszás és fürdés közben hordani 

Ennyit a vízállóságról és a fitneszelésről.

Egy pörgösebb napon az óra masszázsfunkcióba kapcsol, olyan gyakran rezeg a csuklón, ami nem annyira pihentető, inkább zavaró, fölöslegesen tereli el a figyelmünket. Ráadásul a bekapcsolt mobilnettel általában a nap vége előtt lemerül az óra. Mindennek az lett az eredménye, hogy hamar töröltem a Watch 2-ről az appokat, és kikapcsoltam több tucat, a telefonon futó alkalmazás értesítéseit. Ezzel növelhető az aksi élettartama, de sem ússzuk meg, hogy naponta töltőre tegyük a Watch 2-t. Ha nincs kedvünk estefelé egy teljesen lemerült csúcstechnikás kütyüt hordani a csuklónkon, átkapcsolhatunk takarékos módba, ilyenkor viszont az óra tényleg csak óraként működik.

A Huawei Watch 2 eSIM karóra mindenes szeretne lenni, de a technológia még nem tart ott, hogy erre valóban alkalmas legyen. Hasznos lenne, ha már egyszer van benne gps, és folyamatosan online tud lenni, hogy felismerje a tartózkodási helyünket, és tematikusan az irodai vagy otthoni környezethez, sportoláshoz vagy autózáshoz igazítsa az értesítéseket, a gyorsan elérhető appok listáját, de ilyesmire egyelőre nem képes a Wear OS. Meg aztán az eSIM mellé ott van a bluetooth és a wifi, amivel elég jól lefedhető a netkapcsolódási igényünk kábé 93,65 százaléka.

Az is megfontolandó, hogy megéri-e nagyjából kilencvenezer forintot befektetni egy olyan karórába, amelynek az értéke - szemben a sváci remekművekkel - nem a kinézetében vagy a felhasznált nemesfémek és drágakövek súlyában mérhető, hanem a benne lévő technológia aktualitásában. Idén ősszel pedig megjelenik a Qualcomm kompromisszummentesnek ígért órás csipkészlete, és ez elavulttá teszi a Huawei Watch 2-t, és minden más hasonló órát, akár van bennük eSIM, akár nincs.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?