Letiltották a Huaweit a VLC-ről

2018.07.30. 14:42

A számítógépeken és mobilokon egyaránt népszerű videolejátszó most nem tölthető le a Huawei telefonjaira, mert az app fejlesztői feketelistára tették a kínai gyártót. A döntésüket azzal magyarázták, hogy a Huawei telefonjai túl agresszíven kezelik a háttérben futó appokat.

Az ingyenes és nyílt forráskódú VLC mögött álló VideoLAN nevű cég számtalan negatív kritikát kapott a lejátszóra a Play Áruházban, és mindenki a zenelejátszó funkcióra panaszkodott. A VideoLAN pedig úgy látta, hogy erről nem ők tehetnek, hanem a Huawei, amelynek a telefonjai kinyírják a háttérbe futó appokat, így a VLC-t is.

A tiltás a P10, P8 és P20 telefonokat érinti, illetve ezek különféle alváltozatait. Akinek fent van a Huawei gyártmányú mobilján az app, és meg is akarja tartani, az a világért se törölje le. De hogy érkezik-e rá frissítés, az kérdéses - bár az app fent van a P20-as mobilomon, hiába kerestem a telepített appok listáján, ott nem volt látható, a Play Áruházban pedig az alábbi üzenet fogadott, kiszürkített Huawei-jel:

vlc huawei.PNG

Szerencsére beszerezhető az app máshogyan is. A VideoLAN weboldaláról közvetlenül letölthető .apk kiterjesztésű fájlban, amit persze jóval körülményesebben lehet installálni, mert előbb engedélyezni kell a telefon biztonsági beállításaiknál a külső forrásból beszerzett appok telepítését.  • Vennék
  • Bankszámla