Méregdrága lesz az összecsukható Huawei Mate X2

2021.02.24. 06:10

A chipellátási gondok ellenére is bejelentették és bemutatták a Huawei Mate X2 összecsukható okostelefont egy YouTube-prezentáció keretében.

Huawei bemutatott egy megújult, összecsukható okostelefont, amelynek állítása szerint sokkal kisebb belső rése van zárt állapotban, mint a fő rivális Samsungé. A Mate X2 jelentős átalakítást jelent a kínai cég számára. Kikapcsolt állapotban a nagy kijelző a készülék belsejében van elrejtve, nem pedig a külseje fölött van kitéve, ahogy az a korábbi generációk esetében történt.

A KÉSZÜLÉK ÁRA AZONBAN NEM LESZ KÉT FILLÉR:

a Mate X2 körülbelül 2800 dollárba (jelenleg körülbelül 800 000 forint) kerül majd, és ez valószínűleg korlátozni fogja a keresletet is. Az amerikai kereskedelmi tilalmak pedig veszélyeztetik a cég előállításának képességét is.

A vállalat fogyasztói eszközökért felelős vezetője nyitóbeszédében elismerte azokat a kihívásokat, amelyekkel a cég szembesült az új telefonnal kapcsolatban.

Az amerikai szankciók nagy nehézségeket okoztak üzleti tevékenységünk és a mindennapi munkánk szempontjából. Partnereink, beszállítóink, és különösen a világ minden tájáról származó fogyasztók szilárd támogatásának köszönhetően azonban túléltük 2020-at.

– állítja Richard Yu a cég Sencsen közelében található központjában rögzített videóban.

Ellentétben a Huawei korábbi, nagy horderejű bemutatóival, ennek az eseménynek mandarin nyelven adtak otthont, ami azt a tényt tükrözi, hogy értékesítései még mindig nőnek a hazai piacon, másutt viszont csökkennek. A cég mindenesetre egy feliratozóknak szóló verziót is közzétett a YouTube-on. 

Vízcsepp alakú üreg

A Huawei elmondása szerint új, robusztus csuklómechanizmust fejlesztett ki a tabletszerű kijelző védelme érdekében. Zárt állapotban a hajlékony szita egy része „vízcsepp alakú” üregbe hajlik, ezáltal megakadályozva, hogy a ráncnál megterhelje.

Yu szerint a szabadalmaztatott újítás további előnye, hogy 

A RÁNC KEVÉSBÉ LÁTHATÓ A KÉPERNYŐ KINYITÁSAKOR.

Yu a bemutatón azt is kiemelte, hogy a Mate X2 8 hüvelykes (20,3 cm) főképernyője nagyobb, mint konkurens 7,6 hüvelykes (19,3 cm) kijelzője, és azt állította, hogy a külső kijelző méretei – amikor a telefon csukva van – jobban megfelel alkalmazásoknak, mint versenytársa.

Ezenfelül azt állította, hogy egy új „nanooptikai réteget” használnak, ami azt jelenti, hogy a kijelző sokkal kevésbé tükröződik.

Az egyik cégfigyelő szerint azonban elkerülhetetlen volt, hogy a Huawei kövesse riválisa tervezési irányát.

Az eredeti Mate X fenomenálisnak tűnt a puha, rugalmas képernyővel, amelyet az eszköz külső része köré fektetett, de már akkor nyilvánvaló volt, hogy rendkívül sebezhető lesz. Ráadásul azok a készülékek, amelyeket én láttam, igen gyorsan meghibásodtak.

– kommentálta Ben Wood a CCS Insighttól.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Huawei és a Samsung által is gyártott összecsukható alkatrészek költségesek, ami azt jelenti, hogy egyik sem lesz a tömegtermék.

Ez inkább a technológiai kérkedésről szól, bár igaz, hogy megvan e cégek részéről az igény, hogy egy új, eredeti formát találjanak.

Értékesítési visszaesés

Az indulás egybeesik a Gartner piackutató cég jelentésével, amely szerint a Huawei 2020 utolsó három hónapjában 41%-kal kevesebb készüléket adott el, mint az előző év azonos negyedévében.

Ez nagyrészt abból áll, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciói miatt nem lehet használni a Google Play áruházat a Huawei eszközökön és így „hivatalosan” a Google számos más alkalmazását sem – köztük a YouTube-ot, a Google Térképet és a Chrome böngészőt sem.

A Huawei azért kínál hasonló saját szoftvereket, valamint az App Gallery piacán fel nem sorolt harmadik féltől származó termékek böngészőalapú „oldalbetöltését” felajánlja. Ennek ellenére is az a jellemző, hogy

a fogyasztók más, rivális Android készülékekre váltanak,

 beleértve a Xiaomi készülékét is.

Kínán kívül a Google-szolgáltatások kulcsfontosságúak a végfelhasználók számára, és az alternatívák felajánlása nem igazán működik.

– magyarázta Anshul Gupta, a Gartner elemzője.

Kínában viszont az emberek nem használják a Google szolgáltatásait, és így ott a Huawei sokkal erősebb terjesztési hálózattal és márkával rendelkezik, ezért ott komoly konkurenciát jelent a piac több versenytársnak a hazai piacon.

– tette hozzá Gupta.

Vannak azért Kínában is problémák

Ráadásul Kínában is problémákkal szembesül a Huawei – a telefonjainak legyártásához egyre nehezebb Kirin processzorhoz jutni. A Huawei ugyan a saját chipjeit saját maga tervezi, de gyártásuk során mégis egy tajvani cégre, a TSMC-re támaszkodnak. Csak a TSMC és a Samsung rendelkeznek kellő szakértelemmel és felszereléssel az érintett mikroprocesszorok gyártásához.

Ugyanakkor az Egyesült Államok szankcióinak hatására a Huawei leállt a Kirin processzor gyártásával. Amerika azzal az indokkal hozta meg intézkedéseit, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent – amit a kínai cég tagad.

A múlt héten a Nikkei Asia arról számolt be, hogy a Huawei értesítette szállítóit, hogy 

OKOSTELEFON-ALKATRÉSZEK MEGRENDELÉSEIt 2021-BEN TÖBB MINT 60 százalékKAL csökkenti.

Emellett a Huawei már a Honor márkáját is eladta.

A kínai cég ugyanakkor cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek hasonló lépést fontolgatnának zászlóshajó brandjének kapcsán – alapítója és vezérigazgatója, Ren Zhengfei azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „soha” nem fogja eladni a részleget.

Hacsak nem szüntetik meg, vagy nem lazítják a korlátozásokat, vagy ha a Qualcomm és más chipgyártók nem kapnak engedélyt a Huaweinek történő szállítására, akkor azt gondolom, hogy egy-két negyedév alatt a kínai cég kifogy a processzoraiból.

– állítja Gupta.

Yu elmondta, hogy a cég az indulás során elegendő gyártókapacitással rendelkezett a Mate X2 iránti kereslet kielégítésére. A Huawei szélesebb körű okostelefon-üzletével kapcsolatban a cég szóvivője ezt nyilatkozta:

Továbbra is bízunk a jövőben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek