Bemutatta új operációs rendszerét a Huawei

2021.06.09. 14:46

Android is, meg nem is, két évvel az amerikai kitiltás után érkezik a HarmonyOS 2.0.

Június elején bemutatkozott a HarmonyOS 2.0, a Huawei új operációs rendszere. A kínai gyártó a bemutatóval egy időben megkezdte a rendszer bevezetését – az eszközök az év második felében és jövő év elején folyamatosan kerülnek sorra.

A HarmonyOS-ból rögtön kettő is van, az egyik HarmonyOS a Huawei saját LiteOS rendszerére épül, és okosórákon és más intelligens eszközökön fut. A másik HarmonyOS egy Android Linux alapú Android leágazás. Ez utóbbival kapcsolatban a cég nem nagyon szeret nyilatkozni: a TechCrunch kérdésére azt válaszolták, hogy a kód egyetlen sora sem azonos az Androiddal, és nem kívánták megerősíteni, hogy Linux alapú. Egy német lap kérdésére ugyanakkor megerősítették mindezt, és elismerték, hogy továbbra is használják a szabadon használható nyílt forráskódú Android Open Source Project (AOSP) platformot, ami azért jó, mert ezzel rögtön a történet gyökeréhez jutottunk.

Se piac, se szoftver

A cég azért válaszol mást egy európai kérdésre, és azért létezik eleve a HarmonyOS, mert a Huaweit két éve Trump elnök rendeletére, nemzetbiztonsági okokból kitiltották az Egyesült Államokból, és a Google mobil operációs rendszerének használati jogát is elvették tőlük.

A cég bár állítólag már korábban belefogott saját operációs rendszer fejlesztésébe, ezzel lépéskényszerbe került. Ez komoly kihívás volt, mert Kínában rengeteg hardvert állítanak elő, és nagyon kevés szoftvert.

HarmonyOS Huawei okosórán
HarmonyOS Huawei okosórán
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A Gmailt és a többi megszokott Google programot tehát felesleges keresni az operációs rendszerben. A dizájnereknek ugyanakkor nem volt vesztenivalójuk, és nyitottak az iOS felé, például az irányítóközpont megjelenítésében.

A tesztelők is egyértelműen felismerték az androidos működéseket, az oprendszer bizonyos helyeken még Androidként hivatkozik magára. Az alapok változatlansága azt is jelenti, hogy a Huawei jóval kevesebb problémával tud HarmonyOS-re frissítést adni mintegy száz korábbi androidos telefonjához és tabletjéhez. 

Egy gép mind felett

A HarmonyOS nemcsak a szükségszerűségekre hagyatkozott, hanem korábbi újítások folytatásával igyekszik az élvonalban maradni.

Olyan világban élünk, ahol minden eszköz okos és kapcsolódik egymáshoz. A HarmonyOS és az ezt futtató termékek jól példázzák erőfeszítésünket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt hozzuk el mindenkinek a jövőbe tekintő megközelítéssel

– fogalmazott Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője a cég hivatalos közleményében.

Ennek megvalósulása a „szupergép”, ami különböző eszközöket kapcsol egy hálózatba, legyen az óra, tablet vagy drón.

(Ars Technica, GSMArena, NPR)  • Hírek
  • Csok