Telefonból kirepülő szelfikamera, jöhet?

2021.07.07. 21:26
Aprócska drónba tennék a mobil kameráját. Lehetne vele szelfizni vagy a szomszéd után kémkedni, amíg a szél el nem fújja.

A kínai BBK Electronics konglomerátumhoz tartozó Vivo nevű cég nyújtott be egy szabadalmat, melyet a LetsGoDigital vett észre. A 2021. július elsején nyilvánosságra hozott dokumentumban egy tradicionális készülék tervei láthatók, melynek teteje eltávolítható és onnan egy miniatűr drón húzható elő.

Teljesen normális mobilnak néz ki a terveken a készülék, elejét nagy méretű kijelző tölti ki, jobb oldalán kikapcsoló és hangerőszabályzó gombok láthatók. Teteje azonban mozog, egy négy propellerrel ellátott drón húzható ki onnan.

Az apró drónban két kamera és infravörös szenzorok működnének, irányítása a telefonon keresztül történne. A pici drón egy extra akkumulátort is tartalmazna, bár arról nincs szó, hogy milyen méretűt. A két kamerával fényképek és videók rögzítése lenne lehetséges, az infravörös szenzorokat az ütközések elkerülésére és a távolságok kiszámítására használná a drón.

Kérdéses, hogy milyen hosszú ideig lenne képes repülni, milyen stabilitása lenne az eszköznek, és mennyivel lenne nagyobb és nehezebb tőle maga a mobil? A töltés megoldható a készülék beépített akkumulátora segítségével, azt viszont 

nehezebb lenne megoldani jelentős súlynövekedés nélkül, hogy a műanyag drónt ne vigye el egy erősebb levegőlöket és egyszerű legyen irányítani is.

Apró repülő kamerák már léteznek, ilyen például az Air Pix, ám ennek mérete nagyjából akkora, mint maga a telefonkészülék, ára 30-40 ezer forint körül mozog és az interneten olvasható vélemények alapján nincsenek tőle elájulva azok, akik megvették.

A Vivo tervrajzai alapján kérdéses még az is, hogy miként változtatnák meg a mobil belső felépítését. A drón mobil házába építésével más helyre kellene kerülnie a vélhetően redukált méretű akkunak, kérdéses a beépített kamerák sorsa, és a vízállóságot el is lehet felejteni.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Vivo kísérletezik a szelfikamera eltüntetésével a mobil előlapjáról. Korábban a mobil házából motorikusan előbújó kamerával szerelt készülékeket is árultak, és a kijelző alá beépített kameraszenzort is demóztak már.

De nem is a Vivo az egyetlen gyártó, ami szétszedhető kiegészítőkkel szerelt mobilokkal kísérletezik. A mobilgyártástól azóta  visszalépett  LG például 2016-ban piacra is dobta a G5-öt, amire a moduláris felépítésnek hála extra kiegészítőket lehetett aggatni. Igaz, a megvalósítás  felemásra  sikerült.

Használna egy kivehető drónnal szerelt mobilt?  • Tippek
  • Bankszámla