Megjött az Apple új mágneses külső aksija

2021.07.15. 16:37

MagSafe akkumulátor néven dobott piacra egy új kiegészítőt az iPhone 12 mobilokhoz az Apple. Ez a gyártó MagSafe technológiáját használó extrák közül az első olyan, ami tölteni is tudja a telefont.

Az iPhone 12 széria minden modelljével, így a Minivel, a Próval és a Pro Maxszal is kompatibilis a külső akku, ami a készülékek hátuljára tapad a mágneses MagSafe csatlakozón keresztül és vezeték nélkül tölti a készüléket.

Az iPhone 12 széria, hátul a MagSafe akkumulátor kiegészítővel
Az iPhone 12 széria, hátul a MagSafe akkumulátor kiegészítővel
Fotó: Apple

A MagSafe akkumulátor 1460 milliamperórás (7.62V, 11.13Wh) teleppel van felszerelve és azon kívül, hogy feltölti a telefont, semmi másra nem képes. Az Apple korábbi, tokba szerelt külső akkumulátorai egy-egy extra funkciót is biztosítottak, például a 11-es szériához készült darabokon volt egy dedikált kameragomb.

Ezzel a kiegészítővel valahol 50-80 százalék közötti extra töltöttséget lehet majd az iPhone-okba tenni, ami jóval kevesebb, mint amit például az Apple által elismert kiegészítőgyártó, az Anker mágneses csatlakozású külső aksija kínál.

Szintén hasonlóan a korábbi tokhoz, a MagSafe akkumulátor töltöttségének állapotát jelzi az iOS a csatlakoztatott kiegészítők között. A kiegészítőt egy héten belül kezdi el kiszállítani az Apple, addig megjelenik az iOS 14.7 is, mely a használatához kell majd.

Eltérően a korábbi töltőtől, az új külső aksi kizárólag vezeték nélkül képes tölteni a telefont. Ezt 5 wattal teszi, ami harmada a vezetékes MagSafe töltők által kínált 15 wattos teljesítménynek. A 15 wattos teljesítményre a mágneses külső akku csak akkor képes, ha egy 20 wattos Apple töltőfejre van kötve vezetékkel. Egyelőre kérdéses, hogy a Qi szabványt használó töltődoboz képes lesz-e például az AirPods tokokat is tölteni, vagy csak akkor ad majd le energiát, ha egy iPhone hátuljára rakják.

Az viszont kiderült egy, a MacRumors által kiszúrt dokumentumból, hogy az iPhone-ok képesek vezeték nélküli visszatöltésre a MagSafe tokkal.

Amennyiben a telefon egy Apple töltőn át fali aljzatból veszi fel az energiát és 80 százalék töltöttség felett van az akkumulátorának szintje, képes energiát átadni a MagSafe toknak.

Ezt a vezeték nélküli visszatöltést az androidos telefonok két-három éve kezdték el bevezetni, a Samsung mobiljai szinte bármit töltenek 30%-os akku felett, a Huaweiek nagy része is képes hasonlóra és a Google is bevezette már a Pixelekben a funkciót.  • Tippek
  • Lakáshitel