A kameraszenzorokon élesedik ki a kínai mobilgyártók versenye

2021.07.23. 14:34 Módosítva: 2021.07.24. 16:38
Általánossá válhatnak a gigászi méretű szenzorok az okostelefonokban, aminek a felhasználók és a Sony is nagyon örülhetnek. Előbbiek azért, mert jobb fotóik lesznek, utóbbi pedig azért, mert szinte minden mobilgyártó tőlük vásárol kameraszenzort a csúcskategóriában.

Három gyártó, három készülék, melyek mindegyike a „mobilfotózás új korszakának” megnyitását ígéri valamilyen módon a felhasználóknak. Egyelőre nem tudni, hogy felér-e a teljesítmény a hangzatos marketinghez, az viszont biztos, hogy a technikai háttér érdekes.

Elsőként a ZTE újít majd, július 27-én mutatják be az Axon 30 5G készüléket. A gyártó jelenleg az egyetlen, akinek kínálatában olyan készülék van, melynek kijelzője alá integrálták az előlapi kamerát. Az Axon 30 5G lehet a második ilyen mobil, ebben továbbfejlesztett szelfikamera kaphat helyet, mely javítani hivatott az első generáció elég gyatra képalkotó minőségét.

A rejtett előlapi kamera mellett a hátlapi kameraszenzorok között is várható olyan újítás, mely még nem elterjedt a mobilvilágban. Ez az újítás egy 1″ méretű képalkotó szenzort jelent a főkamera mögött, pontosan a Sony IMX800-át. A ZTE mobiljában a kamera felbontása állítólag 64 megapixeles lesz, mellé egy kisebb 8 megapixel felbontású utlraszéles szenzor, egy makró- és egy mélységmérő lencse kerülhet. A képalkotás számítási részeit egy Snapdragon 870 SoC oldja majd meg. Egyelőre kérdéses, hogy Kínán kívül is megvásárolható lesz-e a mobil.

A sort a Huawei folytatja majd, pontosan két nappal a ZTE bemutatója után.

Az amerikai embargó sújtotta cég július 29-én leplezi majd le idei csúcskészülékeit, várhatóan a Huawei P50-et és P50 Prót. Ezek is a Sony IMX800-at használják majd, itt viszont az 1″-es szenzort a főkamera mellett az ultraszéles is használhatja. Harmadikként egy változtatható fókusztávolságú zoom kamera, negyedikként pedig egy ToF szenzor kaphat helyet a mobil hátlapján.

Egy fél hónappal később a Honor is hasonlót újíthat, az augusztus 12-én startoló Magic 3 mobilcsaláddal. Itt a Huawei P50-nel szemben biztos a Google szolgáltatáscsomag a telefonon, ahogy az is, hogy a Snapdragon 888+ csúcslapka hajtja majd a Honor egyéni márkaként visszatérő telefonját. A gyártó a bemutatóhoz készített videós és fotós előzeteseiben is a kamera megújítását hangsúlyozza.

Egyelőre nincs róla biztos információ, de a Honor is várhatóan az IMX800-ra épít majd a fő kamerában.

A Sony IMX800 megtartja az IMX700 (1/1,28″) esetén bevált formulát, így a szenzor felbontása marad 50 megapixelen, RYYB színszűrővel.

Az 1 hüvelykes szenzorok a mobilokban nem számítanak eddig soha nem látott újdonságnak, Japánban már két gyártó, a Panasonic 2014-ben és a Sharp 2021-ben is épített ilyen mobilt. Ám ezek egyike sem kapható a távol-keleti szigetországon kívül, míg a Huawei várható, a Honor pedig biztos, hogy érkezik a nyugati piacra.

De miért jó nekem, ha nagyobb szenzor kerül egy mobil kameralencséi mögé?

Talán már mindenki tisztában van azzal, hogy nem a megapixelszám a mérvadó érték se egy okostelefon, se egy digitális fényképezőgép kamerájában. Új készülék vásárlása előtt érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy milyen és mekkora szenzor dolgozik a készülékben, előtte pedig mekkora rekeszértékkel bíró lencse található.

Minél nagyobb egy szenzor, egy jó f-értékű blendén át annál több fényadatot tud felfogni és feldolgozni egységnyi idő alatt. Így a megfelelő lencsével és képfeldolgozó szoftverrel, a kellő erősségű hardver élesebb, kontrasztosabb és rossz fényviszonyok között is kevésbé zajos, pixeles fényképeket készíthet, ráadásul gyorsabban.

A telefonokban látott HDR-effektek, éjszakai módok eddig szoftveres tanulással és trükkökkel oldották meg azt, amit egy nagyobb kameraszenzor részben képes pusztán méreteivel megoldani.

Természetesen nem elég a nagy szenzor, hozzá megfelelő lencse és képfeldolgozó szoftver is kell. Az ilyen mennyiségű adat feldolgozása pedig számítási erőt igényel, ezért van, hogy a csúcslapkával szerelt felső kategóriás telefonokban debütált a technológia Japánban és ezekben érkezhet nyugatra is.  • Tippek
  • Babaváró hitel