Biztonságosabbak lesznek a régi androidos telefonok

2021.09.20. 12:38

Minden Android 6.0-át vagy újabb operációs rendszert futtató okostelefonra kiterjeszti az Android 11-ben bemutatott biztonsági beállítást a Google, amelynek segítségével a felhasználó jobban korlátozhatja az eszközére telepített appok hozzáférését.

A biztonsági frissítés idén decemberben indul, és a Google ígérete szerint 2022 első negyedévéig minden olyan készülékre megérkezik, melyek a 2015-ben bemutatott Android 6.0-át, vagy újabb operációs rendszert és a Google Play-szolgáltatásokat futtatják.

A biztonsági beállítás Android 11-en az operációs rendszer alapértelmezetten visszavonja az összes hozzáférést (Alkalmazásengedély) azoktól a telepített applikációktól, melyeket a mobil tulajdonosa nem használt egy hónapja, vagy hosszabb ideje. A frissítéssel ez részben elérhető lesz az Android 6.0-a vagy újabb mobilokon is. Egyedül az automatizálás nem működik majd, a készülék felhasználójának kézzel kell majd kiadnia a parancsot, amely visszavonja a régen használt programoktól az Alkalmazásengedélyeket.

Amennyiben az applikációt újra használni kezdik a készüléken, újra megkérdezi majd a program, hogy kaphat-e hozzáférést a telefon kamerájához, mikrofonjához, médiatartalmaihoz, névjegyeihez, üzeneteihez, egyebekhez. Ha az app futásához szükséges alkalmazásengedélyeket újra megadja a felhasználó, ugyanúgy használható lesz a program, mint korábban bármikor.

A Google szerint a frissítés azért fontos, mert segítségével kiszűrhetők azok az applikációk, melyek aktív használat nélkül is megpróbálják gyűjteni és legrosszabb esetben továbbítani a felhasználók személyes adatait. Tavaly márciusban az androidos felhasználók közel fele 6.0 vagy régebbi rendszert futtató okostelefont használt, mely rendszerek hibáit könnyebben kihasználhatják a kiberbűnözők.

A biztonsági frissítés nem vonatkozik majd azokra a programokra, melyeket távoli adminisztrátor futtat például céges flottában található telefonon. Ezen felül pedig a fejlesztők is frissíthetik úgy programjaikat, hogy azok megkérjék a felhasználót az Alkalmazásengedélyek visszavonásának elhagyására.  • Hírek
  • Bankszámla