Veszélybe kerülhet a Huaweiből kiszakadt Honor

2021.10.19. 20:55

Több republikánus képviselő Marco Rubio vezetésével arra kérte Joe Biden amerikai elnököt múlt hét csütörtökön, hogy a Huaweihez hasonlóan tegye kereskedelmi feketelistára a Huaweiből tavaly novemberben kivált, immár önálló cégként működő Honort.

Az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásai, amelyek a Huaweit továbbra is sújtják, a Honorra már nem vonatkoznak. A republikánus képviselők jegyzéke szerint ez veszélyt jelent, állítják, a Honor leválasztása az anyacégről csak trükk volt, melyet a kínai kormány azért vetett be, hogy hozzáférjen az amerikai technológiákhoz. A képviselők szorgalmazzák a minél gyorsabb fellépést a fiatal cég ellen, mivel szerintük ezzel azt üzeni az Egyesült Államok, az autoriter rezsimek hasonló módszerekkel kijátszhatják az amerikai vezetést.

Ez nem az első alkalom, hogy a republikánusok a Honor elleni fellépésre szólítják fel a Biden-adminisztrációt – emlékeztet a HWSW. Augusztusban a Kongresszus külügyi bizottsága a kereskedelmi minisztériumnál jelezte, szerintük csak trükk volt a Honor önállóvá válása.

Szeptemberben az amerikai kereskedelmi-, védelmi-, energiaügyi- és külügyminisztérium szavazott a Honor feketelistára kerülése kapcsán. A szavazáson patthelyzet alakult ki, így második körös szavazás következik majd. Ha ez sem hoz sikert, az elnöknek személyesen kell döntenie a Honor sorsáról. A Washington Postnak a Honor feketelistára tétele ellen szavazó kereskedelmi minisztérium általánosságban annyit mondott, folyamatosan felülvizsgálják, mennyire oszthatja meg a kínai vállalat illegálisan az amerikai technológiákat, s ennek fényében döntenek a sorsáról.

A Honor tavalyi függetlenné válása óta Kínában sikeresen visszatért a gyártók élmezőnyébe, hamarosan pedig a nyugati piacokra is megérkeznek a Google-szolgáltatásokkal támogatott modellek. Október 26-án debütál a Honor 50 nyugati változata, de várható a csúcskészüléknek pozicionált Magic 3-as is az EU-s piacon.  • Tippek
  • Lakáshitel