Még idén bemutatkozhat a 4 nanométeres Snapdragon rendszercsip

2021.11.08. 12:56

Bár egyelőre hivatalosan bejelentett időpont nincsen, várhatóan november 30. és december 2. között bemutatják a világ első olyan mobil eszközökbe szánt rendszercsipjét, amely 4 nanométeres gyártási technológiával készül.

Az amerikai Qualcomm a fent említett időpontban tartja éves Tech Summit nevű konferenciáját, melyen bemutatják legújabb fejlesztéseiket. A pletykák alapján az egyik ilyen fejlesztés a Snapdragon 898 mobilprocesszor, mellyel még 2021 vége előtt már az első ezzel szerelt eszköz, a Xiaomi 12 is bemutatkozhat.

Az eddig kiszivárgott információk alapján a Snapdragon 898 az elődhöz hasonló architektúrát használ majd

  • egy nagy teljesítményű, maximum 3 GHz-es órajelen ketyegő maggal (ARM Cortex-X2),
  • három közepes, maximum 2,5 GHz-re képes teljesítményűvel (Cortex-A710),
  • és négy energiatakarékos, kisebb teljesítményű, 1,79 GHz-en dolgozó maggal (Cortex-A510) dolgozik majd.

A grafikus megjelenítésért egy Adreno 730-as GPU lesz a felelős, ami a most használt Adreno 660-hoz képest 20 százalékos teljesítménynövekedésre lesz képes a pletykák szerint. Ez részben a Samsung által kifejlesztett, 4 nanométeres gyártási technológiának is köszönhető.

Internetkapcsolat terén az 5G adott, ezért az X65 5G modem lesz felelős, ami papíron 10 Gbps maximális letöltési sebességre is képes.

A pletykák alapján a képalkotásért felelős és a digitális jelprocesszor is fejlődésen megy keresztül, ezeket pedig kiegészíti majd egy mesterséges intelligenciát használó társprocesszor, ami az akkumulátoros üzemidő javítását hivatott felügyelni azzal, hogy folyamatosan figyeli és szabályozza, mikor érdemes növelni egy-egy processzormag teljesítményét, vagy mikor érdemes tétlenül tartani bizonyos magokat.

A Xiaomi 12 után 2022 elején kezdhetnek el megjelenni az új rendszercsippel szerelt mobil eszközök. Várhatóan a Samsung Galaxy S22, a Motorola Moto X és a Vivo új csúcskészüléke is ezt használja majd.  • Hírek
  • Hírek