27,5 millió forintért kelt el a világ első USB-C iPhone-ja

2021.11.15. 05:38

Valaki nyolcvanhatezer-egy amerikai dollárt, magyar valutára átszámolva 27 millió 527 ezer 888 forintot fizetett azért az átalakított iPhone X telefonért, melyen az Apple Lightning csatlakozóját USB-C-re cserélte a robotikát tanuló mérnök, Ken Pillonel.

Valószínűleg ez lett az eBay-en eladott iPhone X-ek közül a legdrágább
Valószínűleg ez lett az eBay-en eladott iPhone X-ek közül a legdrágább
Fotó: eBay

A készüléket az eBay-en hirdette meg Pillonel, egy dollárról indult a licit, majd az aukció végén a telefon eredeti árának több mint nyolcvanhatszorosáért vette meg végül valaki. Bár az átalakítás menetéről folyamatosan közvetített a neten, illetve videókat is készített a YouTube-ra, a mérnök senkinek nem ajánlja, hogy mindennapi telefonként használja a prototípust.

Sőt, szétszedését és az operációs rendszer frissítését sem javasolja. A szigor mögötti indok az, hogy a felsorolt dolgok bármelyike simán tönkreteheti a töltésre és adatátvitelre jelenleg használható csatlakozót a telefonban.

A fiatal mérnök mindent közzétett a neten arról, hogyan alakította át az Apple C94-es csatlakozóját, miként készített saját rugalmas NYÁK-ot, és hogyan installálta az új csatlakozót. A Verge-nek elmondta, attól függetlenül, hogy megvált a prototípustól, nem adja fel az iPhone USB-C-s átalakítását, tervben van nála, hogy megpróbálja megoldani, miként lehet gyorstöltésre és kiegészítőkkel használni, illetve vízállóvá tenni a csatlakozót.

Azzal, hogy aukcióra bocsátotta a prototípust, és a GitHubon nyilvánosságra hozott minden leírást arról, hogy mit és miként csinált, Pillonel reméli, hogy csapatmunka lesz az egyéni projektjéből.  • Hírek
  • Hírek