Csináltak egy mobilt, ami olyan, mintha papírból lenne

2021.12.23. 15:44

2022. január 4-én lesz a BBK Electronics konglomerátumhoz tartozó, az Oppo és a OnePlus kis testvérének számító Realme legújabb csúcstelefonjának, a GT 2-nek bemutatója.

Előzetesen azonban pár információt már közöltek a készülékről, például azt, hogy 150 fokos látószöggel lesz képes rögzíteni az ultraszéles kamerája, illetve azt, hogy a Snapdragon 8 Gen 1 rendszercsip dolgozik majd benne. A napokban az is kiderült, hogy a készülékek speciális, környezetbarát borítást kapnak, ami papír érzetét kelti majd a felhasználó kezében. (A papírtelefon itt nem szó szerint értendő, mint a Google pár évvel ezelőtti digitális detox projektjében, a Realme mobiljában csak a hátlap van papírból.)

A dizájn részben Naoto Fukaszava munkája, a gyártó szerint sikerült megalkotniuk a világ első bio-alapú okostelefonját. A Paper Tech Master Design fantázianévre keresztelt biopolimer (valószínűleg cellulóz) hátlap fenntartható módon, papírpépből készül, a gyártó az ISCC tanúsítást is megszerezte rá. A mobilban a műanyag alkatrészek száma is csökkent, az összes alkotóelem 0,3 százaléka készül belőle, ami az előd 21,7 százalékához képest jónak mondható.

A mobilról az Engadget közölt képeket, azokon, és a vállalat vezetője által Twitteren megosztott fotókon is látni, hogy a hátlapon három kamera lesz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Pro változat is ezt a dizájnt kapja, vagy pedig a korábban kiszivárgott anyagokban látott, a Huawei által gyártott Google Nexus 6P-re hajazót.

Ami biztos, hogy a profi és a normál változatban is új típusú antennakialakítás kap helyet. A gyártó szerint ez lesz a világ első ultra szélessávú kapcsolótechnológiája, amely lehetőséget nyújt a készüléknek arra, hogy a rendelkezésére álló antennák közül a jelerősség alapján válasszon úgy, hogy a mobil könnyebben tartson fenn jobb minőségű kapcsolatot. A rendszerhez szimmetrikus Wi-Fi antenna készült, amivel állítólag 20 százalékot tudtak javítani a készülék hálózati stabilitását.

A január 4-i kínai bemutatót követően a készülék a globális piacon is forgalomba kerül majd, ennek dátumáról egyelőre azonban nincs hír.

Nem a Realme az első gyártó egyébként, ami megpróbálkozik azzal, hogy fenntartható készüléket dobjon piacra. A Fairphone az elmúlt több mint tíz évben azon dolgozott, hogy környezetbarát és etikus módon készítsen telefont, bővebben itt írt róla az Index. Az is biztos, hogy a Fairphone esetén nem csak jól hangzó marketingfogásként kezelik az etikát és a fenntarthatóságot.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.