Két angol szolgáltatónál marad ingyenes a roaming

2022.01.11. 14:00

A többi angol szolgáltatóval ellentétben a Virgin Mobile és az O2 úgy döntött, ügyfeleiknek nem kell roamingdíjat fizetniük, amennyiben az EU-n belül használják okostelefonjukat. Vagyis a Virgin és O2 előfizetői bármilyen extra díjszabás nélkül, pontosan úgy telefonálhatnak, küldhetnek üzenetet vagy internetezhetnek az Európai Unió országaiban, ahogy azt tehetik Nagy-Britanniában.

Ahogy arról korábban már írtunk, az angol szolgáltatók úgy döntöttek, ügyfeleiknek fizetniük kell azért, ha az országon kívül akarnak mobilozni. Az ingyenes roamingot az EU 2017-ben foglalta törvénybe, ám a Brexittel ez Nagy-Britanniára már nem érvényes, a 2020 decemberében elfogadott kereskedelmi egyezmény a brit szolgáltatók kezébe adta a döntést. A legtöbb szolgáltató azzal a lendülettel úgy is döntött, 2022-től extrát fognak felszámolni a külföldi mobilozásért, a részleteket lásd kapcsolódó cikkünkben.

A Vodafone, az EE és a Three tavalyi bejelentését követően a Virgin és az O2 nem nyilatkozott a roamingról 2022. január 10-ig. A szolgáltatók tulajdonosa, a Virgin Media hétfői közleményében leszögezte, nem fogják ügyfeleiket extra kifizetésére kötelezni az EU-s mobilhasználat során. Gareth Turpin, a Virgin Media kereskedelmi igazgatója a BBC-nek azzal érvelt a vállalat döntése mellett, hogy egy családnak akár 100 fontnyi plusz kiadást is jelenthetnek a roamingdíjak egy nyaralás során, amivel nem akarják terhelni előfizetőiket.

A brit Which? független fogyasztóvédelmi és tanácsadó fogyasztói szövetség sürgeti a brit kormányt és az EU-t arra, hogy központi megállapodásra jussanak a roaming kapcsán, ne pedig az operátorokra bízzák a döntést.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament 2021. december 10-én állapodott meg arról, hogy az EU-ban további tíz évig ingyenes marad a barangolás.  • Hírek
  • Személyi kölcsön