Újabb okostelefon kap Hasselblad kamerát

2022.01.18. 10:48

A Motorola és a OnePlus után az egyik legnagyobb kínai gyártó, a magyarországi piacon egyelőre csak középkategóriás modellekkel jelen levő Oppo is úgy tűnik, licenceli a Hasselblad nevét, és együttműködött a legendás svéd kameragyártóval legújabb telefonjának fejlesztése során.

Bár egyelőre nem volt hivatalos bemutató, a kínai közösségi óriás Weibóra felkerült szinte minden az Oppo Find X5 Pro nevű csúcskészülékről, mely a OnePlus 10 Pro unokatestvére. Vagy inkább féltestvére, lévén az Oppo és a OnePlus is a BBK Electronics nevű konglomerátum tagjai. Így talán nem meglepő az sem, hogy a Hasselblad-együttműködést a cég kiterjesztette a OnePlus márkán kívülre is.

A kiszivárgott információk alapján a Find X5 Pro egy 6,7 hüvelykes, 120 Hz-es frissítésre szerelt kijelzővel szerelt telefon. Az akkumulátor 5000 milliamperórás, 80 wattos vezetékes töltéssel pumpálható újra, a rendszermemória pedig 12 GB a telefonban. A mobil a Qualcomm legújabb Snapdragon 8 Gen 1 lapkáján fut, ezt kiegészíti a kiszivárgott információk alapján az Oppo saját fejlesztésű MariSilicon X nevű, 6 nanométeres NPU-ja (neurális feldolgozóegység). Utóbbi a OnePlus 10 Próban is dolgozik, lényege a jobb és gyorsabb képfeldolgozás, kezeli például a 20 bites ultra HDR-t, a mesterséges intelligenciával megtámogatott esti 4K-videófelvételt és az azonnali RAW feldolgozást.

Kamerából három van a készüléken, ezek közül kettő a Sony 50 megapixeles IMX766-os szenzora, egyik optikai stabilizálással megtámogatva. A harmadik egy 13 megapixeles S5K3M5 Samsung-szenzor, és úgy tűnik, a gyártó kihagyta az előző Find X modellbe szerelt egyedi mikroszkópos kamerát. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Hasselblad mit csinált, valószínűleg a kameraszoftver színeinek és képfeldolgozásának beállításain dolgozott, ahogy a OnePlus 9 Pro esetén is tették.

Egyelőre a hivatalos kínai bemutató sem ment le, Magyarországon pedig az eddigi évek tapasztalatai alapján könnyebb lesz beszerezni a OnePlus 10 Prót, mint a hivatalosan nem forgalmazott Oppo mobilt.  • Tippek
  • Biztosítás