Új chip nélkül érkezhet az iPhone 14

2022.05.10. 15:01

Ilyet eddig csak a 2013-as iPhone 5c- és az azt követő iPhone SE-modelleknél tapasztalhattunk, arra azonban még soha nem volt példa, hogy valamelyik új, zászlóshajónak szánt mobiljába ne helyezne új rendszerchipet az Apple – a hírek azonban hónapok óta erről szólnak.

Az első erről szóló pletykák az iPhone-minisorozat kivégzéséről szóló találgatásokkal szimultán láttak napvilágot, márciusban azonban még az egész internet kételkedve fogadta ezeket. A szivárogtatásról méltán híres Ming-Chi Kuo, akinek találgatásairól itt az Indexen is többször beszámoltunk már, hónapokkal később is köti az ebet a karóhoz, és állítja, száz százalékig biztos benne, hogy korábbi szivárogtatása, miszerint az iPhone 14 és 14 Max nem kap új chipet, igaz.

Mindezt a 9to5Mac egyik független informátora is megerősítette, így hamarosan valóban biztosra vehetjük, hogy a 2022-es négy új iPhone-modell közül csak kettőben, az iPhone 14 Pro és Pro Maxban fog a legújabb, vélhetően A16 Bionic névre keresztelt SoC ketyegni. 

De mi lesz így az alap iPhone 14-modellekkel? 

Remek kérdés. Kuo és más informátorok szerint az Apple egyszerűen csak az iPhone 13-as mobilokban debütált A15 Bionic rendszerchipet hagyja a mobilokban, annak azonban nem a négy-, hanem az ötmagos grafikusgyorsítóval szerelt változatát, amely jelenleg csak az iPhone 13 Pro és Pro Max mobilokban, valamint a 6. generációs iPad miniben ketyeg. Ennek köszönhetően pár százalékot növekedhet a teljesítmény az előző széria alapmodelljeihez viszonyítva, világmegváltó újításokra azonban semmiképp sem kell számítani.

Biztos, hogy baj ez? 

Egyrészről igen, másrészről nem. Baj, mivel az Apple jóformán így is egy vagyont kér el eszközeiért, az pedig, hogy egy új generációs mobilba egy előző generációs chipet helyeznek, ebben az árkategóriában már-már hallatlan. Másrészről azonban az almás cég olyannyira lekörözi a konkurenciát rendszerchipjeik terén, hogy azok tulajdonképpen csak egy-két év lemaradással tudnak hasonló szintű teljesítmény produkálni – így attól például semmiképp sem kell tartani, hogy az iPhone 14 és 14 Max teljesítmény terén nem lesz eléggé időtálló. 

Mindezek mellett jó hír, hogy a szivárogtatások alapján mind a négy új modell 6 GB memóriával fog érkezni, ami az iPhone 14 és 14 Max esetében 2-2 GB pluszt fog jelenteni az előző generációhoz képest. A 2022-es iPhone-termékpaletta tehát a következőképp nézhet ki: 

  1. iPhone 14 – 6,1 hüvelykes kijelzővel és A15 Bionic rendszerchippel
  2. iPhone 14 Max – 6,7 hüvelykes kijelzővel és A15 Bionic rendszerchippel
  3. iPhone 14 Pro – 6,1 hüvelykes kijelzővel és A16 Bionic rendszerchippel
  4. iPhone 14 Pro Max – 6,7 hüvelykes kijelzővel és A16 Bionic rendszerchippel


  • Tippek
  • Bankszámla