Rossz hírünk van, ha új iPhone-t vásárolna

2022.09.21. 05:49

Szeptember 16-án idehaza is elérhetők lettek a legújabb iPhone-modellek, aki azonban nem volt elég fürge, és nem rendelte őket elő az első adandó pillanatban, bizony nem kapta kézhez a készülékét. Növekvő termékárak ide, infláció oda, az új iPhone-okra ezúttal is hatalmas a kereslet, ami a Pro modellek tekintetében nem kis készlethiányt eredményezett.

Ha valaki a napokban szeretné beszerezni az iPhone 14 Prót, annak az Apple hivatalos webshopja szerint körülbelül 4-5 hetet kell várnia, tehát expressz szállítás esetén is leghamarabb csak október 21. és 28. között kaphatja kézbe a készülékét. A 6,7 hüvelykes kijelzővel ellátott Pro Max modellek esetében ezek a számok ráadásul még rosszabbak: a várakozási idő 5-6 hét, az Apple oldala szerint mai rendelés esetén október 28. és november 8. között lehet a kiszállításra számítani.

A hiányt persze az Apple is érzékelte, Ming Chi-Kuo, az egyik legmegbízhatóbb pályafutással rendelkező technológiai elemző és előrejelző a következőképp vélekedett a helyzetről:

Az iPhone 14 Pro modellek iránti erős kereslet miatt a legfrissebb felméréseim szerint az Apple felkérte a Hon Hait (azaz a Foxconnt, a szerk.), hogy az iPhone 14 gyártósorokat állítsa át az iPhone 14 Pro modellekre, ezzel is javítva az Apple termékösszetételét/iPhone ASP-jét a negyedik gazdasági negyedévben

– magyarázta Twitter-bejegyzésében Kuo, később hozzátéve, hogy a gyártósorok átállításával egy körülbelül 10 százalékos növekedésre lehet számítani a Pro modelleket illetően.

Jelenleg egyébként csak néhány alkatrész-beszállító rendelésváltozása tükrözi a Hon Hai gyártósori átállását (pl. Samsung Display). Arra számítok azonban, hogy a legtöbb beszállítónak a következő hetekben szintén meg kell kapnia az Apple-től az iPhone 14 Pro modellekre vonatkozó rendelésnövelési kérelmeket

– fejezte be.

Rájár a rúd a Pro modellekre

Ha a készlethiány nem lenne elég, az új Pro iPhone-okkal azok sem feltétlenül elégedettek, akik már megkaphatták új, egy vagyont érő készüléküket. A Twitteren és TikTokon több felhasználó is az előző modelleknél rosszabb üzemidőre, valamint a harmadik féltől származó, kamerát is igénybe vevő alkalmazások jóformán használhatatlanságáról számolt be. Előbbi minden bizonnyal az iOS 16-nak köszönhető, melynek optimalizáltsága kivételesen nincs éppen a csúcson, utóbbi azonban meglehet, hogy egy típushiba.

Az érintett felhasználók az olyan alkalmazások, mint az Instagram, a Snapchat és a TikTok beépített kameráinak használatakor vibráló képet és a kameraszigetből érkező zúgó hangokat tapasztalnak, mely minden bizonnyal a második generációs szenzor­mozgatásos optikai kép­stabilizálás nem rendeltetésszerű működésének köszönhető. Korábban úgy tűnt, a hiba csak nagyon kevés felhasználót érint, a napok múlásával azonban egyre több felhasználó jelentkezik, hogy ő is tapasztalja az ijesztő jelenséget. Ami minket illet, a nálunk lévő iPhone 14 Pro Max remekül szuperál, hamarosan egy részletesebb tesztcikkben számolunk be az eddig szerzett tapasztalatainkról.

Szerencsére bizakodásra ad okot, hogy a problémát az almás cég is elismerte, ígéretük szerint valamikor a jövő hét folyamán szeretnének élesíteni egy szoftverfrissítést, mely elhárítja a rezgő kamera problémáját.

Az alap iPhone 14-gyel minden rendben

Mint írtuk, a készlethiány és az egyéb problémák kizárólag csak a Pro modelleket sújtják, az alap iPhone 14 vígan éli életét a felhasználóknál szeptember 16-a óta – mely ugyebár nem túlzottan meglepő, a készülék ugyanis jóformán az iPhone 13 egy újracsomagolt változata. Az igazi érdekesség az iPhone 14 Plus lenne, mely öt év után visszahozza a belépő szintű iPhone-ok körébe is a nagy képernyős kivitelt, annak megjelenésére azonban csak október 7-én lehet számítani.  • Hírek
  • Hírek