Egyre biztosabb, hogy 200 megapixeles kamerával jön a Galaxy S23 Ultra

2022.09.25. 08:13

Bár a feltételezett megjelenés még hónapokra van, a nemkívánatos információ-kiszivárogtatásokat a Samsung sem tudja feltétlenül visszatartani, így már most meglehetősen sok mindent tudni az új S-szériás mobilokról.

A februárban megjelent Galaxy S22-es család meglepően jól teljesített, a dél-koreai gyártó csúcskategóriás mobilja, az S22 Ultra pedig igazi közönségkedvenc lett – benne támadt fel ugyanis a rég elfeledett Note-széria, így nem csoda, hogy a felhasználók epekedve várják, mi lesz a Samsung következő nagy dobása. Az újabb generáció megjelenéséhez közeledve a reflektorfény egyre inkább a még be sem jelentett mobilok felé irányul. Nézzük, milyen újdonságokkal várhatja majd a felhasználókat a Galaxy S23-as család.

A jelenlegi pletykák szerint a Samsung az alapmodellek esetében idén sem változtat a készülékek megjelenésén, így az S21 és S22 után minden bizonnyal jövőre sem számíthatunk különösebb változtatásokra. Az S23 Ultrát azonban érheti egy kisebb ráncfelvarrás, leginkább a kamera terén.

Duplázik a megapixeleken

A Samsung még egy évvel ezelőtt, 2021-ben mutatta be első mobilokba szánt, kétszáz megapixeles ISOCELL szenzorát, mely H1-es kétszeres pixelegyesítést használ, így képes a hagyományos felbontás mellett a valósnál nagyobb méretű fizikai szenzor szerepét betölteni. Akkor azt írtuk, az új szenzort már a 2021 elején bemutatott S21-es család tagjaiban ketyegő Exynos 2100-as lapka is képes lenne meghajtani, így izgatottan vártuk, hogy mit villant az S22 Ultra – a 200 megapixeles szenzor azonban elmaradt.

Azóta eltelt egy év, a Motorola pedig be is előzte a Samsungot, az elmúlt hetekben ugyanis piacra dobták az Edge 30 Ultrát, mely a világ egyik első 200 megapixeles kamerával szerelt mobiltelefonja lett. A megapixelversenynek persze jóformán semmi értelme, hiába a brutális, 16384 × 12288 képpontos felbontás, ha nem megfelelő fényviszonyok mellett csak egy zajjal teli pacát kapunk.

A HP1 egyébként éppen ezért a 200 megapixeles felbontást pixelegyesítéssel normál esetben 50 megapixelre tömöríti, rossz fényviszonyok között pedig tizenhatodol, azaz 12,5 megapixeles képeket készít. Natív 200 megapixeles felbontás mellett 0,64 mikronos pixelmérettel, 50 megapixelen 1,28 mikronnal, éjszakai üzemmódban 12,5 megapixellel pedig 2,56 mikronos szenzorpixelekkel kell számolni.

Azt, hogy a Galaxy S-család legújabb tagjaiba ez, vagy esetleg egy továbbfejlesztett szenzor kerül, egyelőre még nem tudni, a 200 megapixeles felbontás bevezetése azonban közelebbinek érződik, mint valaha. Egy biztos, a Samsung jelenleg remekül szórakozik azon, hogy az Apple még csak most lépett 12 megapixelről 48-ra, a szeptemberi Apple Event után több bejegyzést is közzétettek Twitter-oldalukon, mely az almás cég „innovációit” figurázta ki.

Viszlát Exynos, vagy mégsem?!

Az, hogy a Samsung aktuális csúcskészülékei két különböző konfigurációval, Exynos vagy Snapdragon chippel kerülnek a boltok polcaira, nem újdonság. Mint ahogy az sem, hogy a Samsung saját gyártású lapkái rendre alulteljesítenek a Qualcomm chipjeivel szemben, mely önmagában még nem lenne tragédia – az azonban felettébb kellemetlen, hogy ugyanaz a telefon ugyanazért az árért egyes régiókban 15-20 százalékkal jobb teljesítményt nyújt.

A problémával persze a dél-koreai vállalat is tisztában van, Exynos chipjeik gyártásával azonban úgy tűnt, nem akarnak leállni  egészen az elmúlt hetekig, a nyár folyamán ugyanis több pletyka is felröppent, miszerint a Galaxy S23-as család tagjaiban már csakis kizárólag az aktuálisan elérhető legerősebb Snapdragon chipek kapnak majd helyet, név szerint a novemberben megjelenő Snapdragon 8 Gen 2. A rajongótábor fellélegzett, mindenki örült, majd néhány napja beköszöntött egy még frissebb értesülés:

a Samsung meggondolta magát.

Jelen álláspont szerint az S23-as modellek egy részébe mégiscsak Exynos chip kerülhet, bár ez a pletykák szerint csak egy kis százalékát fogja kitenni a teljes készletnek. Összehasonlításképp: a Galaxy S22-es modellek 70 százalékába került Snapdragon, míg 30 százalékába Exynos chip, szerencsétlenségünkre utóbbiak többsége azonban pont az európai piacon landolt, így nagy esély van rá, hogy a korábban említett „kis százalék” ezúttal is nálunk kössön ki.

Az előző évek alapján a Galaxy S23-as család debütálására valamikor január-február környékén számíthatunk, a Samsung pedig várhatóan ezúttal is három készüléket fog leleplezni: a Galaxy S23-at, az S23+-t és az S23 Ultrát.  • Tippek
  • Bankszámla