Beadta a derekát az Apple

2022.10.27. 11:53

Sakkmattot kapott az Európai Uniótól a világ egyik legnagyobb techcége.

Hiába a küzdelem, pontosan tíz év használat után jövőre száműzi saját fejlesztésű portját, a Lightning-csatlakozót minden eszközéről az Apple, beleértve ebbe az iPhone-okat és az olyan kiegészítőket is, mint például az AirPods. A radikális döntés hátterében egy, az EU által nemrégiben véglegesen megszavazott új jogszabály áll.

Az új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő negyven hónapig kell a követelményekhez alakítani. Ezzel a döntéssel pedig még az Apple sem tudott szembemenni, második legnagyobb piacuktól ugyanis semmiképp sem szeretnének elesni. 

A The Wall Street Journal Tech Live rendezvényén Greg Joswiak, az Apple globális marketingért felelős alelnöke elmondta, hogy végső soron tiszteletben tartják az EU azon döntését, melynek „mindenképp meg kell felelniük”, még ha nem is jó szívvel teszik azt. 

Ennek értelmében most már biztos, hogy az idén megjelent iPhone 14-es széria tagjai voltak az utolsó Lightning-csatlakozóval szerelt iPhone-ok, jövőre ugyanis a 15-ös széria készülékein már a gyártók többsége által is használt USB-C port fog a mobilok alján visszaköszönni – kérdés azonban, hogy meddig. Nem titok ugyanis, hogy a kaliforniai cég jövőképe egy teljesen portmentes iPhone felé tart, mely a töltést és az adatátvitelt is vezetékek nélkül oldaná meg.  • Hírek
  • Megtakarítás