Kiszivárgott, milyen dizájnnal érkezik a következő iPhone

2022.11.28. 08:22

Alig több mint két hónapja, hogy az Apple bemutatta legújabb, iPhone 14-es termékcsaládját, a pletykák máris a következő generációs készülékekről szólnak, nevezetesen az iPhone 15-ről, és még inkább az iPhone 15 Ultráról – a kaliforniai cég a jelek szerint ugyanis kicsit változtat készülékeinek elnevezésén.

Pontosan úgy, ahogy korábban, az Apple 2023 őszén is négy telefon dobhat majd piacra: az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, az iPhone 15 Prót (ezek nevei maradnak változatlanok), illetve az iPhone 15 Ultrát, mely a korábbi Pro Max modellek utódja lenne. Az Ultra elnevezés nem idegen az Apple termékpalettáján, így nevezték el többek között az ez év márciusában leleplezett legerősebb M1-es chipjüket, és az extrém sportolóknak tervezett Apple Watch is ezt az utónevet viseli, így különösebben nem lenne meglepő a változtatás.

A nagyobb képet nézve azonban felettébb érdekes, hogy az almás cég egy olyan nevet választana csúcskategóriás készülékéhez, mely megnevezéssel a konkurencia (például a Samsung) már évek óta árulja készülékeit  a Galaxy S családban 2020 óta találhatók meg az „Ultra” jelzésű, csúcskategóriás mobilok.

De mi fog változni?

A jelenlegi pletykák szerint a jövő évi csúcsmobil egy eddig még nem látott, frissített megjelenéssel kerül a boltok polcaira. A rozsdamentes acél tokot az Apple Watch Ultrában is használt titán váltja majd fel, mely egy különleges polírozási eljárásnak köszönhetően az órával ellentétben nem matt, hanem fényes felületű lesz.

Az almás cég legutóbb 2020-ban frissített a készülékek külső dizájnján, akkor a lekerekített éleket egy sokkal robusztusabb, szögletes dizájn váltotta, a jelek szerint azonban az iPhone 15 Pro és 15 Ultra esetében a gyártó visszatér a lekerekített élekhez  azonban nem úgy, ahogy azt először gondolnánk. ShrimpApplePro szivárogtatásai alapján a készülékek továbbra is teljesen sík képernyővel érkeznének és az oldalak is egyenesek maradnának, a görbület csak a keret alsó, a hátlappal érintkező részét érintené.

Mindezt meglehetősen nehéz elképzelni fejben, így az Apple Hub nevezetű Twitter-oldal vezetői elkészítettek egy rendert, mely az új iPhone formatervét mutatja meg, a legfrissebb pletykák alapján. A kép láttán egyből az új generációs MacBook Pro és MacBook Air laptopok kialakítása ugorhat be, így az új formaterv használata egyáltalán nem lenne márkaidegen, a görbület mértéke azonban minden bizonnyal nem lesz a renderen ábrázolttal megegyező.

Egyéb szivárogtatók szerint úgy kell elképzelnünk az új készüléket, mint az iPhone 11 és 12 ötvözetét, ahol az előlap karakterisztikái a 12-es és újabb mobilokéra hajaznak, míg a hátlapé a X és a 11-es mobilokéra.

Ennek megfelelően a hátlap továbbra is üveg maradna, így az olyan extrák, mint a MagSafe és a vezeték nélküli töltés, persze továbbra is támogatottak lennének. A készülékek belsejében az alapmodellek esetében az Apple jelenlegi stratégiáját követve az idén bemutatott A16 Bionic chip ketyegne majd, míg a Pro és az Ultra modellekben a teljesen új, már 3 nm-es gyártási technológián készülő A17 Bionic.

Ezek mellett a Ultra modell hangerő-szabályozóiról is szól néhány pletyka, melyeket az Apple egy teljesen új, az iPhone SE főgombjához és a MacBookok touchpadjéhez hasonló nyomásérzékeny felülettel cserélne le, melyeknek haptikus visszajelzéseiről a már jól bevált Taptic Engine gondoskodna.

Az Apple helyett is döntött az EU

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az EU által nemrégiben végérvényesen megszavazott új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő negyven hónapig kell a követelményekhez alakítani. Ezzel a döntéssel pedig még az Apple sem tudott szembemenni, második legnagyobb piacuktól ugyanis semmiképp sem szeretnének elesni.

A pletykák kétféle szcenáriót vázolnak fel: mivel a szabályozás csak 2024-től lép életbe, az Apple 2023 őszén még a már megszokott Lightning porttal szereli fel készülékeit,

2024-ben pedig nem vált át USB Type-C-re, hanem teljesen elhagyja a portokat az iPhone-okról, így azokhoz már csak vezeték nélkül lehet csatlakozni, például a hátlapi MagSafe-csatlakozón keresztül.

A másik lehetőség szerint az Apple már a jövő évi iPhone-okat is USB Type-C-vel szereli, a teljesen portmentes iPhone vízióját pedig eltolják még néhány évvel. Az, hogy a kettő közül melyik jóslat válik be, egyelőre nem tudni, abból kiindulva azonban, hogy az almás cég milyen egyszerűen szabadult meg a 3,5 mm-es jackcsatlakozótól, majd az egyesült államokbeli modellek esetében a fizikai SIM-kártyák használatától, egyáltalán nem lennénk meglepődve, ha az első lehetőség válna valósággá.  • Hírek
  • Bankszámla