Szétszedték az iPhone 5S prototípusát

2013. június 23., 11:34 Módosítva: 2013.06.23 11:34
55

A hírek szerint az Apple kora ősszel dobja piacra az iPhone idei változatát, ami, ha folytatódik az eddigi trend, az iPhone 5-re fog épülni, kisebb-nagyobb változtatásokkal és újításokkal, de fundamentális váltást nem fog hozni a tavalyi modellhez képest (ugyanez volt a helyzet a 3G után a 3GS-sel, vagy a 4 után a 4S-sel, a cég hagyományosan kétévente áll elő nagyobb újításokkal), a neve is 5S lesz a pletykák szerint. Ha a szeptemberi premier valós dátum, már jó ideje létezniük kell tesztelés alatt álló prototípusoknak - a Macrumors Apple-hírekkel és -pletykákkal foglalkozó oldalnak most egy ilyenről sikerült fotókat szereznie. A különlegességük, hogy nem csak a készülék külső borítása látható rajtuk, de a belseje is, amiről jó néhány technikai részlet kikövetkeztethető. Néhány napja egy japán weboldalon ezekhez nagyon hasonló fotók jelentek meg az új iPhone belsejéről, a forrás gyaníthatóan ugyanaz, egy távol-keleti összeszerelő üzem.

iphone 5s interior

A központi processzorról látványosan hiányzik a típusjelölés, ami arra utal, hogy az iPhone 5 A6-os processzorát újra cseréli az Apple - ez várható, a termékciklus ilyen, kisebb újításokkal járó lépcsőfokán általában a nyers teljesítmény növelése a jellemző az új képességek bemutatkozása helyett. Az akku egyik felirata szerint 5,92 wattóra lesz a teljesítménye, az iPhone 5-nél ez 5,45 volt, vagyis a készenléti idő növekedésére számíthatunk, ami mindenképpen jó hír. Az akkun egyelőre üres négyszögek vannak ott, ahol a különféle, hivatalos engedélyek szoktak lenni, ami azt jelenti, hogy egészen új, egyelőre csak prototípus formában létező akkumulátorral dolgozik az Apple, aminek a hivatalos engedélyei a fotó elkészültekor még nem voltak meg. A harmadik, ránézésre látható változás a tavalyi készülékhez képest a kerek helyett hosszúkás nyílás a borításon a vaku számára, ami egybevág azzal a pletykával, hogy új, dual-LED vakut kap a készülék hátsó kamerája. Minden egyébben, méterben, formatervezésben, belső felépítésben egyelőre az iPhone 5 klónjának tűnik az új telefon.

Megérkezett az első antiszociális app

2013. június 19., 13:38 Módosítva: 2013.06.19 13:38
485

Elege van a barátaiból? Szeretné végre egyedül lenni? Nem megbeszélni egy sör mellett a Premier League állását, nem megnézni a kölkökről készült legfrissebb fotókat, nem szidni a kormányt vagy az ellenzéket? Próbálja ki a Hell is Other People nevű antiszociális alkalmazást, amely pillanatok alatt megmutatja a menekülési útvonalakat.

Tovább

Cáfolja a Huawei, hogy megvenné a Nokiát

2013. június 19., 11:48 Módosítva: 2013.07.10 12:21
10

A kínai Huawei szerdán cáfolta azt a nemzetközi sajtóban korábban elterjedt híresztelést, miszerint a finn Nokia megvételét fontolgatja - írja a China Daily napilap. A brit Financial Times (FT) napilapban megjelent hírt a vállalat külső ügyekért felelős alelnöke, Bill Plummer, a Huawei fogyasztói üzletága, és utóbbi elnöke, Richard Yu is tagadta.

Tovább

Nyáron jön a legvékonyabb okostelefon

2013. június 18., 17:05 Módosítva: 2013.07.10 12:21
17

A Huawei Londonban bemutatta legújabb, Ascend P6 nevű készülékét, amelynek az a különlegessége, hogy jelenleg a világ legvékonyabb okostelefonja. Az Ascend P6 vastagsága 6,18 milliméter, a fémházas készülék tömege 120 gramm. A cég sajtóközleménye szerint a készülék az extrém eleganciát testesíti meg a dizájnra fogékony felhasználók számára, bármit jelentsen is ez.

A telefonban 1,5 gigahertzes, négymagos processzor található, kijelzője 4,7 hüvelykes, ami ma már átlagosnak mondható. Előlapi kamerája 5 megapixeles, a hátoldali 8 megapixeles kamerával 1080p full HD videókat is lehet készíteni. A memória mérete 8 gigabájt ROM és 2 gigabájt RAM, ami microSD kártyával 32 gigáig bővíthető. A készüléken az Android 4.2.2 verziója (Jelly Bean) fut, amit persze a Huawei telepakol saját szoftverekkel.

A Huawei Ascend P6 Magyarországon várhatóan nyár végétől lesz elérhető a szolgáltatók kínálatában, egyelőre nem tudni, hogy milyen áron.

1,2 miliárd okostelefon van a világban

2013. június 5., 23:36 Módosítva: 2013.06.05 23:36
6

Világszinten a mobilpenetráció 2013 első negyedévében elérte a 90 százalékot, amely nagyjából 6,4 milliárd előfizetést jelent. Persze az előfizetéssel rendelkező emberek száma ennél sokkal alacsonyabb, csupán 4,5 milliárd, mert sokan kettő vagy több előfizetéssel rendelkeznek. Az Ericsson által évente kiadott mobilitási jelentésből (pdf) az is kiderül, hogy az okostelefonnal használt előfizetések száma már 2012-ben elérte az 1,2 milliárdot.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet a svéd gyártó, hogy a készülékek igencsak korlátozni tudják a felhasználó által igénybe vett hálózat teljesítményét, és egy olcsóbb telefonnal, amelyen a letöltési sebesség elméleti maximuma 7,2 megabit, nem lehet kihasználni a modern hálózatok előnyeit. Emellett az előfizetés is számít, például a magyar szolgáltatók is magasabb áron adják a gyorsabb hozzáférést.

A jelentés szerint a leglassabb, 100 kilobit per másodperces hozzáférés épp csak egyszerű böngészésre jó, az 1 megabites kapcsolaton már a közösségi hálózatok is jól működnek, 10 megabiten viszont már nagyon jó felhasználói élményt kapunk, legyen szó akár nagyobb felbontású filmek megnézéséről, vagy vagy videokonferenciázásról. A Speedtest.net mérésein alapuló táblázat jól mutatja régiónk jelentős lemaradását Észak-Amerika és a Közel-Kelet mögött.

  Nyugat-Európa Közép- és Kelet-Európa Közel-Kelet Afrika Ázsia, Csendes-óceáni régió Észak-Amerika Latin-Amerika
0,1 megabit 94% 82% 94% 90% 85% 95% 84%
1 megabit 78% 55% 77% 58% 54% 78% 48%
10 megabit 17% 5% 27% 7% 8% 31% 5%

Néhány jóslattal is előrukkolt az Ericsson: 2018 végére az összes előfizetés száma a mostani 6,4 milliárdról 9,1 milliárdra nő, míg okostelefonnal használt előfizetések száma eléri a 4,5 milliárdot. A negyedik generációs (4G/LTE) hálózatra csatlakozó ügyfelek száma már 2017-ben meghaladhatja az 1 milliárdot, mondta Douglas Gilstrap, a svéd távközlési cég stratégiáért felelős vezetője.

A regionális különbségek a készülékek piacán is meghatározók lesznek. A fejlett országokban az emberek szinte kizárólag okostelefont használnak majd, ezzel szemben Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában csak a mobilok 40-45 százaléka lesz okos.

Itt az új Galaxy S4

2013. június 5., 23:00 Módosítva: 2013.06.05 23:00
68

Miután május közepén kiszivárgott a netre néhány részlet róla, a Smasung hivatalosan is bemutatta a szupersikeres Galaxy S4 okostelefon legújabb verzióját, az Active-ot. Ahogy a neve is mutatja, ez a készülék az aktív életmódot folytatókat célozza meg, illetve azokat, akik számára fontos, hogy a méregdrága telefonjukat ne kelljen a legkisebb szellőtől is óvni, de az otromba tokokat sem szeretik. Az új S4-variáns ezért por- és vízálló lesz, utóbbit egy méteres mélységig és 30 percig kell érteni. A vízi használatot egy speciális Aqua Mode funkció segíti, ami a víz alatti fényképezést és videózást teszi könnyebbé, illetve javítja a képminőséget.

A képernyő mérete marad a régi 5 hüvelykes, de a Super Amoled technológiáról az Active esetében átvált sima TFT LCD-re a Samsung. A készülék belseje a régi, 1,9 GHz-es négymagos Snapdragon 600 processzor, 2 gigabájt memória, 2600 mAh teljesítményű akkumulátor. Az eredeti Galaxy S4 szoftveres képességei és népszerű funkciói, mint a Smart Pause (ha nem nézünk a képernyőre, a lejátszott videó automatikusan megáll), vagy az érintés nélküli gesztusvezérlés megmarad.

Az új S4-esnek már csak az árát és a megjelenési dátumát nem tudni, de mivel a strapabíró, vízálló készüléket mintha csak nyári kirándulásokhoz és strandoláshoz találták volna ki, a Samsung valószínűleg minden követ megmozgat hogy hamar a boltok polcaira kerüljön.

Újabb roham indul a készpénz ellen

2013. június 5., 11:02 Módosítva: 2013.07.04 14:25
170

Június közepén elindul a mobiltárca háromezer fős tesztje, ami valójában a bankok elkeseredett küzdelme, hogy az emberek végre ne készpénzzel vásároljanak, hanem valamilyen elektronikus eszközzel. Hazánkban ugyan nyolcmillió bankkártya van, de a legtöbben csak arra használják a plasztiklapot, hogy egyben felvegyék vele a havi fizetésüket. Ennek köszönhetően a vásárlások körülbelül kilencven százaléka még mindig készpénzzel történik.

A nagyszabású kísérletben résztvevő bankok és mobilszolgáltatók erős szembeszélben próbálnak előrejutni, amit az is bizonyít, hogy a mobiltárcával hasonló elven működő érintésmentes Mastercard Paypass kártyák 2009 óta elérhetők hazánkban, de még mindig csak egymillió van belőlük, és azokat is alig használják.

Pedig ezek a digitális fizetőeszközök számtalan előnnyel járnak, kezdve azzal, hogy nem kell odaadni a kártyát a kereskedőnek. Elég odatartani a kártyát vagy a mobilt a kártyaelfogadó terminálhoz, hogy az levonja a pénzt. Ha az előre meghatározott limitnél kisebb a vásárlás összege, akkor ennyi az egész, a blokk kinyomtatása után mehetünk is, de nagyobb összegű vásárlás is intézhető érintésmentes kártyával: ebben az esetben be kell ütni a PIN-kódot. Most a 83 ezer bankkártyás terminálból már 17 ezer kezeli a Paypass kártyákat, mobilokat, és rohamosan nő a számuk.

Tovább

Mit talál egy nyomozó a Google Térképen?

2013. május 28., 12:13 Módosítva: 2013.05.28 12:13
46

A nyaralási szezonhoz igazította a Telenor az általa megrendezett Okostelefon Akadémia rendezvényt, amelynek az a célja, hogy a felhasználók jobban megismerjék a mobilokban rejlő lehetőségeket. A csütörtöki esemény témája az okostelefonokkal történő navigáció és a földrajzi adatok egyéb felhasználási módjai lesznek.

Rohánszky Mihály, a Magyar Mesterdetektív Szövetség egyik alapítója a földrajzi helyzetünket meghatározó alkalmazások hatását saját szakmai szempontjai szerint értékeli majd. A Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt munkatársai ötletbörzét tartanak arról, hogy a földrajzi adatokat miként lehetne hasznosítani. Nyilván éles szituációban, amikor egy pontos információ akár életeket is menthet.

Természetesen nem hiányozhatnak a termékek sem, a Nokia például egyenesen a berlini központjából hívott meg egy előadót, Pino Bonettit, aki a finn gyártó térképszolgáltatását fogja részletesen bemutatni. Ott lesz még Molnár Miklós, a felhasználók közösségén alapuló Egérút navigációs app programozója, míg Habencius István, a Checkiners szakértője a helyekre való becsekkolások hátteréről beszél majd. Zsák Péter pedig a hirtelen nagyon forróvá vált Waze appot mutatja be - ezt a szolgáltatást próbálja éppen felvásárolni a Google és a Facebook, egymásra licitálva.

Az ötletbörze után magyar appok programozói mutatják be fejlesztéseiket, és a rendezvény végén a nyereménysorosoláson három készüléket is kisorsolnak. A belépés ingyenes, de korlátozott a férőhelyek száma, és emiatt előzetes regisztráció szükséges. A részletek elérhetők az esemény Facebook-oldalán.

Jövő héten jön a Firefox-mobil

2013. május 28., 09:28 Módosítva: 2013.06.21 15:34
5

A Mozilla a Foxconnal állt össze, a kínai cég gyártja a Firefox operációs rendszerrel ellátott mobilokat. Nem is kell sokat várni az első modellre, a két cég június 3-án tervezi bemutatni az első Firefox mobilt.

A korábbi hírek szerint a készülék egy okostelefon lett volna, iparági források azonban arra gyanakszanak, hogy inkább egy tabletre fog hasonlítani a termék. A Mozilla azt megerősítette, hogy tényleg bemutatják a készüléket, de arról nem árult el részleteket, hogy milyen lesz az.

A Firefox mobilokról már régóta beszélnek, a Mozilla többször is bejelentette, hogy bemutatják a készülékeket. Legutóbb februári indulást emlegettek, a Keon készülékek középkategóriás mobilok voltak. Április végén volt is ezer ilyen készülék, ami gyorsan gazdára talált.

Olcsó mobilokkal támad az Alcatel

2013. május 28., 01:03 Módosítva: 2013.05.28 01:03
63

Kettészakad a mobilpiac, a gyártók a csúcsmobilokra koncentrálnak, az okostelefonok terjedésével az az érzésünk, hogy az egyszerűbb modellek nem is rúghatnak labdába. A hirdetésekből és szakújságokból az az üzenet, mintha mindenki a legújabb okostelefont várná türelmetlenül.

Ez messze nincs így, világszinten a hagyományos mobilok (úgynevezett butamobilok) piaci részesedése még mindig nagyobb, mint az okostelefonoké. Ez utóbbiak közül is csak egy réteg képes és hajlandó egyáltalán megfizetni a legújabb és legdrágább készülékeket. A gyártók ezt is felismerték és csúcstelefonjaiknak elkészítik olcsóbb és nem annyira minőségi válozatát. Ezt tette a Samsung a Galaxy S III minivel és ezt teszi a HTC is a One lebutított modelljével.

Tovább

Így lesz 61 centekből félmilliárd dollár

2013. május 26., 08:45 Módosítva: 2013.05.26 08:45
77

Áll a bál az amerikai mobilpiacon, miután a legnagyobb szolgáltató, az AT&T csendben egy filléresnek tűnő, havi 61 centes (136 forint) összeget csapott hozzá az előfizetői összes havi számlájához, adminisztratív költség címszóval. Ez minimális összeg, a legkisebb McDonalds-os hamburger árának harmada, mégis valóságos népfelkelés robbant ki miatta, amikor újságírók kiszámolták, hogy ez a szolgáltató 70 millió ügyfelével számolva éves szinten több mint 500 millió dollár (112 milliárd forint) bevételt hoz az Amerika egyik legjobban gyűlölt cégeként ismert telekomóriás számlájára, miközben az gyakorlatilag semmilyen pluszt nem nyújt ezért cserébe az ügyfeleinek. A változás ráadásul visszamenőleges, május elejétől él.

A telefontársaság szóvivője azt mondta, a sok kis 61 centből összeadódó vagyont a cég a hálózata karbantartására és fejlesztésére fogja fordítani, és különben is, az amerikai mobilpiacon legalább két konkurense, a Verizon és a Sprint is felszámít ilyesfajta, megfoghatatlan adminisztratív költséget, ami még magasabb is, mint az övék. Ez természetesen csak olaj volt a tűzre.

Fogyasztóvédelmi szakértők szerint az AT&T egyszerűen azért vezette be a plusz költséget a számlákra, mert megtehette, a filléres összeg miatt aligha fog fizető felhasználókat veszíteni (ezt persze még a botrány kitörése előtt tervezhették így), és mindenféle kockázat, fejlesztés vagy befektetés nélkül kereshetnek egy rakás pénzt. Szakmabeliek szerint előfordulhat, hogy ha a kísérlet a cég számára jól sül el, a későbbiekben kicsit megemelik az összeget, óvatosan kikísérletezve, mi az a szint, amit még elviselnek az előfizetők.

Új Galaxy S4-verzió szivárgott ki a netre

2013. május 21., 18:40 Módosítva: 2013.05.27 12:46
20

A Samsung egyre nagyobb erőkkel nyomul Galaxy S4-téren, miután az alapkészülék lassan eléri a tízmilliós eladási álomhatárt, egyre-másra szivárognak ki az internetre a tervek az okostelefon speciális kiadásairól. A dél-koreai cég igyekszik a nyáron minél nagyobbat kaszálni a telefonnal, és a piac minél nagyobb részét lefedni vele, mielőtt kora ősszel kijön az Apple az iPhone 5S-sel, és azzal a Galaxy S4 elveszíti a legmodernebb és legtrendibb telefon címét.

Az olcsó kategóriába szánt Galaxy Win, a hatalmas, már-már tabletnyi méretű Mega, és a közmondásos péklapátról az elmúlt években divatos, 4 hüvelykes méretre leskálázott Mini után most jön a Galaxy S4 Active, ami azzal tűnik ki a tömegből, hogy extrém módon strapabíró, a nevéhez hűen aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak, természetjáróknak, hegymászóknak ajánlják. A készülék ránézésre csak abban különbözik a klasszikus S4-től, hogy az alsó részén egy helyett három gomb van. A fő különbség a borítás, ami ütés-, karcolás-, por-, és vízálló. A hátsó kamera csak 8 megapixeles a megszokott 13 helyett, ezt a változást vélhetően az indokolja, hogy a gyengébb optikát jobban meg tudja védeni a borítás a külső behatásoktól. A standard négymagos processzor helyett egy kétmagos Snapdragon-verzió kerül bele.


Az Active áráról és elérhetőségéről egyelőre semmit nem tudni, de mivel már videó készült a prototípusról, sejthető, hogy a készülék a tesztelés fázisában van, és hamarosan hivatalosan is bemutatják.

Csökkent a mobilinternet-forgalom

2013. május 21., 11:09 Módosítva: 2013.06.06 11:14

A három mobilszolgáltató internet-előfizetői áprilisban 2 millió 247 ezer gigabájt (GB) adatot töltöttek le és fel az előző havi 2 millió 520 ezer után, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom pedig 0,89 gigabájtra csökkent - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden honlapján.

Óriási siker a Galaxy S4

2013. május 20., 13:36 Módosítva: 2013.05.27 12:46
90

A Galaxy S4 a Samsung történetének leggyorsabban fogyó okostelefonja, jelentette be a dél-koreai cég vezérigazgatója, Shin Jong-kyun. A megjelenés után a telefon öt nap alatt jutott el a 4 milliós eladási mérföldkőhöz, két hét alatt a hatmillióshoz, és a cég előrejelzései szerint a tízmillió is meglesz talán már valamikor a jövő héten, de még biztosan májusban. Ez azt jelentené, hogy egy hónapon belül ért el addig az S4, ameddig az előd S3 50 nap alatt. A fejlődés a Galaxy-család generációin belül is roppant látványos: a 4 milliós határhoz az első Galaxy S-nek 85 nap kellett, az S2-nek 55, az S3-nak pedig 21.

A Samsung házon belüli rekordjai mellett a számokat érdemes a nagy vetélytárs Apple adataival is összemérni. Az iPhone 5 tavaly októberben a megjelenés hétvégéjén 5 milliós eladást produkált, ami ugyan hatalmas szám, és a Samsung mostani rekordja is nagyon szerénynek tűnik mellette, az elemzői várakozások azonban még ennél is nagyobb, 8-10 milliós sikert vártak. Amikor az Apple-nek ezt nem sikerült elérni, a rekordeladás ellenére megzuhant a cég részvényárfolyama.

A tavalyi év utolsó negyedévében Az Apple csúnyán megverte a trónkövetelő Samsungot okostelefonos eladásokban, a frissen megjelent iPhone 5-ből 27 millió kelt el, és az egy éves, olcsóbb árkategóriába átpozicionált iPhone 4S is 17 milliót hozott össze, szemben a Samsung csúcskészülékével, az akkor bő fél éves Galaxy S3-mal, ami 15 milliós eladással zárta a karácsonyi szezont. Az S4 első negyedéves eladásai ezt a kora nyári időpont ellenére valószínűleg kenterbe fogják verni, de az már most látszik, hogy az iPhone-divathullám még mindig jóval magasabb számokat produkál.

A Samsung a következő hetekben több variánst tervez piacra dobni az S4-ből, hogy a telefon körüli őrületet meglovagolja, a legnagyobb sikerre az olcsó és kisebb méretű Mini, illetve a Google-nél kapható, kártyafüggetlen, a Nexus 4 kezelőfelületét, és Android-verzióját megkapott változat számíthat előreláthatólag.

Hazánk adókkal nyomja agyon a távközlést

2013. május 17., 10:46 Módosítva: 2013.05.31 10:30
33

Újabb tanulmány bizonyítja, hogy hazánkban rendkívüli mértékben adóztatják a távközlési szektort, derül ki a Népszabadság összeállításából, amit távközlési blogok is elemeztek. Az AT Kearney az uniós távközlési piacról adott ki átfogó tanulmányt, amelynek az az egyik legfontosabb megállapítása, hogy a távközlést terhelő magas díjak és adók nemcsak a modern termékek használatától veszi el az emberek kedvét, de a befektetések és a GDP növekedését is gátolják.

Képernyőfotó 2013-05-17 - 10.35.50 AM.png

Érdemes végignézni legalább a dokumentumban (pdf) szereplő grafikonokat, mert már abból is jól látszik a helyzet: a nettó átlagos percdíj alapján (ami nem tartalmazza az adókat) a magyar szolgáltatók a negyedik legolcsóbbak a lengyelek, svédek és szerbek után. Ez a három ország az adókat is alacsonyan tartja, de hozzájuk képest hazánkban több mint kétszeres a távközlési szektor adóterhelése.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által különösen kedvelt Ausztriában a telefonálás díjának 22 százaléka vándorol az államhoz, ezzel szemben Magyarország a csöppet sem előkelő első helyet szerezte meg az adóival: a percdíjak 40 százaléka gazdagítja az államot. Az a legmeglepőbb az egészben, hogy a grafikonon jól látszik, a speciális távközlési adó nélkül is hazánkban lenne a legmagasabb a távközlési szolgáltatás adótartalma. Ez fontos tanulság arra nézve, hogy hol kell verni az asztalt az alacsonyabb percdíjakért.

Képernyőfotó 2013-05-17 - 10.41.35 AM.png

A tanulmányban külön kiemelik, hogy Magyarország, Görögország és Svájc teljesen eltér az európai mintáktól, de az alpesi ország a másik irányban, a szélsőségesen alacsony adóival.

Képernyőfotó 2013-05-17 - 10.43.32 AM.png

Az AT Kearney szerint két probléma is van a magas adókkal: egyrészt az, hogy a telefonálás nem olyan nem kívánt tevékenység, mint a dohányzás vagy az alkoholizmus, ezért nem indokolt a célzott adóztatása. A másik gond pedig az, amivel mi is naponta találkozunk az Index-olvasók megkeresései, panaszai által: magas adók mellett nehéz árat csökkenteni, ugyanakkor az emberek egyre gyakrabban regionálisan hasonlítják össze az árakat, ami nagy nyomás alá helyezi a távközlési cégeket.

Folyadékhűtésű telefon Japánból

2013. május 16., 11:59 Módosítva: 2013.05.16 11:59
16

A csavaros eszű japánok gyakran állnak elő olyan műszaki fejlesztéssel, amire rajtuk kívül az égvilágon senki sem gondolt volna, és ezek közé tartozik a NEC Medias X okostelefon is, amely a világ elsőként kapott folyadékot áramoltató processzorhűtőt. A Docomo nevű mobilszolgáltató nyári kínálatát erősíti az új készülék, amit elsősorban nőknek szánnak.

mediasxnec

Amint a mellékelt ábra is mutatja, a telefon közepén elhelyezkedő négymagos Snapdragon 600 processzortól egy folyadékot tartalmazó cső vezeti el a hőt a készülék oldalán lévő radiátorhoz.

Hogy mekkora igény van kevésbé melegedő telefonokra, azt nehéz lenne megmondani. Ezt a különleges újítást leszámítva meglehetősen átlagos telefonról van szó: Android 4.2 fut rajta, a 4,7 hüvelykes kijelző 720p felbontású, 4G/LTE hálózatra tudunk vele csatlakozni, és a 13 megapixeles kamera jó fényérzékenységű Exmor RS szenzorra épül.

Középkategóriában erősít a Blackberry

2013. május 15., 16:35 Módosítva: 2013.07.02 09:36
7

Klasszikus qwerty gombokkal ellátott középkategóriás okostelefont mutatott be a Blackberry, hogy több vevőhöz el tudja juttatni a vadonatúj Blackberry 10 operációs rendszerét. A nyáron megjelenő, Q5 nevű modell feltehetően a fiatalokat veszi célba, hiszen rózsaszín, piros és fehér színben is kapható lesz. A készülék nagyon hasonlít az év elején bemutatott, csúcskategóriás Q10-re.

Érintőkijelzője 3,1 hüvelykes, de csak 720×720 pixeles. Processzora 1,2 gigahertzes, 2 gigabájt ram jár hozzá és 8 gigás belső tárhely, ami microSD kártyával bővíthető.

blackberry-q5-colors-650x0

Thorsten Heins vezérigazgató az operációs rendszer első frissítését, a Blackberry 10.1-es verziót is bemutatta, ezt a már kapható Z10 mobilokra lehet először letölteni. A szoftverek terén még egy fontos újdonságról számolt be a cégvezér: a BBM nevű üzenetküldő szolgáltatás Androidon és iOS-en is elérhető lesz. Az elsősorban üzleti felhasználóknak szánt csevegőkliens ingyen letölthető lesz a Google Play és az Apple App Store boltokból.

Az év elején megújult és átnevezett Blackberry (korábbi neve Research in Motion, RIM) nagyon bízik az új operációs rendszerében, hogy azzal vissza tudja szerezni az elvesztett piaci részesedését. A kanadai cég egy ideig domináns szereplő volt az okostelefonok piacán, de az Apple és a Samsung nemcsak gyorsan felzárkózott, hanem el is húztak el mellette, és most már ők uralják ezt az iparágat.

Könnyítettek a Nokia csúcsmobilján

2013. május 14., 17:18 Módosítva: 2013.05.29 11:07
57

Idén még biztosan megjelenik egy csúcskategóriás Nokia Lumia okostelefon, mert a kedden Londonban bemutatott Lumia 925 a legnagyobb jóindulattal is csak ráncfelvarrásnak tekinthető. Az új modell nagyon sok mindenben hasonlít a korábbi top készülékére, a tavaly szeptemberben bemutatott Lumia 920-ra, de a finn gyártó kijavította a legtöbbször kritizált hibákat. Például a polikarbonát házat alumíniumra cserélte le, aminek köszönhetően az új modell két milliméterrel vékonyabb és 50 grammal könnyebb lett. Ez igen jelentős csökkenés, és a Lumia 925 végre egy súlycsoportba került a rivális gyártók hasonló méretű készülékeivel.

Megváltozott a kijelző technológiája, a korábbi IPS LCD panel helyére AMOLED került, de a méret maradt 4,5 hüvelyk, és még mindig 768×1280 pixel a felbontás. Javult a kamera minősége is, a korábban csak 5 elemből álló Carl Zeiss optikát kiegészítették egy lencsével, amitől állítólag élesebbek lesznek a képek. A kamera felbontása 8,7 megapixel maradt. Sajnos hiányzik a kamera mellől a Xenon vaku, ami az amerikai Verizon szolgáltatónak legyártott Lumia 928-on megtalálható.

Az alap hardver semmit nem változott, a leírások szerint kétmagos és 1,5 gigahertzes Snapdragon Krait processzor, Adreno 225 grafikus csip, 1 giga memória és kétsávos wifi van a készülékben. A Lumia 925 HSPA+ hálózaton 42/5,76 megabites, 4G/LTE hálózaton 100/50 megabites le- illetve feltöltési sebességet biztosít a mobilnetezőknek.

A karcsúsodás ellenére a Lumia 925-be is belefért egy 2000 milliamperórás akku, de a vezeték nélküli (indukciós) töltő kimaradt, azt egy külön megvásárolható hátlappal lehet megszerezni. A londoni bejelentésen részt vett újságok alapvetően elégedettek a készülékkel, de a Verge komoly hátránynak tekinti az operációs rendszert. Bár a Windows Phone 8 stabil operációs rendszer, a portál szerint még tovább kell fejlődnie, és a szoftverboltban elérhető alkalmazások minőségén is javítani kell. Ami már nem a Nokián múlik, hanem inkább a Microsofton.

Kémfotókon a Samsung Galaxy S4 mini

2013. május 13., 16:39 Módosítva: 2013.05.27 12:46
51

Az utóbbi hetekben többször is felröppent hírt erősített ma meg néhány kémfotó, amelyen a Samsung állítólagos új mobilja látható. A Galaxy S4 mini az S4 olcsóbb változata lenne és júliustól kapható majd.

gs4mini387g
Fotó: PunkPanda

A csúcskategóriás készülékek gyártói felismerték, hogy kevesen vannak azok, akik meg tudják venni a legújabb és legdrágább mobilokat. A tömegek azonban szeretnék átélni azt az érzést, amit egy ilyen prémium készülék jelenthet.

A Samsung ezért dobta piacra a Galaxy S3 minit óriási sikerrel, a példán felbuzdulva nemrégiben a HTC is bemutatta a One olcsóbb változatát. Ezek a kisebb mobilok nem ugyanolyan minőségűek, mint drágább változataik, általában kisebb processzort tesznek bele és más téren is elmaradnak a csúcstól, de dizájnban megegyeznek a csúcsmobillal.

A Samsung S4 miniről egy PunkPanda nevű felhasználó posztolt több képet. Nem először sikerül neki még a megjelenés előtt megszereznie a cég új mobiljait, ezért lehetnek hihetőek a mostani képek is. A képek alapján arra következtetnek, hogy az S4 mininek 4,3 hüvelykes lesz a kijelzője. A korábbi pletykák pedig arról szóltak, hogy 1,6 gigahertzes kétmagos processzort és 8 megapixeles kamerát kap a mobil.

Kiselefánttal és kis telefonnal újít a Nokia

2013. május 9., 14:58 Módosítva: 2013.05.14 13:13
8

Két dolgot egészen biztosan imádnak a tinédzserek: a cuki állatokat, és a cuki telefonokat. A Nokia mindkét igényt megpróbálja kielégíteni, az előbbit a Fővárosi Állat- és Növénykert platina fokozatú támogatójaként, ami legalább hárommillió forintnyi egyben befizetett támogatást jelent, az utóbbit pedig egy új mobiltelefonnal, amit csütörtökön, az elefántkifutó árnyékában mutattak be.

Most nyilván sokan azt gondolják, hogy a sajtót inkább a majomházban kellett volna tájékoztatni, de a Nokia nem véletlenül választotta az ormányosokat. A pár hónapos kiselefánt neve Asha, és ugyanígy hívják a finn cég olcsóbb készülékeit is. Az elsősorban Indiába és Kínába szánt portfolió új tagja az Asha 501-es modell.

Tovább

Magyarul is olvas a Google Fordító

2013. május 9., 09:55 Módosítva: 2013.05.13 11:29
8

Az Android egyik legjobb kiegészítője a Google Fordító nevű ingyenes alkalmazás, amivel elég ráirányítani a kamerát egy szövegre, és néhány gombnyomás után már le is fordítja nekünk egy másik nyelvre. Ez a funkció mától tizenhat újabb nyelven működik: magyarul, finnül és horvátul, valamint szlovák, szlovén, román, svéd, norvég, lett, litván, észt, bolgár, katalán, dán, indonéz és izlandi nyelveken.

A Google Fordító első kiadása cseh, holland, francia, német, olasz, lengyel, portugál, orosz, spanyol és török nyelveken tudott optikai karakterfelismerés alapján tolmácsolni.

Az optikai felismerés viszonylag jó, de még nem tökéletes, mert itt-ott hiányzik néhány betű a szavakból. (Bal oldalon látható a már feldolgozott szöveg, az alsó képen pedig az eredeti szöveg fotója, amin néhány ujjmozdulattal kellett kisatírozni a fordítani kívánt részleteket.)

Az angol nyelvre lefordított szöveg bődületes marhaság, már a mondatszerkezet sem pontos, és persze ma még azt sem érdemes elvárni egy szoftveres tolmácstól, hogy korrektül felismerje a trafikengedély és a mutyizás szavakat. Akinek szoftveres segítségre van szüksége, az valószínűleg jobban jár, ha csak egy-egy szót próbál értelmezgetni a telefonnal, nem hosszabb szövegeket.

Nemrég egy nyelvtanulást segítő modul is megjelent a fordítóprogramban, a leggyakrabban használt kifejezéseket ugyanis el tudjuk menteni magunknak, hogy kéznél legyenek, amíg meg nem tanultuk azokat. Az alkalmazás hangosan fel is tudja olvasni a szövegeket.

Negyedik mobilszolgáltatóval sem garantált az árcsökkenés

2013. május 6., 17:07 Módosítva: 2013.05.06 17:07
17

Hazánkban nem drága a mobilozás, és a szolgáltatók európai viszonylatban jól teljesítenek, derült ki a mobilpiacot közgazdasági szempontból elemző Infrapont Kft. tanulmányából. A telefonhívások ára például 2006 környékén nagy mértékben csökkent, és azóta is az uniós átlag alatt van. Az OECD fogyasztói kosarában lévő szolgáltatásokat 2010-ben harmadannyiért lehetett megvenni, mint hét évvel korábban.

Képernyőfotó 2013-05-06 - 3.41.14 PM.png

Pápai Zoltán, az Infrapont ügyvezető igazgatója arra is rámutatott, hogy az Európai Unió adatai alapján 2010-ben az átlagos magyar percdíjak 35 százalékkal alacsonyabbak voltak az uniós átlagnál. A szakértő azonban arra is kitért elemzésében, hogy az OECD fogyasztói kosarai teljesen használhatatlanok, mert az sms tekintetében egyáltalán nem illeszkednek a fogyasztói szokásokhoz. Az OECD ugyanis alacsony fogyasztásnak tartja a havi 100 sms-t, holott a huszonhét uniós ország átlaga csupán 59 darab havonta.

Különösen kirívó esetek is vannak, mint például hazánké: havonta átlagosan 11 sms-t küldünk. Elég komoly ellentmondást okoz, hogy az OECD a fogyasztói kosarak összehasonlításakor egy kalap alá veszi az sms-t és a telefonhívást, mert így az üzenetek ára miatt kerül hazánk a lista végére. Ha az sms-t nem vesszük figyelembe, máris sokkal jobb lesz Magyarország helyezése.

Képernyőfotó 2013-05-06 - 4.05.45 PM.png

A magyar mobilinternet is viszonylag olcsónak számít Európában, de csak akkor, ha a laptopokba szánt, kizárólag internetezésre használható díjcsomagokat vizsgáljuk. Az okostelefonokkal igénybe vehető, telefont és netszolgáltatás tartalmazó ajánlatok esetében egészen más a helyzet. Ezeknek az elemzésével azonban nem foglalkozott az Infrapont, mert erre az összetettebb feladatra nem állt rendelkezésére elegendő idő.

A laptopos díjcsomagok közül az Infrapont az 1, 2, 5, 10, 15 és 30 gigabájtos adatkorlátot biztosító ajánlatokat hasonlította össze. Érdekes felfedezés, hogy a nagy nyugat-európai piacokon jellemző az alacsony, 1-2 gigabájtos adatkorlát, és 8 tagállamban egyáltalán nincs havi 30 gigabájtos ajánlat. Érdemes közelebbről is megvizsgálni egy-egy országot: a briteknél a laptopos mobilnet-csomagok mediánja havi 2,5 gigabájt, a németeknél 5 gigabájt, hazánkban azonban 7 gigabájt.

A laptopokon kicsit szűkösnek érezhető, havi 2 gigabájtos csomagok árainak nemzetközi összehasonlításában Magyarország előkelő helyen szerepelt, 40 százalékkal olcsóbbak vagyunk az uniós átlagnál.

Képernyőfotó 2013-05-06 - 4.57.53 PM.png

Mit nyerhetünk egy negyedik szolgáltatóval?

Az Infrapont megállapította, hogy a magyar árak európai összehasonlításban nem magasak: a telefonszolgáltatás a középmezőnyben, a laptopos internet a legjobb harmadban van. De ezen kívül a cég azt is megvizsgálta, hogy adott szituációban milyen változásokat hozhat egy negyedik szolgáltató. Az Infrapont szerint a mobil és a mobilinternet penetrációja, a hangszolgáltatás és a laptopos mobilnet ára sem jobb azokban az országokban, ahol négy szolgáltató van, mint ahol csak háromszereplős a piac.

Nem minden esetben jár árcsökkenéssel egy új szolgáltató megjelenése. Pápai Zoltán kifejtette, hogy ahol három szolgáltató mellett jelent meg egy negyedik, két forgatókönyv érvényesült. Helyi belépővel csak a kezdeti évben tapasztalható jelentősebb árcsökkenés, utána ez a cég is felveszi a riválisai ütemét. Ha azonban külföldi szolgáltató jelenik meg negyedikként, akkor hosszabb távú árcsökkentő hatás érvényesül.

Meglepők lehetnek ezek a kijelentések, mert egy hónappal ezelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nagyjából az ellenkezőjét állította, és a szervezet szakértői úgy döntöttek, hogy a három mobilcég frekvenciajogosultsági szerződését nem hosszabbítják meg, hanem újra kell pályázniuk, ha folytatni akarják a működésüket.

Panaszkodnak a Galaxy S4-re

2013. május 6., 07:37 Módosítva: 2013.05.13 16:24
310

Már körvonalazódik az első botrány a Samsung iPhone-gyilkosnak kikiáltott csúcstelefonja, a Galaxy S4 körül. Az első tesztek ugyan azt mutatták, hogy nyers teljesítményben simán veri az összes konkurenst a készülék, de fény derült egy kínos bakira is: a telefon háttértárjából rengeteg helyet foglal el az operációs rendszer, illetve a gyárilag, vagy a mobilszolgáltató által telepített, letörölhetetlen alkalmazások. Ez a 16 gigabájtos verziónál azzal a kínos következménnyel jár, hogy gyakorlatilag feleannyi memória van a telefonban, mint ami a dobozra van írva: csupán 8,49 giga használható a 16-ból.

A Samsung hivatalos közleményében azt felelte a problémát felvető CNET-nek, hogy a 16 gigás Galaxy S4 modellben csupán egy gigával foglalnak többet a gyári alkalmazások, mint az S3-ban foglaltak, és ez az ő adataik szerint csak 6,85 gigabájt - cserébe viszont a készüléknek nagyobb felbontású a kijelzője, és jobbak a képességei. És egyébként is ott az SD-kártya slot a telefonban, lehet bővíteni a háttértárat, ellentétben például az iPhone-családdal. A 8 gigás háttértár hamar betelik, mivel - éppen a jobb kijelző miatt - a sok grafikát tartalmazó alkalmazások, főleg a játékok simán elérik ma már a gigabájtos méretet.

A probléma nem egyedi a mobilok és tabletek világában, a Microsoft még csúnyábban kitolt a felhasználókkal a papíron 64 gigabájtos Surface Proval, amiben valójában csak 23 giga használható szabadon. Nagy port vert fel a Wii U játékkonzol esete is, a 8 gigásként hirdetett verzióban csak 3 gigabájt elérhető a gyakorlatban. Mindez fogyasztóvédelmi aggályokat is felvet, sok szakértő szerint a vásárló megtévesztése így feltüntetni a termék csomagolásán, a reklámjaiban, sőt a nevében is a memóriája méretét.

Mostantól a karóra is lefagy és lemerül

2013. május 5., 18:53 Módosítva: 2020.05.05 11:40
182

A világ akkora izgalommal várja az intelligens karórákat, mintha az jó lenne a rákra meg az AIDS-re, pedig csak arról van szó, hogy egy hipermodern technológiát megpróbálnak belegyömöszölni egy idejétmúlt tárgyba. Egymást érik az okosórával kapcsolatos találgatások, hogy vajon az Apple vagy a Google dobja-e piacra hamarabb a maga kis eszközét, és felmérésekkel bizonygatják, hogy az emberek igen nagy része vevő lenne egy ilyen kütyüre. Az persze nem derül ki, hogy a megkérdezettek mikor hordtak utoljára karórát, és emlékeznek-e rá, hogy milyen volt.

További találgatások helyett szereztünk magunknak egy okosórát: az I'm Watch egy olasz dizájncég terméke. A tesztelés során nagyon hamar rájöttünk, hogy mik lehetnek ezeknek a kütyüknek az előnyei, és melyek azok a tulajdonságok, amelyek elrettenthetik a felhasználókat.

Tovább

Háromból összegyúrnánk a tökéletes mobilt

2013. május 3., 18:42 Módosítva: 2013.05.13 16:24
207

Mindhárom csúcskészüléknek hatalmas a kijelzője, ez persze nem véletlen: a vásárlók az utóbbi időkben nagy kijelzőket akartak, mert átalakultak mobilozási szokások. A mobilt egyre kevésbé használják telefonálásra, multimédiás eszköz lett, amit internetezésre, kapcsolattartásra, közösségi oldalak látogatására használunk. A három telefon kijelzői így nem meglepő módon full hd-sek, méretre a HTC One-é a legkisebb.

HTC One, Galaxy S4, Xperia Z
HTC One, Galaxy S4, Xperia Z

A processzorok négymagosak, a Galaxy S4-é a legerősebb. Mindhárom mobil kapható 32 és 64 gigabájtos változatban, a HTC One-nak 16 gigabájtos modellje is van, valamennyi bővíthető microSD kártyával. A kamerák közül a HTC One-é lóg ki a sorból négy megapixelével, a Galaxy S4 kamerája ugyanis 13 megapixeles, és ennél a mobilnál még az elülső kamera is 1080p-s videót tud felvenni. Az Xperia Z alig különbözik tőle 13,1 megapixeles kamerájával. Mindhárom mobillal lehet videózás közben fényképet is készíteni, full hd videókat rögzítenek másodpercenként 30 képpel.

Tovább

Túléljük a jövőt sms nélkül?

2013. május 2., 23:08 Módosítva: 2013.08.07 10:18
32

A mobilszolgáltatóknak nagyon kellemetlen lehet az Informa Telecoms and Media jóslata, amiben az áll, hogy a mobilos csevegőkliensek 2013 végén már kétszer több üzenetet fognak forgalmazni, mint amennyi sms-t a távközlési hálózatok továbbítanak. A távközlési ipar szédületesen gyors változását jelzi, hogy a piackutató cég tavaly júniusban még fényesebb jövőt jósolt az sms-nek. Akkor úgy vélték, hogy 2016-ban is csak az üzenetek 35 százalékát fogják appokból küldeni.

Az Informa szerint nem gond egymás mellé állítani a pénzért kínált sms-t és a többnyire ingyenes üzenetküldőket, mert egyre több felhasználó az sms-t próbálja helyettesíteni valami mással. Hogy melyik termel több pénzt, az megint más kérdés, mert ebben egyértelműen az sms vezet. Ugyanakkor éppen ez lehet a fő oka annak, hogy az emberek váltani akarnak. Az Informa szerint az sms egyhamar nem tűnik el, mert nem használ mindenki ilyen programokat, és a nagyvállalatok körében is kezd népszerűvé válni a 160 karakteres üzenet. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a legnagyobb újítások nem az sms piacát építik, hanem éppen ellenkezőleg, azt próbálják lebontani.

Aranyat ért

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az sms az évszázad egyik legjobb biznisze. Távközlési körökben sikertörténetnek számít, hogy az eredetileg csak rendszerüzenetek küldésére szánt csatornát megnyitották a felhasználók előtt, amivel egy évi sok százmilliárd dollárt termelő szolgáltatás született meg. A felhasználóknak azonban viszketni kezd a tenyerük, amikor utánaszámolnak, hogy az sms mekkora lenyúlás.

Tovább

Haldoklik az sms, terjed a csevegés

2013. április 29., 17:11 Módosítva: 2013.05.08 08:55
16

Néhány mobilszolgáltató tiltja az üzenetküldő programok használtát, de a számok azt bizonyítják, hogy ezzel csak késleltetni tudják a pofátlanul túlárazott sms-ek halálát. Az Informa világpiaci elemzése szerint a mobilokra telepíthető csevegőkliensek nagyobb forgalmat generálnak, mint a szolgáltatók sms-szerverei.

A bejelentést látható örömmel fogadta twitterén Neelie Kroes uniós versenyügyi biztos. Azt írta, hogy az aranytojást tojó tyúk haldoklik, úgyhogy a távközlési cégek jobban teszik, ha felébrednek és ráhangolódnak az adatszolgáltatásra.

Az Informa szerint 2012-ben naponta 19 milliárd üzenetet küldtek a csevegőprogramokkal, de csak 17,6 milliárd sms-t. Jövőre még nagyobb lesz a különbség, a társaság elemzői szerint 21 milliárd sms-re nagyjából 50 milliárd alkalmazásból küldött üzenet jut majd. Mindez úgy jött ki, hogy az Informa csak hat alkalmazást vett számításba (WhatsApp, Blackberry Messenger, Viber, Nimbuzz, Apple Imessage és Kakaotalk). Ha a Facebook Messenger 100-500 millió, illetve a kínai TenCent 300 millió júzerét is beveszik az elemzésbe, még nagyobb lenne az sms bukása.

Azt is tudni kell, hogy az elküldött sms-eket 3,5 milliárd felhasználó generálta, tehát sokkal több ember, mint amennyien az elemzésben szereplő hat szolgáltatásra regisztráltak - ők az Informa szerint körülbelül 586,3 millióan vannak. Ebből pedig egyértelműen látszik, hogy akik valóban szeretnek szöveges üzenetet küldeni, azok már rég hanyagolják az sms-t.

Okostelefon készül vakoknak

2013. április 26., 18:35 Módosítva: 2013.04.29 16:52
226

Az okostelefonok minden előnyük mellett hátrányokkal is rendelkeznek, főleg azoknak, akik látássérültek. A Siri és a hozzá hasonló alkalmazások sokat segíthetnek, legalábbis az angolul tudóknak, ez azért ez közel sem tökéletes megoldás. Egy Sumit Dagar nevű fejlesztő még 2011-ben a TED egyik konferenciáján állt elő az ötlettel, mely alapján sokkal hatékonyabban használhatnák az okostelefonokat akár a vakok is. A CNN szerint elkezdődött az egyelőre név nélküli telefon gyártása.

Touchscreen-Braille-Phone-by-Sumit-Dagar1
Tovább

Gigafelvásárlás készül a mobilpiacon

2013. április 25., 18:17 Módosítva: 2013.08.29 15:20
18

Az globális mobilpiac történetének egyik legnagyobb üzlete készül Amerikában a Reuters hírügynökség értesülései szerint. Névtelenséget kérő, de a tűzhöz közeli források azt állítják, a Verizon Communications, Amerika legnagyobb mobilszolgáltatójának anyacége kivásárolná a cégből a Vodafone 45 százalékos tulajdonrészét, és erre 100 milliárd dolláros, fele-fele arányban készpénzből és részvényekből álló csomagot ajánlott fel. A hírek szerint a Vodafone részvényesei keveslik az összeget, a világ második legnagyobb mobilcégének egyik magas rangú tanácsadója a hírügynökségnek azt nyilatkozta, az ominózus üzletrész valódi értéke ennél jelentősen magasabb, ő 125-130 milliárd közötti árat tartana reálisnak.

A Verizon régóta próbálkozik már a Vodafone üzletrészének felvásárlásával, a pletykák szerint a mostani tárgyalások hónapok óta tartanak már, és jogászok és adószakértők hadserege ügyködik azon, hogy az egész üzletet úgy tudják nyélbe ütni, hogy a lehető legkevesebb adót kelljen fizetni utána. Egy sima felvásárlás 20 milliárd dollár körüli adót róna a Vodafone-re, a cég azonban a hírek szerint legfeljebb 5 milliárdot akar fizetni, és jelenleg azt az üzleti konstrukciót (összeolvadás, közös cég, különféle részvényügyletek) keresik, amivel ez lehetséges. A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint a Verizon eltökélt a felvásárlással kapcsolatban, és ha nem tudnak megegyezni a Vodafone vezérkarával, közvetlenül annak részvényeseit keresik meg az ajánlattal.

A Vodafone részéről a vezérigazgató, az olasz Vittorio Colao nyilatkozott az ügyben, azt mondta, nem zárkózik el az elől, hogy a cége elfogadja az ajánlatot, és ezzel kivonuljon az amerikai piacról. Annak ellenére, hogy pénzügyi szakértők szerint a Vodafone piaci értékének nagyjából 75 százalékát a Verizon Wirelessben meglevő tulajdonrésze adja, és mivel az európai piac az utóbbi időkben gyengélkedik, egyre erősebben támaszkodik a vállalat a stabil amerikai érdekeltségére. Szakértők szerint a Vodafone részéről most az időhúzás lenne a nyerő taktika, amivel az árat is feljebb tudnák srófolni, és tisztábban látnak az európai piacok esetleges fellendülésében, illetve az Amerikában az óriási felvásárlások (az AT&T a T-Mobile megvételére hajt, a Sprint is felvásárlási célpont lett) miatt kiéleződő versenyben egyaránt.

Okostelefonokat küldött az űrbe a NASA

2013. április 24., 18:09 Módosítva: 2013.05.02 15:05
71

A NASA a Phonesat kódnevű kísérletsorozata keretében három HTC Nexus One okostelefont állított Föld körüli pályára, hogy azt tesztelje, a mobilok kibírják-e az űrbeli körülményeket, és lehet-e később esetleg olcsó műholdak vezérlőegységeként felhasználni őket. A három telefon jelenleg 240 kilométeres magasságban kering a Föld körül, két héten át készítenek fotókat és kommunikálnak a földi irányítóközponttal. Ezután visszatérnek a légkörbe, ahol a súrlódás hatására óhatatlanul is porrá fognak égni. A kísérlet egyelőre sikerrel zajlik, a NASA hivatalos közleménye mellett rádióamatőrök is megerősítették, hogy tisztán lehet venni a miniműholdként működő telefonok rádiófrekvenciás üzeneteit.

A Phonesat program célja, hogy bárki számára elérhető alkatrészekből, legfeljebb 10 ezer dollár (bő kétmillió forint) költséggel megépíthető műholdakat kísérletezzenek ki és teszteljék azok képességeit. Egy felsőkategóriás okostelefon ideális központi egység lehet egy ilyen műholdhoz - ironikus, hogy amikor a NASA programja elindult, a HTC Nexus One még annak számított, de mire fellőtték a telefonokat az űrbe, már rég túlhaladott, és jó ideje nem is lehet kapni.

A mobilok egy-egy tíz centiméter élhosszúságú fémketrecben keringenek a Föld körül, amire egy plusz fémszalag van erősítve antennaként (a házibarkács jelleget erősíti, hogy ezt a szerepet egy fém mérőszalag darabkái játsszák). Az űrtelefonoknak csupán az energiaellátása más, mint a szériapéldányoknak. Mivel a normál akku nem bírná végig a két hetes kísérletet, a műhold-telefonoknak napelemek, illetve plusz külső lítium-ion akkumulátorok segítenek be.