Augusztusban megjelenik az eldobható mobil

2008. július 13., 11:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Orange augusztus 7-én Franciaországban piacra dobja az első eldobható mobilt, és ha a készülék népszerű lesz, akkor Európa más országaiban is beindulhatnak az eladások, írja az MTI. A mobil neve BicPhone, de az egyszer használatos golyóstollakra, öngyújtókra, borotvákra szakosodott Bic nevű cég csak a nevét adja a készülékhez, amelyet az Alcetel egyik partnere gyárt le.

Ára 49 euró, az egyszerű, minden extrát nélkülöző Alcatel készülékhez egy feltöltött akkumulátor, egy telefonszám és egy óra ingyenes telefonálás jár, és az egyenleg utólag feltölthető.

A koncepció lényege, hogy ha valakinek hirtelen szüksége van egy mobilra, akkor azt könnyedén beszerezhesse szupermarketekben vagy trafikokban. A francia vállalat elsősorban az átutazóban lévő külföldieket és a 15 év alatti fiatalokat célozza meg új termékével.

Egyébként a mobilt nem érdemes eldobni, mert megvásárlás után először csak tíz percet lehet lebeszélni az egyenlegből, a maradék ötven perc felhasználásához regisztrálni kell a telefont az Orange ügyfélszolgálatán. További egyenlegfeltöltés is csak azután lehetséges. A mobil mindössze 61 grammos, teljesen feltöltött akkuval négy órán át beszélhetünk vele, a készlenléti ideje pedig 240 óra.

Mobil kulcstartóban, sátánvillában, poháralátétben

2008. július 13., 11:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Massimo Marrazzo nem sátánvillával képzelte el a hordható mobilját, de ennyi csúsztatás szerintem belefér. Úgyis csak arról van szó, hogy már megint kitalálta valaki a kézfejen hordható mobilt. Ezúttal gyűrűkbe kerül a mobil hangszórója és a mikrofonja, miközben a telefon kijelzője a kézfejre van rögzítve, néhány vékony pánttal. Nagyszerű lehet, amikor az ember a mobilja miatt nem tud belenyúlni a zsebébe.

Valamivel jobb ötlet a kulcstartó alakú mobil, és ügyes megoldás a kihajtható kijelző, de szerintem ezt a koncepciót sem érdemes megvalósítani. Kinek kell ma már mobiltelefon nagy, színes érintőkijelző és szélessávú mobilinternet nélkül?

Hétvégi versenyzőink közt van egy ismert gyártó is, a Sony Ericsson, igaz ez a kép nem hivatalos forrásból érkezett. Ilyen mobil poháralátétből is láttam már van két tucattal, egyedül az tetszett meg benne, hogy mini usb, valamint a Sony kazettás walkmanjein használt aljzat van rajta, amibe szabványos fülhallgató és távirányítós hosszabbító is dugható.

 

Hotspottá alakítható a mobil

2008. július 11., 22:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Elkészült a JoikuSpot nevű szoftver prémium változata, amely most akciósan 15 euróért megvásárolható. A szoftver Symbian S60 3rd edition rendszerű mobilokon futtatható, és a gyártó többek között azzal reklámozza, hogy ezzel az iPod Touch 3G iPhone-ná alakítható, bár az mp3-lejátszó nyilván csak internetezésben nyújtja ugyanazt, mint a hasonló kinézetű mobil. A JoikuSpot prémium az ingyenes változatnál sokkal többet tud. Ugyanúgy wifi hotspottá alakítja a mobilokat (értelemszerűen azokat, amelyeken van wifi és valami szélessávú kapcsolat), de amíg az ingyenessel csak böngészni lehet, addig a fizetős több hálózati protokollt támogat, az email és a vpn is simán átmegy rajta.

50 000 dollárt nyert az sms-bajnok

2008. július 11., 20:10 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nathan Schwartz, a Cleveland egyetem húszéves hallgatója ötvenezer dollárt vihetett haza az LG nemzeti üzenetíró bajnokságáról, amelynek a döntőjét New Yorkban rendezték meg múlt héten. Az alábbi szöveggel győzött:

"Does everybody here know the alphabet? Let's text. Here it goes ... AbcDeFghiJKlmNoPQrStuvWXy & Z! Now I know my A-B-C's, next time won't you text with me?"

Ötven másodperc alatt pötyögte be, hibátlanul. Most mondja azt valaki, hogy túl drága az sms. (forrás: Cnet)

Kifecsegi koordinátáinkat a Nokia csevegőkliense

2008. július 10., 21:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Mi értelme lenne a mobilba épített GPS-nek, ha csak navigációra használhatnánk? Kevés, főleg ha a nap nagy részében nem közlekedünk, hanem egy irodában -> kocsmában -> otthon pihentetjük a fenékbúbjainkat. A Nokia készített egy új csevegőprogramot, amely bármilyen szituációban hasznosítani tudja a műholdas adatokat, ugyanis a földrajzi koordinátánkat is közölni tudja az ismerőseinkkel. Így ha egy szintén nokiás haver a környékünkön navigál, könnyebben ránk találhat.

A csevegőprogram automatikusan meg tudja változtatni a földrajzi státuszunkat, ha egy korábban megadott hely közelébe érünk, azt pedig manuálisan lehet állítani, hogy éppen mi van velünk (elérhető, cigiszünet stb.). Sajnos a nálam lévő 6220c nem bírja elindítani, noha a telepítéssel nem volt gond, de ez persze még csak béta, abból is 0,01-es verziójú. Hivatalosan a Nokia N95 8GB, N95, N82, N81, N76, E71, E66, E51, 6290, 6120 Classic és 6110 Navigator mobilokkal működik, de elképzelhető, hogy az E90 Communicator, a 6124 classic, a 6121 Classic és a 5700 XpressMusic is elindítja. (A 6220c azért nem megy, mert nem támogatott.) Innen letölthető. Ha valakinek sikerül kipróbálnia, legyen szíves, írjon egy hozzászólást.

Az AllAboutSymbian cikke nagyon részletesen és képekkel illusztrálva mutatja be, hogy miként működik a lokáció megosztása. Innen az is kiderül, hogy a kliens az XMPP/Jabber protokollt használja, tehát a Nokia a többek között gtalkos haverokat is eléri.

Felpörgette a mobilreklámot az iPhone

2008. július 10., 18:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A mobilreklámmal foglalkozó AdMob az új 3G iPhone megjelenése alkalmából közzétett néhány adatot arról, hogy az elmúlt évben mennyi hirdetést jelenített meg az iPhone-ok kijelzőjén. A növekedés drámai, a 2007 júliusában elindított rendszeren eddig 249 millió hirdetés futott át. Csak az elmúlt egy hónapban 52 millió hirdetésük jelent meg a készülékeken. Persze nem árt tudni, hogy az AdMob nem ezzel kezdte meg a működését, és egyébként havonta 3,5 milliárd hirdetést jelenít meg a világ mobiljain. A TechCrunch cikke is foglalkozik azzal a témával, amely a Vodafone keddi sajtótájékoztatóján is előkerült: a rendes weboldalakat is jól megjelenítő iPhone miatt a webes hirdetések kiszorítják-e a mobilos hirdetéseket. A következtetésük hasonló, nem, mert szarul néznek ki, nem optimalizáltak. Az AdMob kihasználja az iPhone tudását, például a júzerek egy Jaguar-kampányban a Google Maps segítségével megkereshették a közeli dílereket. Ilyesmire a webes cégek aligha figyelnek.

Olcsóbb roaming a Pannonnál

2008. július 10., 15:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Két új akciót indított a Pannon a külföldön nyaralóknak. A Roaming Hazahívó és a Szomszédhívó 2008. július 1-től elérhető. A Roaming Hazahívó szolgáltatást megrendelő ügyfelek 30 napon keresztül 70,80 Ft-os percdíjért kezdeményezhetnek hívásokat az 1-es zónában, ahol az európai országok vannak. Aktiválása egyszer 1200 forintba kerül.

A Szomszédhívó szolgáltatással - meglepő módon - a szomszédos országokban élő vagy nyaralő ismerősöket lehet 45 forintos percdíjjal felhívni, 2008. július 1. és szeptember 30. között. A szolgáltatás díja 240 forint per harminc nap.

Dvd felbontású videót készít az LG KC910

2008. július 9., 17:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A koreai LG is beszállt a megabikszelek háborújába, a KC910 típusjelű készüléke nyolcmillió képpontot tud rögzíteni, és az exponálást xenon vaku, képstabilizáló meg arcfelismerő is segíti. Ők viszont nem álltak meg az állóképeknél, a készülék valódi dvd-felbontású videókat tud rögzíteni, 720x480 képpontot másodpercenként harmincszor. A pletykák szerint a mobil érintőkijelzője 800x400 pixeles, és új lesz az interfész is. Nem tudni, hogy ehhez mekkora és milyen minőségű optika társul, de az vesse rám az első követ, aki még soha az életében nem készített VHS/SVHS/Hi8/whatever formátumban rettenetes minőségű, mégis roppant szórakoztató családi videókat.

Portugáliában már van iPhone 3G

2008. július 8., 18:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Egyetlen szerencsés ember már rátehette a kezét az iPhone új változatára, mégpedig Portugáliában. Az Apple-boltok előtt sorakozó idióta fanatikusok valószínűleg már rég a földhöz vágták a szánalmas EDGE-es készüléküket, amiért nem jön be rajta a kicsomagolást részletesen bemutató szájt. Pedig a szájt az Index több tíz megabites vonalán sem jön be, nyilván a Macbookjukra rágyógyult Apple-fanatikusok túlterhelték a szervereket. Azért az Engadgetről leloptam egy képet, hogy itt is legyen bizonyíték a szerencsés portugál júzerről. Itt az eredeti oldal, lehet próbálkozni, talán már elérhető az oldal.

 

Árpádsávon előz a Sony Ericsson

2008. június 30., 06:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Le merem fogadni, hogy a néha nem egészen ép eszűként viselkedő Sony tehet arról, hogy a svédekkel közösen gyártott mobiljaiba nem szabványos microUSB kábelt kell dugni, ami vékony és fogyasztóbarát, hanem egy kizárólag általuk használt, ronda és nagy műanyag bumszliban végződő kábelt. Adatátvitel esetében ez nem gond, mert senkit sem érdekel az asztalon kígyózó zsinórok kinézete, de a fülhallgató végén ne legyen bazinagy plasztikdarab, ami simán beakadhat az ember zsebébe. A kábeles mizéria azért sajnálatos, mert tesztünk tárgya, a Sony Ericsson C902 egyébként kiváló készülék.

 

Formája egyszerű, nincs rajta semmi hivalkodó, bár csak egy ezüst és egy piros csík hiányzik a széléről ahhoz, hogy a szélsőjobbosok egyik kedvenc terméke legyen. Súlyán és fogásán érezni, hogy nagyon jól van összerakva, a gombok nem lötyögnek, viszont nincs mindegyik jó helyen. Az lenne az ideális, ha fényképezés közben az egyik mutatóujjal a zoomot, a másikkal az exponáló gombot lehetne nyomkodni. Ehelyett azonban mindegyik gomb a jobb oldalon található. A számgombok rendben vannak.

Díjazom a kamera elhelyezéséért felelős tervezőmérnök leleményességét, én ennek a képességnek igencsak híján voltam, amikor először a kezembe vettem a telefont. Tudtam, hogy öt megapixeles autofókuszos kamera van a készülékben, de hiba forgattam, hajtogattam és boncoltam öt percen át, sehol sem találtam. Ugyanis amikor megpróbáltam lehúzni a tokot, a másik kezemmel lefogtam az elmozduló műanyagot. A megoldás zseniális, így véletlenül biztosan nem kerül elő a kamera. Amikor mégis előkerül a lencse, a telefon kijelzője melletti feket sáv hirtelen tele lesz érintőgomokkal, amelyek jelentősen megkönnyítik a fényképezést.

Nappali fényben viszonylag jó fotókat készítettem, de nincs rendes vaku a mobilon, ezért este inkább nem is próbálkoztam. A fényképek rögzítésének a helye megnézhető Google Mapsen, de ha nincs csatlakoztatott GPS, akkor a pontos földrajzi koordináták helyett csak annyit tudunk meg, hogy melyik bázisállomás közelében készült a kép.

A C902 menüje ugyanaz, mint a többi Sony Ericssoné, tehát átlátható, könnyen kezelhető és gyors. A mobilban a szokványos rácsos nézet mellett teljes értelmetlen, de annál látványosabb menünézetek is beállíthatók, ezzel az aprósággal talán a Windows Vista-fanoknak akartak kedveskedni. A C902 érzékeli, ha az oldalára döntik, ezt a böngésző és a játékok is ki tudják használni. Egészen mókás volt így játszani a Need for Speed mobilos verziójával, bár eleinte gyorsulás közben túlzottan előre döntöttem a kijelzőt, ezért semmit sem láttam a pályából.


Ilyen képeket készít

Az unió negyede csak mobilon telefonál

2008. június 27., 17:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az uniós háztartások negyedében egyáltalán nincs vezetékes telefon, csak mobil, és a háztartások ötöde az interneten telefonál. Mindez az Európai bizottság felméréséből derül ki, amelynek a keretében a 27 tagállamban 27 ezer háztartást kérdeztek meg a telefonálási szokásaikról. A volt kommunista tagállamokban sokkal nagyobb a mobilozók aránya, 39 százalék. Itt olcsóbb volt rögtön mobilra váltani, mint elavult vonalakat továbbfejleszteni. A Nokia hazája 61 százalékkal mindenkit ver.

Csillagrobbanással újít a Nokia

2008. június 27., 15:27 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Hivatalosan is itt van a Nokia Supernova sorozat, a L'Amour utódja. A középkategóriás négyesnek két szokványos, egy szétnyitható és egy szétcsúsztatható modell a tagja. A Nokia 7610 a szétcsúsztatható, ebben személyre szabható a gombok világítása és a háttérkép. A sorozat csúcstelefonjában 3,2 megapixeles kamera, tévékimenet és mp3-lejátszó van, mindez adók és kedvezmények nélkül 225 eurót kóstál.

A kagyló alakú Nokia 7510 Supernova gombnyomásra szétnyílik, kamerája csupán 2 megapixeles, de ezzel is elérhető az OVI és a Flickr képmegosztó szolgáltatás, és rajta van a Nokia térképszoftvere, aGPS támogatással. Ezért 180 eurót kell kifizetni. A 7210 és a 7310 Supernova kevésbé izgalmas, de ezek is passzolnak a tinilányok kezébe. És a tinilányozás ezúttal nem közhely, ezekhez a mobilokhoz "rágógumi rózsaszín" színű előlapok is kaphatók.

Egyesültek a rivális linuxos mobilszövetségek

2008. június 27., 14:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Egyre nagyobb a mozgolódás a mobilplatformok környékén, most a linuxos tábor jelentette be, hogy két rivális csoport összefog, hátha így nagyobb sikert érnek el. A Linux Phone Standards Forum (LiPS) és a Linux Mobile Foundation (LiMo) folytatja közösen, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy megváltoztatják-e a nevüket. Esetleg egy jó MoPSLi?

 

Egyébként a LiPS úgy három éve indult, főleg API-kat gyárt, és a támogatói között a Palmsource és a France Telecom a legismertebbek, a teljes linuxos stack létrehozásán fáradozó LiMo ezzel szemben nagyágyúkat is maga mögé állított (Samsung, Vodafone, LG, NEC, Panasonic, NTT DoCoMo, Motorola), és az első LiMo-ízesítésű mobil ebben az évben megjelenik.

Otthoni bázisállomások a 4G bevezetéséhez

2008. június 26., 23:10 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A brit Register újságírói ellátogattak egy szakmai fórumra, ahol a mobilhálózatok következő generációjáról volt szó, illetve arról, hogy a 4G bevezetésében milyen fontos szerepe lehet a femtocelláknak. Ez utóbbiakról már sokszor írtunk, lényegében olyanok, mint a wifi hotspotok, csak HSPA/LTE/Wimax ízesítésben. A készüléket vezetékes hálózatra kell csatlakoztatni, viszont az működtetésért a szolgáltató felel, hiszen csak neki van engedélye a mobilinternetes spektrum használatára.

A Femto Forum egyik legérdekesebb tanulsága, hogy mivel az LTE és Wimax hálózatok megépítése hosszú ideig tart majd, az első felhasználóknak érdemes lesz femtocellát adni, amellyel az otthoni lefedettséget maguknak biztosíthatják. Így legalább a cégeknek már akkor is lesz némi bevételi forrásuk, amikor még alig van hálózatuk. Viszont ebben az esetben hibába ígér akár száz megabites sebességet is az LTE, a letöltés ugyanolyan gyors lesz, amilyen a femtocellára csatlakozó vezetékes internethozzáférésen. Részint ezért elkerülhetetlen, hogy mindenhová optikát vigyünk.

Nyílt forráskódú lesz a Symbian

2008. június 25., 11:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Nokia bejelentette, hogy megveszi a Symbian maradék részét is, amely még nem az övé. A kódot nem akarja zsebre vágni, hanem inkább odaadja egy alapítványnak, és bárki hozzáférhet majd. Bizonyos kódok már az alapítvány létrejöttekor nyíltak lesznek, és a mérnökök a következő két évben minden bitet megmozgatnak majd, hogy a Symbian legyen a legteljesebb nyílt forráskódú mobilos szoftvercsomag. A hírt Töte küldte, aki a blogjában remek összefoglalót írt a mobil platformok harcáról.

Nyilván az a Nokia célja, hogy ne a Google által támogatott Android, vagy a szintén linuxos Limo, vagy éppen az Apple iPhone legyen a fejlesztők kedvence. A Symbian megnyitását egyébként a platform többi használója is támogatja: Sony Ericsson és a Motorola az UIQ-t, az NTT DOCOMO pedig a MOAP-ot dobja be a közösbe. A támogatók közt azonban ott van az AT&T, az LG, a Samsung, az STMicroelectronics, a Texas Instruments és a Vodafone is.

Az alapítványi tagok ingyen megszerezhetik majd a teljes platformot, és a tagok fejlesztései tovább erősítik majd a Symbiant. Ami már most is elég elterjedt: a cég sajtóközleménye szerint több mint 200 millió symbianos készülék kelt el eddig, 235 különféle modellnek ez az oprendszere, és több tízezer alkalmazás elérhető.

Saját frekvenciát kaphat a negyedik mobilszolgáltató

2008. június 24., 22:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Legutóbb arról jelentek meg találgatások, hogy a negyedik mobilszolgáltató virtuális lesz, most azonban az NHH azt mondja, hogy megfontolja a negyedik mobilfrekvencia újbóli kiírását.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság először július 16-án meghallgatja az érdekelteket és az érintetteket, és csak ezt követően dönt azokról a lépésekről, amelyekkel a vezeték nélküli távközlés és a mobilinternet területén élénkíthető a verseny. Az NHH arról is dönt, hogy mi legyen a 450 megahertzes frekvencia sorsa.

Nem biztos, hogy tényleg kiadják a nagyedik mobil licencet, az is lehet, hogy csak a virtuális mobilszolgáltatások beindulását ösztönzik majd. Reméljük sikeresebb akció lesz, mint amikor a vezetékes cégeket próbálták versenyre ösztönözni, a hurokátvitellel, ami nem igazán működik.

Az elmúlt években a kisebb internetszolgáltatóktól kezdve a nagy telkom cégeken át a teljesen ismeretlen cégekig sokan felszólaltak már az ügyben, hogy szívesen mobilszolgáltatókká válnának. Legutóbb az Econet.hu tulajdonában lévő Externet nyilatkozott úgy a Portfolio.hu gazdasági hírportálnak, hogy esetleg vezeték nélküli telefonszolgáltatói licencért folyamodik, ha az erre vonatkozó mobil pályázatot újra kiírja az NHH.

Bárki is lesz a negyedik, irdatlanul jó üzleti tervre lesz szüksége, és sok pénzre, hogy megismertesse magát a potenciális előfizetőkkel. (via mti)

Csökkentette az adatroaming árát a T-Mobile

2008. június 24., 14:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Július elsejétől néhány országban már csak ötven forintba kerül 100 kilobájtnyi adat letöltése a T‑Mobile ügyfeleinek. Bár ez a tarifa még mindig jóval nagyobb a belföldinél, az árcsökkentés jelentős, hiszen korábban 120 forint alatt nem úszhattuk meg a 100 kilobájtos adatforgalmat. Az új egységes tarifa az EU huszonhat tagállamában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon minden partnerhálózaton érvényes. Fontos tudni, hogy roaming esetében minden 100 kilobájtos egység díjköteles. Magyarán ha megszakítás nélkül internetezünk, akkor csak az utolsó egység egy részét bukhatjuk el, viszont ha sokszor töltünk le kevés adatot, akkor minden egyes maradékot elbukunk.

Így ha egyben 1424 kilobájtot töltünk le, 1500 kilobájtért fizetünk, ha viszont nyolc órán át minden órában 178 kilobájtot töltünk le, az össz forgalom hiába 1424 kilobájt, a sok felkerekítés miatt nyolcszor 200 kilobájtot kell kifizetni, azaz összesen 1600 kilobájtért. A Domino kártyás ügyfeleknek még arra is figyelniük kell, hogy legalább 1125 forintnyi egyenlegük legyen, ha külföldön akarnak mobilozni.

Itt az LG Secret

2008. június 24., 13:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Sztárokkal felpörgetett bemutatón nézhették meg a magyar sajtómunkások az LG Secret mobiltelefont, amelyben 5 megapixeles kamera van, és kiváló ötletek a gyorsulásmérő hasznosítására. A Secret egyik beépített játéka egy labirintus, amelyben egy golyót kell végiggurítani a kijáratig. Természetesen a golyó arra gurul, amerre megdöntjük a készüléket. Kicsit meglepő volt a játék menüjében a mentés háttérképnek funkció, de tényleg az történt, amit a telefon ígért: a labirintus megjelent háttérképként, és így menükben való bolyongás, illetve a program elindítása nélkül folytathattam a játékot.

 

Ördög Nóra egyébként azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy szerinte a mobil olyan mint a köldökzsínór, és hogy nem szeretné, ha a mobilja alapján ítélkeznének fölötte. Nekem a köldökzsinórról valószínűleg nagyon más élményeim vannak, mint Nórának, nagy szerencsénk, hogy nem mindegyik mobilon lóg egy üvöltéstől kivörösödött fejű csecsemő. Akit pedig egy kütyü alapján ítélnek meg, meg is érdelmi. Az LG Secret olyannyira nem hasonlít semmilyen emberi testrészre, hogy a hátlapján fényes műanyag mögé rejtett szénszálas anyag van, az előlapja pedig edzett üveg. Különlegessége, hogy szükség esetén érintésérzékennyé alakítható a kijelző.

Az LG Secret kijelzője 240x320 pixeles és automatikusan a megfelelő irányba dől, van benne 3,6 megabites hsdpa kapcsolat, belső memóriája 100 megabájt, lejátssza a DivX és YouTube videókat, van rajta Gmail és Google Maps, Word és Excel fájlok megnézhetőek, és a készülék bluetooth kapcsolaton automatikusan szinkronizálni tudja az adatokat a számítógéppel.

Szélessáv és navigáció a laptopon

2008. június 23., 10:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A napokban két új usb-s szélessávú modem jelent meg, az egyik a Sony Ericsson MD400g, a másik a Huawei E180. Mindkét kütyü tele van újszerű szolgáltatásokkal. A Sony Ericsson MD400g modemben a 7,2 megabites letöltési és 2 megabites feltöltési sebességet ígér, illetve van benne GPS, amelyet a Google Maps használni tud.  Emellett a kütyüben microSD/M2 memory stick kártyaolvasó van, tehát memóriakulcsként is használható. A Huawei E180 ugyanolyan gyors letöltésben, de a feltöltésben sokkal gyorsabb, 5,76 megabites, amit persze csak akkor lehet kihasználni, ha a szolgáltató is támogatja ezt a sebességet. A távol-keleti gyártó modemje emellett 270 fokkal elforgatható, így könnyebb tárolni - sajnos egyetlen termékfotót sem találtam, csak vigyorgó hostesekről adott ki a cég. Így csak találgatni tudok: gondolom ez azt jelenti, hogy a modem ráhajtható a laptop oldalára, tehát nem feltétlenül kell kihúzni, ha a gépet a táskájába tesszük. Egy MSI Wind vagy egy Eee valószínűleg simán berakható lenne a nagyobb laptopokhoz tervezett táskákba, akár modemmel is. A Huawei modeme is kártyolvasó.

Interjú a Nokia antropológusával

2008. június 20., 15:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A New Scientist interjút készített a Nokia egyik kutatójával, Jan Chipchase-zel, aki azt vizsgálja, hogy az emberek miként használják a mobiljukat, majd a látottak alapján tesz javaslatokat a fejlesztőknek. Az interjúban főleg azok a részek érdekesek, ahol a fejlődő országokról beszél Chipchase. Például arról, hogy a gyártó által meghatározott élettartamnál sokkal tovább működőképesek maradnak a mobilok, mert a javítási útmutatók szórólapokon és elektronikus formában is terjednek, angol, hindi és kínai nyelven. Emellett sok olyan szerviz van, ahol a mobilok hekkelésével foglalkoznak, és rengeteg a továbbfejlesztett hamisítvány - például vannak olyan kamu Nokiák, amelyek két SIM-kártyát kezelnek. Merthogy a fejlődő országokban inkább SIM-kártyát cserélnek, ha úgy olcsóbb a hívás.

Persze olyan esetről is beszámol Chipchase, amelyben a Nokia ad jó megoldást egy lokális problémára: Ugandában és Indonéziában gyakori, hogy egy cég alkalmazottai vagy egy egész család ugyanazt a közös mobilt használja, ezért a Nokia olyan készülékeket tervezett, amelyekben több telefonköny van, egymástól jól elkülönítve.

Ötvenmillió mobilinternetes laptop 2013-ra

2008. június 20., 12:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A svéd Berg Insight elemzőcég szerint a HSPA/LTE mobilinternetes modullal felszerelt laptopok száma a 2007-es 8,4 millióról 2013-ra 49 millióra nő. Az emberek ugyanis állandó internetkapcsolatra vágynak, magyarázza az elemzőcég. A Berg szerint a mobilinternet nem veszi át a vezetékes kapcsolatok helyét, inkább kiegészíti azt. A következő három-öt évben a laptopok alapfelszerelésének fontos része lesz a HSPA/LTE csipkészlet, tehát a felhasználóknak egyszerűen csak egy SIM-kártyát kell majd a laptopba dugniuk, ha menet közben akarnak internetezni.

A mobilszolgáltatóknak persze komoly kihívásokkal kell szembenézniük. Svédországban félmillióan használják a mobilszélessávot, és ezek a júzerek kétszer jobban leterhelik a hálózatot, mint a többi tízmillió mobilozó. A szolgáltatóknak tehát ügyesen kell egyensúlyozniuk, mert bár a mobilinternetezők nagyobb bevételt hoznak, mint az egyszerű mobilozók, jobban ki is használják az infrastruktúrát, és a terhelés miatt fennáll a veszélye, hogy romlik a szolgáltatás minősége.

Többek között ezért korlátozzák a szolgáltatók az adatforgalmat, és általában ezért lassabb a hálózat a meghirdetett maximumnál.

Úthenger alá került a Nokia E51

2008. június 18., 17:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kilapultak a gombok, nagyobb lett a kijelző, így jött létre a Nokia E71. Amit mostanában jelentettek be a Nokia E66-tal egy időben. A Nokia egy sajtóközleményben ír a két készülékről, mert nagyjából ugyanazt tudják: van Exchange-támogatás, olvassák a Word, Excel, Powerpoint és PDF fájlokat, ezer emailszolgáltató (pl. Gmail, Hotmail) egyszerűbben beállítható, emellett hsdpa, wifi, gps, 3,2 megapixeles kamera, viszont a jack csatlakozó 2,5 mm-es. Memóriája nyolc gigabájtig bővíthető. A különbség, hogy az E66 szétcsúsztatható, az E71 viszont qwerty. Én az utóbbira vagyok kíváncsi, mert az E51-nek elég jók a gombjai, csak kevés van belőlük.


Androiddal demózott a Google

2008. június 18., 16:43 Módosítva: 2013.04.17 12:22
Andy Rubin, a Google mobilplatformokért felelős igazgatója újságíróknak tartott előadást az Android platformól, és nem az érintőkijelzős, hanem a szokványos gombokkal felszerelt mobilokon futó változatot mutatta meg. Kiderült, hogy az operációs rendszeren gond nálkül futhat egy időben a Google Maps, a médialejátszó, és a fényképkezelő szoftver. A Cnet Asia riportere azt írja, hogy mások által korábban megvalósított megoldásokat látott viszont az Androidon, de ezt nem lehet hibának tekinteni. A platform úgysem ettől lesz vonzó.
Képek itt.

Bemutatták a 8 megapixeles Sony Ericsson C905-öt

2008. június 17., 15:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem okozott nagy meglepetést a Sony Ericsson keddi sajtótájékoztatója, már hetekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy 17-én mutatják be a nyolc megapixeles C905 mobilt, amelynek a kameráját xenon vakuval, arcfelismerővel és képstabilizálóval szerelték fel. Egy műteremben lehetett kipróbálni, fotózás előtt legalább fél percen át a menüt nyomkodtam, mire mindent beállítottam, és egy 2,5 megabájtos képet sikerült létrehoznom. A kép jól ábrázolja a mobillal való fotózás alapproblémáját, a parányi kijelzőn ugyanis elég jól nézett ki a felvétel, a számítógép 15,4 hüvelykes kijelzőjén azonban már látszik, hogy a kezem megremegett a megapixelek súlya alatt, és tök homályos lett az egész. Persze tegyük hozzá, hogy ez még csak prototípus, tehát az elkövetkező hónapokban akár minden tulajdonsága megváltozhat. Ha eljön az ideje, újra próbára teszem a mobil fotózási képességeit. (És én sem vagyok profi fotós.)


Itt jobban nézett ki a lány.

Ilyen 2,5 megabájtos képekkel viszont elég gyorsan megtölthetőek a memóriakártyák, és a továbbításuk is némi időt vesz igénybe. Amikor megpróbáltam kinyerni a fotót a készülékből, először hosszasan homokórázott a készülék, mert megpróbálta mms-kompatibilis méretre lefaragni, majd arra várhattam percekig, amíg bluetoothon átmenekült a fájl a zsebemben rejtőző mobilomra.


A C905 egyébként tele van minden jóval. Hsdpa, aGPS és Google Maps, 2,4 hüvelykes QVGA kijelző, A2DP bluetooth, a készülék megdöntésére automatikusan elfordul a kép, van tévékimenet, 2 gigabájtos memóriakártya, wifi, és DLNA, ami annyit jelent, hogy a szintén DLNA-kompatibilis tévékre simán kisugározhatóak a mobilról a fényképek, nincs szükség vezetékes összeköttetésre sem.


A szétcsúsztatható, nagyméretű gombokkal felszerelt mobil az utolsó negyedévben lesz megvásárolható.

Képernyőmentés a 8 megapixeles kép 100 százalékos nagyításáról, Photoshopban. Semmit nem buheráltam bele.

Fizethetünk, ha mobilon felhívnak minket?

2008. június 17., 06:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most teljesen nyugodtan cseveghetünk, ha valaki felhív minket, hiszen a csak a hívó fizeti a percdíjakat. A Financial Times cikke szerint helyzet megváltozhat, Viviane Reding uniós távközlési biztos elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a hívást fogadó félnek is fizetnie kell majd.

Mielőtt azonban elkezdenénk rettegni a hívásdíjak növekedésétől, érdemes végigvenni, hogy most ki mit fizet a mobilhívásokért, és hogy milyen lehetőségekkel kecsegtet Reding terve.

Jelenleg a mobilhívásokért egyszerre két szolgáltatónak fizetünk, hiszen a hívást fogadó mobilhálózat üzemeltetője pénzt kér a hívást kezdeményező fél mobilszolgáltatójától. Ezt nevezik összekapcsolási díjnak, bele van építve a percdíjakba, mindegyikbe. Az összekapcsolási díj pedig alattomos, erősen torzítja a piacot. Drágább ugyanis más szolgáltató hálózatába telefonálni, tehát az emberek inkább a több ügyféllel rendelkező óriásszolgáltatókat választják, hiszen valószínű, hogy ismerőseik nagy része is ott előfizető.

Viviane Reding a minimumra, néhány eurocentre csökkentené a mobilszolgáltatók egymásnak fizetendő összekapcsolási díjait. Ebben az esetben viszont a szolgáltatók a hívás költségét csak a saját ügyfeleiken vasalhatják be. Tehát fizetni kell akkor is, ha más hív fel minket. Reding szerint ebben az esetben sem kell aggódni, az árak biztosan lefelé mennek.

Ennek a modellnek a legfőbb előnye, hogy a hívásdíj minden részletét az a szolgáltató ellenőrzi, akivel az ügyfél szerződött. A rivális szogáltató egy huncut garasnyit sem tud beleszólni az árképzésbe. Ez pedig rugalmasabb, ötletesebb árazást tesz lehetővé: lehetnek olyan díjcsomagok, amelyekkel fogadni olcsóbb, mint tárcsázni, és lehet fordítva is, amikor telefonálni olcsóbb, mint fogadni. A felhasználók pedig biztosan jobban figyelnek az árakra, hiszen tudják, hogy minden egyes hívásért fizetniük kell, ez pedig nyomást gyakorol a szolgáltatókra, és beindul az árverseny.

Hitelből fejlődik a T-Mobile hálózata

2008. június 16., 21:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Magyar Telekom 50,6 milliárd forint hosszú távú hitel vesz fel az Európai Befektetési Banktól (EIB), az összegből a mobilinternetes projektjeit finanszírozza. A hitel 2015 januárjában jár le és fix kamatozású. A hitelfelvétel célja a hálózat korszerűsítése, a harmadik generációs mobilhálózat lefedettségének és kapacitásának a növelése.

A hírközlésért felelős tárca nem kevesebbet vár a Magyar Telekom hitelfelvételétől, mint hogy 2009 végéig a szélessávú mobilinternet az ország területének legalább a 90 százalékán elérhető legyen. Igen, a Magyar Telekom sajtóközleményében nem a lakosság 90 százaléka szerepel, hanem a terület 90 százaléka, ami egészen más.

Köztudott, hogy amikor a Magyar Telekom 2007 novemberében 7,5 évvel meghosszabbította a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobilkoncessziós szerződését, egyúttal vállalta, hogy a következő két évben az előre betervezett fejlesztések mellett 20 milliárd forintot fordít a mobil szélessáv fejlesztésére Magyarország hat régiójában: Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúlon.

Gyenge hangok, erős közösségek a Nokia N78-cal

2008. június 16., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokiának vannak nagyon jó húzásai, ilyen például az elkötelezettsége a szabványos csatlakozók mellett. A kezemben lévő vadonatúj N78 is microUSB kábellel köthető a számítógépre, ilyet bárki gyárthat, pár száz forintért megvehető, szemben a nem szabványos kábelekkel, amelyekért több ezer forintot is elkérnek a pofátlanabb gyártók. Emellett beledughatom a kiváló Bose fülhallgatómat is, de sajnos teljesen fölöslegesen, mert az N78 csak halkan suttog a fülembe, és a metrón utazva teljesen feltekert hangerőn is alig hallok valamit. Márpedig ez a profi fülhallgató a pár nappal ezelőtt visszaküldött N81-gyel még hangosan és szépen szólt.


Elméletileg az N-Series nevű elitklubba a csúcsmobilok, bocsánat, az úgynevezett multimédiás komputerek tartoznak, de úgy látszik az N-Series ugyanolyan semmitmondó plecsni, mint az összes többi humbug márkanév. Tapasztalatom szerint a kilencvenezer forintos N78-at még a harmincezer forintos 5610 is simán elveri hangerőben. Jó lenne, ha az N-es mobilok legalább az olyan alapvető tulajdonságukban, mint a zenehallgatás, megegyeznének (megjegyzem, az N82 is túl halk). Ez a halkság pedig nagy baj, mert épp mobilt vennék, és az újszerű szolgáltatásai miatt eddig szemeztem ezzel a készülékkel. Ezennel kihúzom az N78-at a jelöltjeim listájáról. Még egy példa a következetlenségre: az ezüstszürke gyorsindító gombbal elérhetőek a legújabb N-Gage-es játékok, épp csak maga az N-Gage nem telepíthető a készülékre, mivel a játékplatform csak az N81, N95 és N82 mobilokat támogatja.

Klikk a képre, több is van!

Az újszerű szolgáltatások feltárása előtt vegyük végig az alapokat, és itt azért elég jól látszik, hogy miben nagyon jó a Nokia. Az N78 egyik legfontosabb összetevője a 3,2 megapixeles autofókuszos kamera, amellyel filmezni is lehet, VGA felbontásban másodpercenként 15 képkockát rögzítve. A videók tehát nem a legjobbak, az N95 másodpercenként 30 képkockát rögzít. Szélessávú kapcsolatoknak sincs híján az N78, van benne wifi meg bluetooth meg hsdpa is, valamint műholdas navigáció, de a Nokia valamiért nem a vadonatúj térképszoftverét töltötte fel a készülékre, hanem a sokkal bénább kinézetű korábbi verziót. Szerencsére a Nokia Maps 2.0 ingyen letölthető, képeimen jól látható, hogy érdemes frissíteni.

Első verzió -> Maps 2.0 -> Maps 2.0 hibrid megjelenítéssel

A fenti bekezdésben felsorolt összetevők mind kellenek ahhoz, hogy a Nokia újszerű szolgáltatásai gördülékenyen működjenek. Fényképezéskor az N78 a GPS segítségével rögtön belekódolja a földrajzi koordinátákat a fájlba, amelyet hsdpa kapcsolaton vagy wifin egyetlen gombnyomással fellőhetek egy internetes tárhelyre. Én alapból a Flickr-t használom, de van a Nokiának saját képmegosztó szájtja is, az Ovi. A képmegosztás meglepően kiforrott, miután az Online megosztás nevű menüben regisztráltam a szolgáltatásokat (így jelszó megadása nélkül, automatikusan küldhetők fényképek), a Flickr és az Ovi webtárhelyem linkjei rögtön megjelentek az N78 böngészőjében a kedvencek közt. Természetesen a mobilra optimalizált szájtok linkjei. Így fotóz az N78.

Természetesen nemcsak a saját képeimet nézhetem meg, hanem a haverok, sőt vadidegen emberek nyilvánosan megosztott képeit is, így válik valóban közösségi szolgáltatássá a Nokia N78 képmegosztója. Ha megtetszik egy fotó, írhatok róla megjegyzést, továbbküldhetem a linket üzenetben, vagy lementhetem a fotógyűjtemény linkjét, így nagyobb eséllyel bukkanhatok újabb nagyszerű képre. Lementettem egy libás sorozatot, a gyerekeknek pont jó lesz, ha nagyon nyomkodni akarják majd a mobilt.

Az N78 az első Nokia, amelyik a Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2 rendszert használja. Sok olyan apró újdonság van benne, amely megkönnyíti a használatát, ilyen például az új programváltó menü, az Alt-Tab nokiás megfelelője. Az N78 kezelőfelülete ragyogó, a menü tele van látványos vizuális hatásokkal, viszont borzasztóan lassú. Már megint. Ilyenkor mindig ugyanaz a kérdés jut az eszembe: Vajon ki a felelős azért, hogy ez a készülék így kerül a boltok polcaira? Ha a főmenüben megnyitom az órát vagy az üzeneteket, 2-3 másodpercet kell várnom az alkalmazás elindulására.

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy az N78-on nem szokványos gombok vannak, hanem csak négy vékony műanyag vonal. A használatuk nem tragikusan nehéz, épp csak elég nehéz. Emellett már tényleg csak hab a tortán a kijelző alatti irányítógomb, amely érintésérzékeny négyszögletes kerékként funkcionál. Akkor volt a leghasznosabb, amikor a menüben próbáltam navigálni, és amikor a rányomtam egy ikonra, az utolsó pillanatban még odébb rántotta a kijelölést, így nem azt programot indítottam el, amelyiket szerettem volna.

Az ott egy Nokia a zsebedben, vagy ennyire örülsz, hogy engem látsz?

2008. június 15., 11:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Érdekes tervet dolgoztak ki a Nokia fejlesztői, az alábbi képen látható modellt aligha lehet majd súlyos következmények nélkül zsebre vágni. A hengeres testről még azt gondolnák, hogy egy szemüvegtokot vágtunk zsebre, és köztudott, hogy csak a lúzerek hordják a zsebükben a szemüvegüket. A Cellpassion blogról loptam a képet.

Itt a világ első projektoros mobilja

2008. június 13., 17:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ismét hihetetlen fejelsztéssel állt elő egy kínai mobilgyártó, a ChinaKing nevű cég nem kevesebbet állít, mint hogy elkészítette a világ első proektoros mobilját. Az Engadget tartalomipari szakmunkásai voltak olyan jók hozzánk, hogy elvégezték a piszkos munkát, lefordították a szöveget, amelyből kiderül, hogy a ledes projektor 640x480 pixeles képet tud kivetíteni a falra, 30 hüvelykes képátlóval. Ami még meglepőbb, erre két óra hosszan képes, a beépített brutál erős akkunak köszönhetően. Érdemes a hírt kellő óvatossággal kezelni, egyelőre senki se nyitogassa a pénztárcáját, hogy rendeljen egy készüléket.



Még több kép, ha kattint:
Tovább

Videó a mobilos Firefoxról

2008. június 13., 15:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Állítólag tavaly október óta dolgoznak a Mozilla fejlesztői a Firefox mobilos változatán, és mostanra össze tudtak kódolni egy olyan prototípust, amit már érdemes megmutatni a nagyközönségnek. Az alábbi videót Aza Raskin, az interfészért felelős ember kommentálja. Természetesen a kód még messze van a véglegestől, bármi megváltozhat. Érdemes végignézni, utána elővenni a zsebből a mobilt, majd teljesen átértékelni a mobilos böngészésről alkotott minden eddig véleményt. A forráskóddal itt lehet jétszadozni. A használatot pedig itt lehet begyakorolni.






Firefox Mobile Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.