Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Jönnek az okos mobilosok tömegei

2002.07.31. 13:49
Kétértelmű, Smart mobs (okos mobilok, vagy okos tömegek) című írásában Howard Rheingold, a cyberkultúra egyik nagy örege a mobil kommunikáció és a világháló összefonódásáról, mint a jelen évtized és a közeljövő talán legfontosabb technológiai trendjéről elmélkedett.
Howard Rheingold
Érdemes odafigyelni Rheingold jövőképére: sokak szerint korát általában tíz évvel előzi meg. "Bármerre is menjen Howard, mindig mögötte leszek" - nyilatkozta egy másik szaktekintély, Kevin Kelly, a Wired korábbi főszerkesztője. John Brockman a Digerati, a cyberelit egyik legillusztrisabb tagjának tartja.

1985-ben a PC-forradalom krónikáját írta meg (Tools for Thought), a kilencvenes évek elején a virtuális valóságot, majd (a PC és a telefon "frigyéből" született hibrid) a világháló hatására kialakult közösségeket tanulmányozta (Virtual Reality, Virtual Community). Jelen (októberben könyvként megjelenő) munkája a számítógépes/hálózati kommunikáció harmadik hullámáról, újabb hibridek születéséről tudósít.

Virtuális közösségek, mobil kommunikáció

Az új trend elemzése előtt a társadalmi-technológiai alapokat veszi górcső alá.
A virtuális csoportosulások közös vonzódás, érdeklődés alapján szerveződnek, a tagok az online találkozás előtt általában nem ismerik egymást, de - főként a földrajzi távolságok miatt - utána se szükséges a "szemtől szembeni" érintkezés. Ellentétben a hagyományos rádiós/televíziós közvetítéssel (kevesen sokakhoz), illetve a telefonnal, vagy az SMS-sel (egy az egyhez), az üzenetet sokan sokakhoz juttatják el ("many to many media"). Szöveg- és képalapúvá alakul át a korábban csak szövegalapú kommunikáció.

A mobil kommunikáció jellemzői: ismert társadalmi hálózatok (barátok, telefonkönyvünkben szereplő személyek, stb.) mentén jön létre - bárhol, bármikor, minden időben ("állandóan on"). A szövegalapú üzenetváltást a hang-, kép- és szövegalapú (kamera + telefon) váltja. A fizikai tértől, a földrajzi csoportosulásoktól nem választható el, döntő módon befolyásolja az adott közegben ténykedő kisebb társadalmi szerveződések aktivitását.

Virtuális közösségek és mobil kommunikáció összefonódásából mobil virtuális közösségek alakulnak ki: sokan sokakkal, asztali vagy mobil eszközök által, mindig on-állapotban megy végbe az érintkezés. Tökéletes médium egy meghatározott térben működő csoport (tinik a bevásárlóközpontban, fiatalok a klubban, utcai aktivisták, stb.) cselekedeteinek a koordinálására. Mint a legtöbb, világhálóhoz kapcsolódó kommunikáció, eleinte a mobil virtuális közösségek is az ifjabb felhasználókból tevődnek össze. Játék-közegek, média-művészetek, üzleti eszközök, politikai fegyverek - az út a szórakoztatóipartól, a társadalmi interakción keresztül, a szélesebb értelemben vett intézményrendszerig vezet.

Aula, Mgage, Lunarstorm

Rheingold számos példával támasztja alá az új típusú közösségek létezését.
Jyri Engestrom, huszonhárom éves finn vállalkozó és társai Aula-projektje egyszerre fizikai és cybertér. Mintegy százötven, online és szemtől szemben érintkező tagból áll a közösség. Valamennyi résztvevő magánál (zsebben, pénztárcában, cipőben, stb.) hord egy apró, az információt a (valódi) klubban tartózkodó többiek mobil eszközei számára is hozzáférhetővé tevő Rádiófrekvencia Azonosító (RFID) csipet. A cybertér a közösség virtuális és fizikai részét köti össze.

A svéd Styrbjorn Horn mgage.com-projektje lehetővé teszi, hogy a tizenéves felhasználók SMS-ről online chat-re váltsanak, és vissza, azaz állandó jelenlétet biztosít a virtuális világban, illetve permanensen változó csoportokat alakít ki.

A szintén svéd Rickard Ericsson 2000-ben indult Lunarstormja saját honlap, chat-szobák, üzenettáblák készítését, képek küldését biztosítja. A rendszert idén nyáron új, mobil eszközökhöz szintén kapcsolható komponenssel (LunarMobil) bővítették, azaz a felhasználó akkor is online van, ha nincs számítógép-közelben. A projekt sikerét bizonyítja, hogy a tagok száma tizenkét hónap után meghaladta az egymilliót (Svédország tizenöt és huszonöt év közötti lakosságának a hatvan százalékát), illetve átlagosan több mint tízezren használják egyszerre.

Az okos mobilok, vezeték nélküli hálózatok egyre fontosabb jelenlétét politikai indíttatású utcai lázadások (Seattle, Manila, Caracas), kereskedelmi tranzakciók (eBay), a földönkívüliek kollektív keresése (Seti@home) is bizonyítják.

Felhasználók vagy fogyasztók?

Rheingold szerint a jövő attól függ, sikerül-e a média-kartelleknek és az állami szerveknek ellenőrzés alá vonni az új típusú közösségeket. Ha igen, akkor megismétlődik a rádiózás, majd a televíziózás (a húszas évekbeli szabályozáson alapuló) aranykora: az aktív, alkotó felhasználó eltűnik a süllyesztőben, szimpla és mindenevő fogyasztóvá degradálódik. Permanensen zajlik a hatalmi harc: file-megosztás, másolásvédelem, Napster...

Másik veszély is fennáll: terroristacsoportok, az orosz maffia, kolumbiai drogkartellek könnyedén a smart mobs haszonélvezői lehetnek.
"Ellentétben az atombombákkal, vagy az aknamezőkkel, az okos mobilok jó és gonosz célokra egyaránt bevethetők" - véli Rheingold.