Natália
1 °C
7 °C

Jönnek az okos mobilosok tömegei

2002.07.31. 13:49
Kétértelmű, Smart mobs (okos mobilok, vagy okos tömegek) című írásában Howard Rheingold, a cyberkultúra egyik nagy örege a mobil kommunikáció és a világháló összefonódásáról, mint a jelen évtized és a közeljövő talán legfontosabb technológiai trendjéről elmélkedett.
Howard Rheingold
Érdemes odafigyelni Rheingold jövőképére: sokak szerint korát általában tíz évvel előzi meg. "Bármerre is menjen Howard, mindig mögötte leszek" - nyilatkozta egy másik szaktekintély, Kevin Kelly, a Wired korábbi főszerkesztője. John Brockman a Digerati, a cyberelit egyik legillusztrisabb tagjának tartja.

1985-ben a PC-forradalom krónikáját írta meg (Tools for Thought), a kilencvenes évek elején a virtuális valóságot, majd (a PC és a telefon "frigyéből" született hibrid) a világháló hatására kialakult közösségeket tanulmányozta (Virtual Reality, Virtual Community). Jelen (októberben könyvként megjelenő) munkája a számítógépes/hálózati kommunikáció harmadik hullámáról, újabb hibridek születéséről tudósít.

Virtuális közösségek, mobil kommunikáció

Az új trend elemzése előtt a társadalmi-technológiai alapokat veszi górcső alá.
A virtuális csoportosulások közös vonzódás, érdeklődés alapján szerveződnek, a tagok az online találkozás előtt általában nem ismerik egymást, de - főként a földrajzi távolságok miatt - utána se szükséges a "szemtől szembeni" érintkezés. Ellentétben a hagyományos rádiós/televíziós közvetítéssel (kevesen sokakhoz), illetve a telefonnal, vagy az SMS-sel (egy az egyhez), az üzenetet sokan sokakhoz juttatják el ("many to many media"). Szöveg- és képalapúvá alakul át a korábban csak szövegalapú kommunikáció.

A mobil kommunikáció jellemzői: ismert társadalmi hálózatok (barátok, telefonkönyvünkben szereplő személyek, stb.) mentén jön létre - bárhol, bármikor, minden időben ("állandóan on"). A szövegalapú üzenetváltást a hang-, kép- és szövegalapú (kamera + telefon) váltja. A fizikai tértől, a földrajzi csoportosulásoktól nem választható el, döntő módon befolyásolja az adott közegben ténykedő kisebb társadalmi szerveződések aktivitását.

Virtuális közösségek és mobil kommunikáció összefonódásából mobil virtuális közösségek alakulnak ki: sokan sokakkal, asztali vagy mobil eszközök által, mindig on-állapotban megy végbe az érintkezés. Tökéletes médium egy meghatározott térben működő csoport (tinik a bevásárlóközpontban, fiatalok a klubban, utcai aktivisták, stb.) cselekedeteinek a koordinálására. Mint a legtöbb, világhálóhoz kapcsolódó kommunikáció, eleinte a mobil virtuális közösségek is az ifjabb felhasználókból tevődnek össze. Játék-közegek, média-művészetek, üzleti eszközök, politikai fegyverek - az út a szórakoztatóipartól, a társadalmi interakción keresztül, a szélesebb értelemben vett intézményrendszerig vezet.

Aula, Mgage, Lunarstorm

Rheingold számos példával támasztja alá az új típusú közösségek létezését.
Jyri Engestrom, huszonhárom éves finn vállalkozó és társai Aula-projektje egyszerre fizikai és cybertér. Mintegy százötven, online és szemtől szemben érintkező tagból áll a közösség. Valamennyi résztvevő magánál (zsebben, pénztárcában, cipőben, stb.) hord egy apró, az információt a (valódi) klubban tartózkodó többiek mobil eszközei számára is hozzáférhetővé tevő Rádiófrekvencia Azonosító (RFID) csipet. A cybertér a közösség virtuális és fizikai részét köti össze.

A svéd Styrbjorn Horn mgage.com-projektje lehetővé teszi, hogy a tizenéves felhasználók SMS-ről online chat-re váltsanak, és vissza, azaz állandó jelenlétet biztosít a virtuális világban, illetve permanensen változó csoportokat alakít ki.

A szintén svéd Rickard Ericsson 2000-ben indult Lunarstormja saját honlap, chat-szobák, üzenettáblák készítését, képek küldését biztosítja. A rendszert idén nyáron új, mobil eszközökhöz szintén kapcsolható komponenssel (LunarMobil) bővítették, azaz a felhasználó akkor is online van, ha nincs számítógép-közelben. A projekt sikerét bizonyítja, hogy a tagok száma tizenkét hónap után meghaladta az egymilliót (Svédország tizenöt és huszonöt év közötti lakosságának a hatvan százalékát), illetve átlagosan több mint tízezren használják egyszerre.

Az okos mobilok, vezeték nélküli hálózatok egyre fontosabb jelenlétét politikai indíttatású utcai lázadások (Seattle, Manila, Caracas), kereskedelmi tranzakciók (eBay), a földönkívüliek kollektív keresése (Seti@home) is bizonyítják.

Felhasználók vagy fogyasztók?

Rheingold szerint a jövő attól függ, sikerül-e a média-kartelleknek és az állami szerveknek ellenőrzés alá vonni az új típusú közösségeket. Ha igen, akkor megismétlődik a rádiózás, majd a televíziózás (a húszas évekbeli szabályozáson alapuló) aranykora: az aktív, alkotó felhasználó eltűnik a süllyesztőben, szimpla és mindenevő fogyasztóvá degradálódik. Permanensen zajlik a hatalmi harc: file-megosztás, másolásvédelem, Napster...

Másik veszély is fennáll: terroristacsoportok, az orosz maffia, kolumbiai drogkartellek könnyedén a smart mobs haszonélvezői lehetnek.
"Ellentétben az atombombákkal, vagy az aknamezőkkel, az okos mobilok jó és gonosz célokra egyaránt bevethetők" - véli Rheingold.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?