Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotmadár, vigyázó plüssmedve és klónmacska

2002.03.10. 22:23
Meghökkentő robotok, egér- és macskaklónok, intelligens játékok, antianyag, mesterséges intelligencia, jövőképek - érdekességek a high-tech februári történéseiből.
Az MIT-n a világ első robotmadarát, egy, a hegyi és a városi harcok során rendkívül mozgékony, akrobata-mutatványokra képes, de a szórakoztatóiparban szintén szép jövőnek elébe néző mini-helikoptert ("robochopper") terveznek.

Öregek álmát óvják a mackók

Oszaka egyik külvárosában megnyílt a Matsushita Electrics céghez tartozó, százhat ágyas Sincere Kourien, a szigetország leginkább high-tech nyugdíjas otthona. A bentlakókat számítógépes hálózathoz kapcsolt robotmacik figyelik, mérik, milyen gyorsan végzik el a különböző tevékenységeket, észlelhetők-e drámai változások, elemzik, s ha kell, figyelmeztető jeleket adnak le.

Drogtamagocsi

Az MIT-n számítógépes képernyővel ellátott szilikon-állatkákat (Pill Pets) fejlesztenek, melyek figyelmeztetnék az időseket, mikor, milyen gyógyszert, hogyan, vízzel, vagy étellel kell bevenniük. A kutatók a Tamagocsikból indultak ki: az állatkákkal törődni, kommunikálni kell, különben meghalnak szegények.

Nyelvtanuló robot

John Taylor
A londoni King's College tudósai kifejlesztettek egy, az emberi agy nyelvezetet és az érzelmeket feldolgozó elülső lebenyét emuláló technológiát (LAD = Language Acquisition Device). A jelenlegi prototípus a tizennyolc hónapos gyerek tanulási szintjén áll. A kísérletet vezető John Taylor szerint a jövő év végére elérheti a hatéves gyerek szellemi szintjét. A rendszer neurális hálókat használva utánozza az agyfunkciókat, a nyelvet pedig nem a szabályokon és a szókészleten keresztül, hanem asszociációs úton sajátítja el. Ha sikerrel járnak, az első alkalmazások, az emberi utasításokat értő, intelligens karakterek a játékiparban várhatók.

Beteg klónegerek, egészséges klóncica

Egereket klónozó japán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az így született állatok jóval korábban meghalnak, mint a "természetesek". Legtöbbjük máj-, tüdő-, és immunrendszeri elégtelenségekkel jött világra. Ugyanakkor, a Texas A&M egyetemen napvilágot látott a világ első klónozott cicája. A cica épnek és robosztusnak tűnik.

Bioterror-adatbázis

Az AAAS éves találkozóján, Bostonban vezető amerikai tudósok szerint, a bioterrorista támadások elhárítására, létre kellene hozni egy, az összes baktérium és vírus genetikai tulajdonságait tartalmazó adatbázist. A fertőzések diagnosztizálásának új módszereire, illetve a veszélyes mikrobákkal kísérletező laborok nagyobb biztonságára is felhívták a figyelmet.

Borús jövőképek

A CERN, az Európai Részecskefizika Laboratórium tudósai, a világon első ízben "csíptek meg" antianyag-atomokat. A Világgazdasági Fórumon jelenlévő tudósok felettébb sötét jövőképet vetítettek előre. Általános vélekedés szerint, még ha elővigyázatosak is leszünk, az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedik a század végére. Ha nem, akár 5,8 fok is lehet. Egyre intenzívebbek lesznek a ciklonok. Súlyosodnak a politikai és társadalmi válságok, elsősorban a szegényebb országokban. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia-fejlesztés arra a szintre ér, hogy elmosódnak a robotok és az emberek közötti határok. Utóbbi előrejelzések főként Rodney Brooks nevéhez fűződnek: az MIT-n tevékenykedő tudós szerint, míg az egyre több gépi beültetés robotizálja a homo sapienset, addig a gépek esetében mind gyakrabban alkalmazandó biológiai matériák emberibbé teszik a robotokat.

"Arguing A.I.: The Battle for Twenty-first Century Science" címmel újabb könyv jelent meg a mesterséges intelligencia-kutatásról. Sam Williams nemcsak a fejlesztések történetét vázolja fel, hanem az utóbbi években fellángolt vitát, s a vita prominens alakjainak (Bill Joy, Ray Kurzweil, Jaron Lanier) munkásságát szintén elemzi. A XIX. században, az evolúció körül kialakult vita óta a legfontosabb tudományos polémiát az MI váltotta ki - véli Williams.