Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterséges látás és feketelyuk-szimuláció

2002.02.08. 09:30
Marskutató játékrovarok, aknaszedő kígyórobot, feketelyuk-szimuláció, ufóknak szóló üzenet Kanadából. A januári termés a leghighabb hightech világból.
- Mesterséges látás. A Dél-kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói olyan chipen dolgoznak, amely képes részlegesen visszaállítani vak emberek látását. A mikroeletronika a retina mellé beültetve az egészséges látósejteket elektronikus jelzésekkel stimulálja, a képeket tartalmazó jeleket az agy felé továbbítja. A rendszer része egy miniatűr külső kamera is, amely a fényjelzéseket alakítja át elektronikus impulzusokká.

- Algakutató mikrorobotok. Szintén a Dél-kaliforniai Egyetemen, egy másik kutatócsoport másfélmillió dolláros ösztöndíjat kapott olyan mikroszkopikus (nanoméretű) robotok tesztelésére, amelyek a partközeli vizek kártékony algáit kutatnák fel. Az atomi szintű organizmusokat "lefényképező", azokkal "kapcsolatba lépő" szerkezeteket speciális érzékelőkkel szerelnék fel. A robotok természetesen nem magányosan, hanem több ezres, sőt, akár több milliós - hálózatba kapcsolt - rajokként dolgoznának.

- Játékrovarokkal a Marsra. A NASA mérnökei játékméretű, rovarformájú repülőrobotokat terveznek, amelyek távlati rendeltetése a Mars felkutatása, feltérképezése lenne. A nagyszabású projektben több felsőoktatási intézmény (Missouri Egyetem, vagy az angliai Cambridge) és kutatóközpont (Ohio Repülési Intézet) vesz részt.

- Aknaszedő kígyórobot. Japánban az afganisztáni aknamezőket kutató - és még a hatástalanított bombákat is érzékelő - hatlábú, esetleg kígyó formájú roboton munkálkodnak. A tervek szerint jövőre lesz működőképes a gép.

- Felderítő csészealj. Még egy Afganisztánnal kapcsolatos hír: a szökésben lévő terroristák kézre kerítésére, de polgári célokra is alkalmas, új (a repülő csészealjakhoz és a Star Trek űrjárgányaihoz hasonló) kémrepülőket (SiMiCon Rotor Craft, SRC) teszteltek sikeresen a Norvég Tudomány és Technológia Egyetemen, Trondheimben.

- Nanocsöves oszcillátor. Kaliforniai és kínai kutatók kimutatták, hogy hengerekké formált, és így - mint az orosz babák - egymásba helyezett szén nanocsövek gigahertzes oszcillátorrá alakíthatók, s a száloptikás rendszerekben ultragyors szűrőkként alkalmazhatók.

- Klónozóchip. A kaliforniai Aegen Biosciences egyszerre több száz klónozott embrió létrehozására képes chipet fejlesztetett, amely a sejtmag-áthelyezés rendkívül bonyolult műveletét automatizálja. Ha a szerkezet beváltja a hozzáfűzött reményeket, elsősorban az étkezésre szánt állatok tenyésztése során alkalmazzák majd.

- Szívchip. Clevelandi orvosok ígéretes kísérletbe kezdtek: a páciensek szívébe pirinyó (elem- és drótnélküli) mikrochip érzékelőket ültetnek be, amelyektől azt remélik, hogy - "napi jelentéseket" adva a szívkamra állapotáról - időben figyelmeztetnek az esetleges veszélyekre. A jelzéseket egy kézieszköz venné és rögzítené.

- Fekete lyuk komputeren. A skóciai St Andrews Egyetem fizikusai, Ulf Leonhardt irányításával eseményhorizont-szimulációval, fekete lyukat "jelenítenek meg" egy számítógépen. A szimuláció a Hawking-féle radiáció utánzatát hozhatja létre: a gyenge elektromágneses hullámok akkor keletkeznek, ha a fény az eseményhorizontot eléri, ahol eltűnnek az általunk ismert dimenziók, a fény és az idő pedig mozdulatlan. A kísérlet segíthet a gravitáció kvantum-effektusainak megértésében, valamint feloldhatja az általános relativitás és a kvantumelmélet közötti ellentéteket.

- Üzenet az ufóknak. Kanadai kutatók február végére tervezik, hogy - az amerikai Celestis Társaság közreműködésével - egy újabb (és teljesen új típusú) esetleges földönkívüli civilizációk által is dekódolható üzenetet juttatnak a világűrbe. Az üzenet ezúttal nem szöveg, hanem egy kétdimenziós kép bináris (egyekből és zérókból álló) húrrá konvertált, rádió- és lézerjelek által könnyen továbbítható változata.

- Robotok és filozófia. "Flesh and Machines: How Robots Will Change Us" (Hús és gépek: hogyan fognak megváltoztatni minket a robotok) címmel megjelent az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumát vezető Rodney Brooks új könyve. A tudós átfogó körképet ad a kutatásokról, személyes anekdotákat mesél el, de a robotika filozófiai aspektusaira is kitér, és nemcsak a mesterséges intelligencia ellenzőivel (Hubert Dreyfusszal, Jaron Lanier-vel, Roger Penrose-zal, John Searle-lel) vitatkozik, hanem Ray Kurzweil "túl gyors", 2020 és 2030 között szingularitásba torkolló gépi evolúciójával sem ért egyet.

- Szerepjátszós oktatás. Roger C. Schank, a Carnegie-Mellon Egyetem (Pittsburgh) professzora úgy véli, hogy a hagyományos előadótermi órákat hamarosan a hálózatalapú, történetközpontú oktatás váltja fel. Az SCC (story-centered curriculum) lényege, hogy a diák - tanulmányainak megfelelő - történeteket kapna, s azokban olyan szerepeket kell eljátszania, amelyek a valós életben is előfordulhatnak. "Az üzleti világban imádják a módszert, pedig csak nemrég kezdtük el promótálni" - nyilatkozta Schank.